Aproximativ 26% dintre elevii respinși în cadrul primei sesiuni a Bacalaureatului de anul acesta au reușit să promoveze examenul în sesiunea de toamnă.
Potrivit informațiilor publicate de Ministerul Educației, este vorba despre cel mai mic număr de elevi din ultimii 3 ani, puțin peste cei 5.000 din cei 19.623 de candidați obținând medii peste 6.
19.632 de absolvenți de liceu dintre cei 116.698 care s-au prezentat la prima sesiune a Bacalaureatului de anul acesta au obținut medii mai mici de 6, adică au picat Bacul.
5.038 dintre aceștia, adică 25,7%, au promovat examenul în urma celei de-a doua sesiuni. Acesta este cel mai mic număr de candidați reușiți în cadrul sesiunii ulterioare celei de vară din 2021 încoace, conform datelor din dosarul de presă publicat de Ministerul Educației.
De menționat, anul acesta s-a înregistrat și cel mai mic număr de elevi respinși la prima sesiune din ultimii 20 de ani. Anii cu cele mai mari numere ale elevilor respinși au fost 2010, 2011 și 2012, cu 87.679, 71.047, respectiv 50.960 de candidați respinși.
Rata cumulată de promovare pentru cei care picaseră bacul în vară și l-au luat acum, adică cea înregistrată în rândul candidaților din toate promoțiile (promoții anterioare și cea curentă) este de 29,3%. Concret, 8.206 din cei 28.016 participanți au obținut medii peste 6, așa cum a relatat Edupedu.ro.
5.855 dintre cei 8.206 de candidați care au obținut medii peste 6 sunt elevi care au finalizat studiile liceale anul acesta. Asta înseamnă un procent de 31,2% promovabilitate în rândul promoției curente.Restul de 2.351 de participanți reușiți fac parte din promoțiile anterioare. Procentul de promovabilitate pentru aceștia este de 25,4%.
Modificări vor fi și pentru Examenul de Bacalaureat 2025 ar urma să înceapă cu probele de competențe în lunile ianuarie și februarie, iar probele scrise ar putea să se desfășoare începând de pe 10 iunie, cel mai devreme din istoria recentă. Datele propuse de Ministerul Educației au fost anunțate de instituție luni, într-o postare pe Facebook.
Mai exact, probele de competențe ar urma să se susțină pe 27 ianuarie – 5 februarie. Probele de competențe s-au mai susținut în iarnă o singură dată în istoria recentă, pentru examenul de Bacalaureat 2018, potrivit Edupedu.
Probele scrise ar urma să înceapă cel mai devreme din istoria recentă, mai precis din ultimii 15 ani cel puțin, arată o analiză Edupedu.ro. Proba la limba română scris este programată în calendarul în stadiu de proiect pe 10 iunie, urmată de celelalte probe consecutiv.
Noutatea este faptul că elevii își vor putea vedea lucrările înainte să depună contestațiile. Mai exact, ar urma să aibă alocate zilele de 19-20 iunie pentru vizualizare, după ce pe 18 iunie se afișează rezultatele inițiale BAC 2025. Dacă depun contestații, absolvenții de liceu își vor afla notele finale pe 27 iunie.
O altă noutate este astfel faptul că examenele ar urma să se susțină atât pentru absolvenții de clasa a VIII-a, cât și pentru cei de liceu, până la terminarea lunii iunie 2025, mai scrie în anunțul Ministerului Educației. Asta – după solicitările venite în acest an în care examenele s-au susținut pe perioade de caniculă, în multe școli care nu au climatizare.Schimbarea datelor cât mai devreme în anul școlar a fost anunțată ca efect al schimbărilor climatice. Ministra Educației, Ligia Deca, a vorbit recent la Guvern despre schimbarea calendarelor de examene „în aşa fel încât să nu mai fi în iulie cu ele, pentru că nu ducem”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.