Mii de elevi de a VIII-a nu au găsit în textul dat la simulare cuvântul ”februarie”. „Mi se pare incredibil”

Data publicării:
Mii de elevi de a VIII-a nu au găsit în textul dat la simulare cuvântul ”februarie”. „Mi se pare incredibil” / FOTO: Freepik.com@EyeEm
Mii de elevi de a VIII-a nu au găsit în textul dat la simulare cuvântul ”februarie”. „Mi se pare incredibil” / FOTO: Freepik.com@EyeEm

Mii de elevi de clasa a VIII-a nu au fost capabili să găsească un cuvând uzual la simularea examenului de evaluare națională.



„Februarie” era cuvântul pe care 7.600 de elevi nu au l-au găsit în text. Această statistică este cu adevărat îngrijorătoare.

Analfabetismul funcțional a ajuns să fie o problemă gravă pentru viitorul României, iar acest fenomen nu mai poate fi tratat cu indiferență. În mod alarmant, o mare parte din elevii de azi nu reușesc să înțeleagă și să identifice informațiile esențiale dintr-un text simplu.

 

 

SURSA FOTO: [email protected]

Citește și Elevi de excepție la un liceu din România: Teodora Furtună: „Nu există noroc, însă există disciplină și dorință”

Recent, 7.600 de elevi de clasa a VIII-a au dat peste o surpriză la simularea examenului de limba română pentru Evaluarea Națională 2025: nu au reușit să găsească cuvântul „februarie” și un nume propriu, deși ambele se aflau chiar în primele trei rânduri ale textului.

 

 

SURSA FOTO: Freepik.com@tonodiaz

Potrivit publicației locale Ziarul de Iași, experții atrag atenția că rețelele sociale joacă un rol semnificativ în această problemă, afectând capacitatea elevilor de a înțelege corect textele.

Aproape 36% dintre elevii de clasa a VIII-a din România care au participat la simularea Evaluării Naționale 2025 la Limba și literatura română nu au reușit să obțină notă de trecere.

Mai alarmant este faptul că, în urma acestei simulări organizate de Ministerul Educației și Cercetării în luna martie, aproape 3.000 de lucrări au primit note între 1 și 1,99.

Aceasta se întâmplă în condițiile în care elevii aveau deja 1 punct acordat din oficiu, iar alte 1,4 puncte puteau fi obținute doar prin rezolvarea completă a primelor cinci exerciții, care erau bazate pe lectura și înțelegerea textelor pentru a identifica răspunsurile corecte.

 

SURSA FOTO: Freepik.com@The Yuri Arcurs Collection

”Mi se pare incredibil să nu poți da niște răspunsuri la astfel de exerciții, decât dacă nu ai trecut deloc pe la școală, dacă nu ai citit mai mult de două rânduri în viața, dacă nimeni nu te-a pus să spui ceea ce ai citit și ai înțeles”, a explicat Serinella Zara, profesoară de Limba și literatura română la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași.

„Problema este capacitatea elevului de a se orienta pe un text mai amplu și de a identifica exact acea informație pe care trebuie să o transcrie.

Cred că se pune problema de atenție, dar și de capacitatea elevului de a identifica informații esențiale dintr-un text”, a declarat și Anca-Narcisa Adochiei, profesoară de Limba și literatura română la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași, pentru „Ziarul de Iași”, pentru sursa citată anterior.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Educatie





pixel