„Mi-e teamă că al meu copil va fi luat peste picior la școală, ce ar trebui să fac?” Acesta este sfatul psihologului!

Data publicării:
„Mi-e teamă că al meu copil va fi luat peste picior la școală, ce ar trebui să fac” Acesta este sfatul psihologului / FOTO: freepik.com@gpointstudio
„Mi-e teamă că al meu copil va fi luat peste picior la școală, ce ar trebui să fac” Acesta este sfatul psihologului / FOTO: freepik.com@gpointstudio

Emmanuelle Piquet, terapeut, autor și eseist, își împărtășește sfaturile cu privire la cel mai bun mod de a aborda subiectul bullying-ului la școală. 



Anul școlar 2023-2024 a fost marcat de o serie de decese tragice legate de bullying, atât online, cât și în școli. Guvernul abordează această problemă cu o serie de măsuri de combatere și prevenire a bullying-ului.

Citește și: „Bullying: Învață-ți copilul cum să reacționeze”

Riscul supraprotecției

Sursa foto: freepik.com@freepik

În ciuda acestor diverse măsuri, este perfect normal ca părinții să se teamă pentru copiii lor. Acest sentiment îi poate determina uneori pe unii părinți să își supraprotejeze copiii.

Emmanuelle Piquet, un terapeut care a primit titlul de Chevalier de l'Ordre du Mérite pentru activitatea sa în combaterea bullying-ului la școală, avertizează că această practică poate fi de fapt contraproductivă:

„Aș dori să vă atrag atenția asupra unei alte preocupări, și anume aceea de a vă privi copilul în modul „sunt foarte îngrijorată pentru tine pentru că simt că nu ești foarte potrivit în ceea ce privește relațiile tale”, pentru că eu cred că acest lucru creează un tip de anxietate care se poate traduce în vulnerabilitate, cu alte cuvinte, o fragilitate care poate fi observată în curtea școlii”, potrivit Parents.fr.

Vezi și „Bullying-ul și implicațiile lui. Profesor Robert Florea: „Vulnerabilitatea copiilor este construită/realizată de spaimele noastre ca adulți”

În cazul în care copilul nu menționează nicio formă de hărțuire, expertul îndeamnă părinții să nu pună întrebări tot timpul, așa cum fac unii părinți, spunând:

”Te-ai simțit bine cu toată lumea? A fost toată lumea drăguță? Cu cine ai mâncat la cantină? Persoana care te-a ignorat un pic zilele trecute a făcut-o din nou?”

Nu crea o problemă acolo unde nu există!

Sursa foto: freepik.com@tongpatong

Potrivit lui Emmanuelle Piquet, în ciuda temerilor părinților, cel mai bun mod de a-i proteja pe copii este uneori să-i lași să vină la tine:

„Cred că este momentul să intervii atunci când există o problemă, nu atunci când nu există, pentru că altfel creezi problema atunci când ea nu ar fi apărut altfel”.

Desigur, terapeutul adaugă că „dacă copilul ne spune despre asta, trebuie să îl îmbrățișăm și să vedem cum îl putem ajuta”.

Cum să-ți înveți copilul să reacționeze atunci când este lovit de un alt copil

Ascultă. Înainte de a vă enerva, ascultați cu atenție copilul pentru a afla unde și când au loc aceste incidente și cine participă la ele. Aflați dacă este o problemă personală între doi copii sau bullying real cu un agresor și publicul său.

Pune întrebări. Nu este necesar să căutați imediat un vinovat sau să faceți un interogatoriu la poliție. Scopul este de a înțelege circumstanțele și mediul în care copilul dumneavoastră suferă violență.

Ajutați-vă copilul să comunice astfel încât să poată media și rezolva conflictul. Acționați întotdeauna imparțial, căutând cele mai potrivite soluții și fiind de acord cu cei care au dreptate. În același timp, nu-l învinovăți și nu-l umili pe celălalt.

Este esențial să-i predăm copilului, de la o vârstă fragedă, cuvintele necesare pentru a identifica și exprima sentimentele pe care le trăiește în aceste circumstanțe. A fi capabil să descrii în cuvinte ceea ce se întâmplă în interiorul tău este primul pas către asertivitate.

Căutați împreună cu copilul dumneavoastră o posibilă soluție la conflict

Sursa foto: freepik.com@bokodi

„Cum credeți că poate fi rezolvată această situație?”: aceasta este o întrebare bună de la care să începeți pentru a rezolva problema. Cu siguranță mult mai bine decât a-l îndemna să „spargă fața” copilului care îl lovește. Vei vedea că  răspunsul micuțului te va surprinde.

Arată-i copilului alternativele posibile.

Oferă-i șansa să se gândească sau să implementeze diferitele opțiuni, astfel încât problema să nu scape de sub control. Pot exista diverse căi de ieșire din conflict, inclusiv tehnica jocului de rol.

Stimulează comunicarea verbală. Nu este necesar să ajungi la lovituri, doar păstrează cuvântul. Ajută-ți copilul să-și impună limite, să fie respectat prin cuvinte chiar și atunci când se simte confuz.

Dacă asistați la o ceartă, separați imediat copiii. Pune capăt conflictului cu fermitate și hotărâre, dar nu brusc, evitând strigătele și insultele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Bullying





DC Media Group Audience
pixel