Motivarea copiilor fără a recurge la recompense sau șantaj este posibilă! Este important să le consolidăm realizările, astfel încât motivația să vină din interiorul lor, nu din surse externe.
Mulți părinți se întreabă cum își pot motiva copiii să își facă temele. Esențial este să îi încurajăm fără a apela la recompense sau șantaj, iar principalul instrument în acest sens este întărirea pozitivă.
Una dintre preocupările majore ale părinților este lipsa de motivație a copiilor pentru a-și face temele sau a studia. În astfel de situații, mulți părinți fac greșeala de a folosi prea des recompensele sau pedepsele în încercarea de a-și motiva copiii.
În acest articol vei descoperi cum poți motiva un copil fără a folosi recompense, șantaj sau pedepse.
SURSA FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection
Afirmații precum „dacă îți faci temele, îți voi cumpăra ceva dulce” sunt des întâlnite, deoarece mulți părinți le folosesc pentru a-și motiva copiii să-și îndeplinească sarcinile.
Deși această abordare pare simplă, ea nu este eficientă pe termen lung și nu va conduce la rezultatele dorite.
Motivația este forța care ne împinge să acționăm în direcția obiectivelor și scopurilor noastre. Când folosim recompense sau șantaj pentru a-i determina pe copii să facă anumite lucruri, le oferim o motivație extrinsecă.
Ce înseamnă acest lucru?
Că ei vor acționa din cauza beneficiilor sau consecințelor externe. Deși recompensarea nu este neapărat greșită, nu ar trebui să fie singurul mijloc de motivare. În momentul în care recompensa dispare sau nu este oferită imediat, și motivația va dispărea odată cu ea.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Un copil poate fi motivat prin întărire pozitivă, însă asta nu înseamnă neapărat să-i oferim cadouri sau premii. Întărirea se poate face în mai multe moduri, iar cea mai eficientă este întărirea emoțională.
De exemplu, dacă un copil a studiat mult, dar nu se descurcă bine la matematică și totuși a obținut nota 5, este important să-i arătăm cât de mândri și fericiți suntem de efortul depus. Astfel, punem în valoare strădania sa și adaptăm așteptările noastre la capacitățile și nevoile lui.
Un alt aspect esențial pentru a motiva un copil este ca obiectivul pe care dorește să-l atingă să fie realist. Dacă scopul nu este realizabil, copilul își va pierde motivația. De multe ori, chiar părinții sunt cei care stabilesc standarde prea înalte, fără să-și dea seama că acestea pot fi contraproductive. Un obiectiv prea dificil poate crea impresia că este imposibil de atins, ceea ce va duce la lipsa de motivație.
SURSA FOTO: freepik.com @syda_productions
Stabiliți scopuri și obiective realiste, astfel încât copilul să le poată atinge.
Propuneți activități care îi trezesc interesul și care să-l conducă la automotivare prin dorința de a descoperi.
Aveți așteptări corelate cu abilitățile sale și nu cereți mai mult decât poate oferi. Cerințele exagerate pot fi contraproductive și pot duce la efectul opus.
Oferiți-i autonomie, lăsându-l să atingă obiective simple singur. În cazul copiilor mai mici, aceste sarcini pot include îmbrăcarea hainelor, curățarea pantofilor sau strângerea jucăriilor.
Implicați-l în rezolvarea problemelor, astfel încât să poată contribui cu ideile sale.
Cereți-i să vă învețe cum să faceți ceva despre care știți că se pricepe foarte bine. Va fi motivat să știe că el este cel care vă învață pe voi.
Încurajați-l să vă ajute la activitățile de zi cu zi, cum ar fi pregătirea cinei sau agățarea hainelor. Orice sarcină în care poate colabora îl va face să se simtă valoros.
Țineți cont de abilitățile și stilurile sale de învățare.
Învățați-l să se bucure de succes atunci când obține ceva, dar apreciați și efortul depus, chiar dacă nu a reușit.
Întăriți pozitiv realizările sale în mod constant.
Acestea sunt doar câteva dintre modalitățile prin care puteți motiva un copil fără a apela la recompense, șantaj sau pedepse, conform specialiștilor de la eresmama.com. Cu siguranță, puneți deja în practică unele dintre aceste sfaturi. Tot ce mai rămâne este să le integrați și pe cele pe care nu le folosiți încă.
De asemenea, orice altă abordare care vă ajută să vă motivați copilul prin întărire poate fi la fel de eficientă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.