Moduri de a crește copii puternici mental. Experți: „Studiile arată că oamenii cu o duritate mentală au mai multe șanse să fie fericiți și de succes!”

Data publicării:
Moduri de a crește copii puternici mental. Experți: „Studiile arată că oamenii cu o duritate mentală au mai multe șanse să fie fericiți și de succes!” / FOTO: freepik.com @jnemchinova
Moduri de a crește copii puternici mental. Experți: „Studiile arată că oamenii cu o duritate mentală au mai multe șanse să fie fericiți și de succes!” / FOTO: freepik.com @jnemchinova

Dacă ești părinte, este posibil să dorești ca cei mici să fie pregătiți să înfrunte provocările vieții cu o rezistență de neclintit. Acest lucru implică învățarea lor despre puterea mentală. Studiile arată că oamenii cu o duritate mentală dezvoltată au mai multe șanse să fie fericiți și să atingă succesul, având încredere în ei, perseverență și rezistență.



Atât copiii, cât și adulții pot să își dezvolte și să își îmbunătățească duritatea mentală în timp, spun cercetătorii, conform cnbc.com.

Iată patru lucruri pe care părinții le pot face pentru a ajuta la cultivarea unei puteri mentale robuste la copiii lor, conform psihologilor și altor experți în educația parentală.

Ajută-i să-și câștige încrederea


Încrederea și motivația proprie sunt aspecte importante ale durității mentale, ceea ce înseamnă că cei mici nu ar trebui să se bazeze pe alții pentru a se simți bine cu ei înșiși, conform psihoterapeutului Amy Morin.

Poți susține dezvoltarea puterii interioare la copiii tăi, învățându-i afirmații memorabile care să le reamintească că „ei sunt responsabili de modul în care gândesc, simt și se comportă - indiferent de circumstanțele externe”, a scris Morin pentru CNBC Make It în 2021.

Aceste devize ar trebui să fie concise și ușor de reținut, conform lui Morin, care este și autor și gazdă a podcastului Mentally Stronger. Ea a oferit următoarele patru exemple:

„Fac tot ce pot în puterile mele.”

„Acționez cu încredere.”

„Sunt suficient de bun.”

„Aleg să fiu fericit astăzi.”

SURSA FOTO: freepik.com @svetoshka

Demonstrează valoarea depășirii provocărilor

Este dificil să vezi copiii eșuând la ceva, dar părinții trebuie să le arate că abordarea unei provocări dificile poate aduce beneficii semnificative - cum ar fi învățarea modului de a face față sub presiune, indiferent de rezultat.

Fii mândru de ei când își exprimă curajul în fața unei provocări dificile, sugerează psihologul Mary C. Murphy. Ajută-i să reflecteze la ce au învățat și la modul în care pot aplica aceste noi lecții și abilități în viitor, a scris ea recent pentru Make It.

Încearcă să le împărtășești copiilor povești personale despre momentele în care ai depus efort pentru a depăși obstacole dificile și despre lecțiile pe care le-ai învățat din greșelile trecute, a sfătuit Murphy.

„Aceste anecdote ajută la normalizarea experiențelor și le arată copiilor că aproape orice efort merită depus, deși poate fi dificil la început”, a subliniat ea.

Rămâi optimist


Atitudinea ta poate fi molipsitoare, așa că psihologii de copii subliniază importanța ca părinții să servească drept modele pentru micuții lor, manifestând un comportament pozitiv. Aceasta include optimismul, care este un element esențial al forței mentale, conform neuropsihologului Wendy Suzuki.

Copiii care sunt optimiști și plini de speranță se simt mai în control asupra propriei vieți și sunt mai încrezători în abordarea noilor provocări, explică psihologul educațional Michele Borba pentru Make It.

Optimismul poate fi învățat și transmis, așa că nu uita că cei mici sunt mereu atenți și observă indicii despre cum ar trebui să se comporte, adaugă ea.

„Data viitoare când se întâmplă ceva, [puteți spune] `este în regulă, ne descurcăm`”, sugerează Borba. „Prin repetare, îi faci de fapt pe copiii tăi să fie receptivi la abordarea ta. Și ce e mai uimitor este că deseori înțeleg și adoptă această abordare, astfel încât acum au o metodă proprie de a răspunde la îngrijorări.”

SURSA FOTO: freepik.com @REDfox

Învățați-i pe cei mici cum să-și exprime scuzele cu sinceritate și când să o facă


Un aspect important al durității mentale este dezvoltarea inteligenței emoționale, care include empatia și conștientizarea de sine.

Îndrumați-i pe copiii voștri să înțeleagă importanța respectului față de ceilalți și față de ei înșiși - asta include ascultarea cu atenție a perspectivelor celorlalți și să-și ceară scuze sincer când au greșit pe cineva, a recomandat Morin în 2019.

Aceasta nu implică că părinții sau copiii ar trebui să-și ceară scuze în mod constant: Morin a avertizat împotriva căderii în capcana „auto-blamă toxica”, care apare atunci când gândurile negative subminează încrederea în sine.

Este important să rețineți că cei cu o duritate mentală dezvoltată „își asumă responsabilitatea pentru comportamentul lor”, a subliniat ea. „Își oferă scuze sincere atunci când regretă acțiunile lor și fac eforturi să repare situația, ori de câte ori este posibil.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel