Metoda finlandeză prin care a fost eliminat bullyingul în școli

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Keira Burton: Pexels
Fotografie de la Keira Burton: Pexels

Din păcate în zilele noastre auzim din ce în ce mai des despre bullying, fie el verbal, relațional, fizic sau online (cyberbullying). Este o problemă care trebuie abordată acasă cu parinții, dar mai ales la școală, unde dinamica comportamentală a copiilor este deseori diferită de cea de acasă.



Bullyingul este o formă de comportament social violent și intenționat, atât de natură fizică cât și psihologică, opresiv și opresiv, repetat în timp și implementat împotriva persoanelor considerate de persoana care comite fapta în cauză drept ținte ușoare.

La școală există puterea haitei de a da naștere la episoade din ce în ce mai grave în care victimele vizate se izolează și încep o coborâre spre depresie care uneori, după cum citim în știri, duc prea des la adevărate acte de autovătămare, chiar extreme.

Programul KiVa

În Finlanda a fost lansat programul KiVa (dezvoltat la Universitatea din Turku din Finlanda, cu finanțare de la Ministerul Finlandez al Educației și Culturii) care a implicat 117 școli de intervenție și 117 școli de control, pe lângă rezultatul obținut de scădere drastică a victimizării și bullyingului, s-a remarcat un efect pozitiv și în ceea ce privește școala în sine, o motivație mai mare și, de asemenea, rezultate academice mai bune; cu toate acestea, cel mai mare rezultat a fost reducerea anxietății, a depresiei și a percepției pe care elevii o au asupra climatului de la egal la egal.

Programul KiVa a fost atât de eficient încât a câștigat chiar și Premiul European pentru Prevenirea Criminalității, în 2009, Premiul de Politică Socială pentru cel mai bun articol, în 2012 și 4 premii naționale finlandeze în 2008, 2010, 2011 și 2012.

Și Italia, a testat programul KiVa cu rezultate uimitoare: în școlile primare victimizarea a fost redusă cu 52% și bullyingul cu 55%. În școlile secundare, victimizarea a fost redusă cu 6% și bullyingul cu 40%. 

Dar în ce constă programul KiVa?

În primul rând, trebuie clarificat faptul că programul KiVa nu se bazează doar pe prevenire, deși este un pas fundamental, ci și pe gestionarea eficientă a cazurilor de agresiune; de aici dezvoltarea unor instrumente de ajutor în diferitele faze dar mai ales atunci când s-au manifestat deja cazuri de bullying și victimizare.

Un alt punct fundamental al programului este monitorizarea constantă a dinamicii școlii și a schimbărilor care apar în timp, datorită feedback-ului online al programului în sine.

Programul este, în esență, împărțit în două părți: acțiuni universale și acțiuni indicate, primele se concentrează pe prevenire, în timp ce cele din urmă se adresează tuturor celor care sunt victime sau autori ai agresiunii, dar și spectatorilor (haita).

Numeroase și riguroase studii au demonstrat eficacitatea programului, iar reducerea evidentă a bullyingului, include materiale pentru profesori și studenți, videoclipuri și jocuri online precum și chestionare dedicate întotdeauna special pentru profesori și elevi.

Trebuie subliniat faptul că aceste programe nu sunt pe timp scurt, nu pot dura doar un an, ci trebuie să devină parte a angajamentului continuu al școlii de a combate hărțuirea.

De altfel, acest program a prevăzut și un ghid pregătit special pentru părinți, pentru a distinge actele de agresiune, diferitele sale forme, cauzele, cum să recunoască o victimă, un agresor, cum să se comporte acasă atât cu copiii victime, cât și cu copiii lor, făptuitorii de agresiune.

Citește și: 

Cum putem interveni concret pentru a reduce bullyingul? Psihoterapeutul Todeancă oferă soluțiile magice pe care le putem aplica în comunitățile noastre / VIDEO

În lupta împotriva bullyingului, psihoterapeutul Diana Todeancă ne oferă soluții concrete și practice pe care le putem aplica în comunitățile noastre. Aceste soluții punctuale ne ajută să înțelegem și să gestionăm mai bine această problemă delicată.

Primul pas esențial este să învățăm copiii despre emoții. În acest fel, îi ajutăm să recunoască și să exprime sentimentele lor, ceea ce poate preveni conflicte sau agresiuni. Al doilea aspect important este construirea unei relații puternice și sănătoase cu copiii noștri. O comunicare deschisă, bazată pe încredere și respect, poate face diferența în evitarea sau rezolvarea problemelor legate de bullying...

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel