Mesajele pe care copiii trebuie să le audă de la părinți, la orice vârstă! Expert parenting: „Se revine din nou și din nou la aceleași câteva nevoi de bază”

Data publicării:
Mesajele pe care copiii trebuie să le audă de la părinți, la orice vârstă! Expert parenting: „Se revine din nou și din nou la aceleași câteva nevoi de bază” / FOTO: freepik.com @aimenda123
Mesajele pe care copiii trebuie să le audă de la părinți, la orice vârstă! Expert parenting: „Se revine din nou și din nou la aceleași câteva nevoi de bază” / FOTO: freepik.com @aimenda123

Ce s-ar întâmpla dacă o singură propoziție ar putea influența semnificativ bunăstarea copilului tău? Un terapeut și expert în parenting sugerează să i te adresezi cu o propoziție simplă, dar puternică!



Deși fiecare copil este diferit, toți au o nevoie comună: să se simtă iubiți și ascultați de părinți.

„Copiii au dorința de a ști că sunt iubiți”, a spus terapeutul de familie Sarah Epstein pentru Psychology Today. A-i spune copilului tău că îl iubești înseamnă a folosi cuvinte care „capătă o nouă importanță de fiecare dată când sunt rostite.”

Sarah Epstein: „Îmi petrec cea mai mare parte a timpului clinic ajutând clienții, fie că sunt copii adulți sau părinții lor, să navigheze teritoriul uneori perfid și dureros al relațiilor părinte-copil. Deși scenariile și detaliile se schimbă, copiii adulți revin mereu la câteva nevoi de bază. Iată ce doresc cel mai mult să audă copiii adulți”.

Citește și Lucrurile din familie care consumă „bateriile emoționale” ale copiilor. Expert în parenting: „Sunt obiceiuri și comportamente contraproductive!”

„Sunt atât de mândru de tine!”

La fel ca și copiii mai mici, copiii adulți au nevoie și își doresc să audă că părinții lor sunt mândri de ei.

„Nu cred că vreodată copiii vor înceta să caute aprobarea părinților”, spune experta. Totuși, copiii adulți se pot simți jenați să ceară acest tip de recunoaștere.

De asemenea, „părinții mi-au spus că presupun că ai lor copii știu deja acest lucru, așa că nu o exprimă frecvent. Vestea bună este că părinții pot relua oricând această expresie și o pot oferi copiilor lor dragi, ca pe o reamintire. Chiar dacă aceștia știu deja”.

„Ești suficient!”

Această afirmație merge mână în mână cu „sunt mândru de tine”.

„Lucrez cu mulți medici, iar recent, unul dintre ei mi-a povestit despre tranziția de la rezident la medic curant. Când le-a spus părinților despre primul său loc de muncă și despre salariul pe care urma să-l câștige, mama nu și-a exprimat mândria și bucuria față de munca grea a fiicei sale. În schimb, a comparat noul loc de muncă al fiicei cu o specialitate medicală mai `prestigioasă`, cu un potențial de câștig mai mare.

Cu lacrimi în ochi, această femeie mi-a descris sentimentul că nu va fi niciodată suficientă. Ce ar fi trebuit să audă? `Wow. Suntem atât de mândri de tine și de alegerile pe care le-ai făcut. Este uimitor ceea ce faci`. Trebuia să audă: `Ești suficient`”, a mai spus experta pentru sursa citată.

SURSA FOTO: freepik.com @amixstudio

„Eu cred în tine!”

Deși părinții cred uneori că copiii lor își doresc să aibă toate răspunsurile, copiii adulți caută adesea încrederea părinților în ei.

Părinții se află într-o poziție unică, având cunoștințe despre copilul lor pe parcursul întregii sale vieți, inclusiv despre suișurile și coborâșurile prin care a trecut.

Din acest loc de familiaritate, părinții le pot oferi copiilor cadoul încrederii în ei. Prin acest gest, părinții își exprimă dragostea și admirația față de copilul lor.

De asemenea, întăresc încrederea adultului tânăr de a-și rezolva propriile probleme, în loc să intervină pentru a remedia lucrurile.

„Te iubesc!”

Copiii nu depășesc niciodată dorința de a auzi că sunt iubiți. Deși aceste cuvinte nu își pierd valoarea dacă au fost rostite în trecut, ele capătă o nouă importanță de fiecare dată când sunt exprimate.

„Aceste afirmații ți se par evidente? Banale? Simple? Așa sper. Sper că sună atât de evidente și adevărate încât citirea lor să te lase cu sentimentul că sunt minime. În multe familii, aceste mesaje nu au fost niciodată exprimate, se întâmplă rar sau s-au oprit odată cu intrarea copilului în adolescență.

Departe de a contribui la dezvoltarea unui adult încrezător, aceste fraze oferă declarații clare ale unei iubiri care a durat decenii. Și dacă aceste cuvinte au dispărut în ultimii ani, pe măsură ce copilul tău a crescut spre maturitate, există o veste bună: ele pot fi redescoperite”, a mai spus experta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel