Maternitatea surogat: în ce țări este legală ”închirierea” unui uter contra-cost și care este pedeapsa în România

Data publicării:
Tot mai puține țări permit maternitatea surogat în scop lucrativ. Imagine cu caracter ilustrativ-foto Janko Ferlic, Pexels
Tot mai puține țări permit maternitatea surogat în scop lucrativ. Imagine cu caracter ilustrativ-foto Janko Ferlic, Pexels

Unele cupluri sau persoane care nu pot avea copii se gândesc la o mamă surogat pentru a-și îndeplini visul. Procesul, cunoscut și sub denumirea de maternitate surogat, implică transferul embrionului format din materialul genetic al unuia sau ambilor părinți biologici în uterul mamei surogat, care va gesta și va naște copilul.



Alegerea nu este lipsită de controverse și ridică întrebări etice și juridice complexe. Sunt riscuri implicate, dar există și avantaje pentru cuplurile care aleg această cale alternativă de a deveni părinți.

Unul dintre principalele avantaje ale utilizării unei mame surogat este posibilitatea cuplului de a avea un copil legat de ei genetic. Aceasta oferă un sentiment de conexiune și întărește legătura familială.

Procesul de utilizare a unei mame surogat nu este lipsit de provocări, în special riscul de a se dezvolta legături emoționale puternice între mama surogat și copilul pe care-l poartă. Acest lucru poate duce la dispute în momentul nașterii și la stabilirea drepturilor părintești. De asemenea, există riscul ca mama surogat, în cazul unor înțelegeri financiare, să crească pretențiile sau să șantajeze cuplul ”adoptiv”.

Costuri între 15-50.000 de euro pentru o sarcină

Existența unor norme juridice clare în legislația națională și a unui contract legalizat la notariat ar diminua semnificativ riscurile. În România, din păcate, ne aflăm într-o zonă gri. Legislația nu interzice, dar nici nu normează procesul. Ca urmare, nu este protejată nici mama purtătoare, nici cuplul care dorește copilul.

Maternitatea surogat în scop lucrativ, adică perceperea unei sume de bani de către mama purtătoare, în cadrul unui contract de ”închiriere” a uterului, la fel ca și donația de organe contra-cost, este interzisă în România. Maternitatea surogat în scop altruist e permisă, cea în scop lucrativ este considerată infracțiune  şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, conform Legii 95/2006.

În presă, apar deseori anunțurile unor femei care se oferă să poarte sarcina unor cupluri pentru sume cuprinse între 15-25.000 de euro. În țările occidentale pentru o astfel de sarcină se pot cere și 50.000 de euro, fără a mai lua în calcul și costurile medicale implicate. 

Tot mai puține țări în care e permisă maternitatea în scop lucrativ

Maternitatea surogat cu scop lucrativ este interzisă în Canada, Danemarca, Noua Zeelandă, Brazilia, Marea Britanie și Australia, dar aceste țări permit unele forme de maternitate surogat altruistă.

Bulgaria, Franța, Germania, Italia, Portugalia, Taiwan și Spania interzic toate formele de maternitate surogat.

În SUA nu există legislație privind acest domeniu la nivel federal în Statele Unite, iar unele state permit acorduri comerciale de maternitate surogat.

Ucraina a fost până la invazia rusă un hub internațional al maternității surogat, implicând mii de bebeluși în fiecare an. Georgia a fost, de asemenea, o destinație populară pentru turismul de fertilitate, deși maternitatea surogat comercială este disponibilă legal doar pentru cuplurile heterosexuale. Legea georgiană nu recunoaște mamele surogat ca părinte al copilului născut.

Maternitatea surogat este, de asemenea, permisă în Rusia, deși practica a fost criticată de grupurile religioase care consider că astfel s-ar comercializa nașterea copiilor. În decembrie 2022, președintele Vladimir Putin a semnat recent o lege care interzice străinilor să folosească mame surogat ruse.

Columbia permite maternitatea surogat comercială, dar deși practica este recunoscută de Curtea Constituțională, reglementările nu sunt clare.

Maternitatea cu scop lucrativ a înflorit în Thailanda până în 2015, când țara a interzis-o pentru străini după o serie de cazuri importante, inclusiv un cuplu australian care a fost acuzat că a abandonat un copil născut cu sindromul Down.

În concluzie, utilizarea unei mame surogat poate fi o opțiune viabilă pentru cuplurile care își doresc un copil, dar se confruntă cu dificultăți medicale sau biologice. Consultarea cu experți în domeniul legal și medical este esențială pentru a naviga cu succes prin acest proces complex.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Ion Voicu | Categorie: Sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel