Empatia este o calitate esențială, dar, din păcate, nu este neapărat promovată în societate. Aceasta face ca părinții să se confrunte cu dificultăți în a o insufla copiilor lor.
Terapeutul Yolanda Renteria a explorat acest subiect pe contul său de Instagram, oferind părinților șapte sfaturi pentru a dezvolta empatia în familie, notează parents.fr.
SURSA FOTO: freepik.com @milanmarkovic
„Dacă te uiți înapoi la copilăria ta și încă mai crezi că meritai să fii pedepsit pentru greșeli sau comportamente necorespunzătoare, probabil că ai aceleași așteptări de la copiii tăi”, spune Yolanda Renteria.
Ea recomandă părinților să înțeleagă modul în care au fost tratați în copilărie și să pună în perspectivă acele experiențe. Gândește-te la felul în care părinții tăi au comunicat cu tine și analizează cum vrei să fie relația ta cu propriul copil.
„Primele opțiuni disciplinare care îți vin în minte sunt cele pe care le-ai cunoscut în copilărie. De multe ori, frustrarea față de copii vine din lipsa de idei despre ce să faci, în afara lucrurilor învățate”, explică terapeutul.
Părinții pot sparge ciclul moștenit din copilărie citind cărți, urmărind resurse educaționale și explorând alte tehnici de parenting. Astfel, vor dobândi instrumentele necesare pentru a-și construi un stil parental unic.
„Copiii caută mereu conexiuni cu adulții prin joacă și comunicare. Observați cât de des încercă să se apropie de adulți și cât de des sunt respinși”, spune Yolanda Renteria.
Copiii sunt adesea respinși de adulți ocupați, lipsiți de timp sau energie. Fiind mai atenți la aceste momente și evitând respingerile, părinții pot consolida o relație bazată pe învățare și încredere.
Crizele emoționale ale copiilor sunt adesea un semn al frustrării sau stresului în fața unor evenimente pe care nu știu să le gestioneze.
„A privi aceste crize ca pe niște semnale și a ajuta copilul să dezvolte instrumente de reglare emoțională este esențial”, explică terapeutul.
Astfel, copilul va învăța treptat să-și gestioneze propriile emoții.
SURSA FOTO: freepik.com @namii9
„Observați expresiile faciale, limbajul corporal și emoțiile copilului. Adulții devin adesea insensibili la acestea, dar adaptarea la ele ajută la dezvoltarea empatiei”, afirmă Yolanda Renteria.
Fiind atenți la semnalele copilului, părinții pot iniția discuții despre sentimentele acestuia. Sentimentul de a fi „văzut” este important pentru dezvoltarea empatiei.
„Mulți adulți au fost programați să vadă joaca sau distracția ca fiind excesive sau deranjante. Totuși, acestea sunt fundamentale pentru dezvoltarea copilului”, explică terapeutul.
Jocul și timpul de calitate petrecut împreună consolidează relația părinte-copil. Activități precum jocurile de rol pot fi excelente pentru explorarea emoțiilor și promovarea empatiei.
„Pentru mulți adulți, ideea de a se juca cu copiii poate fi inconfortabilă sau străină, dar aceasta este o oportunitate de conexiune emoțională”, spune Yolanda Renteria.
Râsul și joaca nu doar întăresc relația cu copilul, ci ajută și la reconectarea cu propriul copil interior.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.