Moduri de a disciplina un copil fără a țipa

Data publicării:
Moduri de a disciplina un copil fără a țipa / FOTO: Freepik.com@syda_productions
Moduri de a disciplina un copil fără a țipa / FOTO: Freepik.com@syda_productions

Disciplinarea unui copil poate fi o provocare, dar nu trebuie să implice neapărat țipete sau pedepse drastice. 



Există multe moduri eficiente de a învăța un copil să se comporte adecvat, fără a recurge la metode care ar putea să-l sperie sau să-l descurajeze. Iată câteva sugestii care pot face o mare diferență în modul în care relaționezi cu copilul tău.

 

Citește și O femeie a chemat poliția pentru că fiica ei nu mai voia să meargă la școală, iar agentul i-a spus fetei: „Mama ta nu te poate obliga să faci nimic din ce nu vrei să faci”

Întărirea pozitivă

În loc să te concentrezi pe ce face greșit, încearcă să observi și să răsplătești comportamentele bune. Un „Bravo!” sau un mic premiu (poate fi o etichetă colorată sau un punct într-un tabel) îl poate motiva pe copil să repete comportamentele pozitive.

Atunci când simte că este apreciat, va dori să continue să se comporte bine.

Reguli clare și consecvență

SURSA FOTO: Freepik.com@syda_productions

Copiii au nevoie de structuri clare pentru a înțelege ce este acceptabil și ce nu. Explică-i copilului, într-un mod simplu, care sunt regulile din casă și care vor fi consecințele dacă le încalcă. Cel mai important este să fii consecvent – dacă stabilești o regulă, respect-o!

 

Vezi și De ce ajungem să țipăm la copii? Teodora Mețiu: „De neputință! Părintele nu mai știe ce să facă în relația cu propriul copil. Undeva a pierdut!” / VIDEO

Timpul de calmare (Time-In)

Când copilul devine agitat sau se comportă într-un mod care nu este potrivit, o soluție bună poate fi „timpul de calmare”. În loc să-l trimiti într-un colț, stai lângă el, oferindu-i un spațiu sigur pentru a se liniști.

Poți discuta cu el despre ceea ce a făcut, dar fără a-l face să se simtă vinovat.

Fii un model pentru copilul tău

Copiii învață prin imitare, așa că este esențial să le arăți cum vrei să se comporte. Dacă vrei ca cel mic să fie politicos, răbdător și respectuos, fii tu primul care practică aceste comportamente.

Asta îl va ajuta să înțeleagă mai ușor ce înseamnă „comportament bun”.

Consecințele naturale

SURSA FOTO: Freepik.com@annebel146

Uneori, cel mai bun mod de a învăța un copil o lecție este să-l lași să experimenteze consecințele naturale ale propriilor acțiuni. De exemplu, dacă refuză să-și pună jucăriile la loc, va trebui să le caute data viitoare când vrea să se joace.

Astfel, învață legătura dintre acțiuni și rezultate.

Oferirea de alegeri

Când copilul simte că are un control asupra situației, este mai puțin tentat să se opună. Oferă-i alegeri simple, dar relevante: „Vrei să te speli pe mâini înainte de masă sau după?”.

Astfel, îl ajuti să învețe responsabilitatea și îi reduci din sentimentul de frustrare.

Redirecționarea atenției

Dacă observi că începe să se comporte într-un mod nepotrivit, încearcă să-i redirecționezi atenția către o activitate mai constructivă.

Poate că începe să facă zgomot, dar dacă îi oferi o activitate interesantă, cum ar fi o poveste sau un joc, va uita repede de comportamentul nepotrivit.

Comunicare calmă

Atunci când copilul face o greșeală, este esențial să-i explici calm ce nu a fost în regulă. Folosește un ton liniștit și evită să ridici vocea. Explică-i cum s-ar fi putut comporta altfel și cum poate îndrepta situația.

Un tabel de recompense

Un mod simplu și eficient de a urmări progresul copilului este printr-un tabel de recompense. Poți să creezi o listă de comportamente pozitive și să o marchezi pe măsură ce copilul le îndeplinește.

După un anumit număr de comportamente pozitive, oferă-i o recompensă simbolică, ceea ce îl va motiva să continue să se comporte bine.

Disciplinarea nu trebuie să fie o luptă între tine și copil. Cu răbdare, înțelegere și metodele corecte, poți crea un mediu în care copilul să învețe să se comporte bine fără a se simți pedepsit sau neînțeles.

Învață-l să facă alegeri bune prin exemple pozitive și întărește comportamentele bune, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Parenting




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel