Ai auzit vreodată de termenul „copil de sticlă”?
Acesta se referă la frații copiilor care necesită atenție specială. Sunt numiți astfel pentru că, adesea, părinții ajung, fără să-și dea seama, să „privească prin ei” în timp ce se concentrează asupra nevoilor unui alt copil care suferă de o boală fizică sau psihică, o tulburare de învățare sau alte provocări solicitante.
Nevoile unui copil cu nevoi mai speciale are un impact semnificativ asupra familiei, în special asupra fratelui sau surorii lui. Cu toate acestea, și fratele sau sora – la fel ca toți copiii care au frați cu nevoi speciale – merită să fie văzuți și să se simtă importanți.
Experta în parenting de la imom.com arată cinci moduri a evita crearea unui „copil de sticlă”.
SURSA FOTO: freepik.com @Creativebird
Timpul petrecut unu-la-unu este esențial pentru toți copiii, dar este cu atât mai valoros atunci când unul dintre frați necesită o atenție suplimentară.
Acest lucru abordează principala problemă a unui „copil de sticlă”: nevoia de a se simți văzut.
Când îți aloci timp pentru a face activități pe placul fiecărui copil, aceștia se simt iubiți și apreciați. Poate fi vorba de o ieșire la prânz, o vizită la locul de joacă, o sesiune de cumpărături, o plimbare sau o tură cu bicicleta.
Important este să le acorzi întreaga ta atenție.
Este important ca frații să înțeleagă de ce fratele sau sora lor necesită o atenție specială. Acest lucru este cu atât mai relevant atunci când problema nu este evidentă, cum ar fi în cazul tulburărilor de învățare sau al bolilor mintale.
Poți explica situația într-un mod adecvat vârstei copilului.
Înțelegând ce se întâmplă, copiii vor fi mai răbdători cu întâlnirile suplimentare sau activitățile ratate.
Deși nu este indicat să le impui responsabilități, implicarea lor în îngrijirea fratelui sau surorii poate contribui la dezvoltarea empatiei și compasiunii.
„Avem un prieten apropiat care are o fiică cu paralizie cerebrală. De multe ori, își lasă copiii mai mari la prieteni atunci când sora lor are programări la medic.
Copiilor le place să se joace împreună, iar multe mame sunt bucuroase să ajute.
În plus, copiii mei se comportă mai bine și se distrează mai ușor în prezența prietenilor lor. Îi spun deseori prietenei mele că îmi face o favoare lăsându-și copiii la noi. Este dificil să cerem ajutor, chiar și atunci când avem nevoie de el, dar nu trebuie să facem totul singuri”, spune experta.
Dacă copilul tău are un interes deosebit, găsește modalități de a-l încuraja.
Deși timpul poate fi limitat din cauza obligațiilor zilnice, explorarea pasiunilor copiilor împreună cu ei le arată cât de importanți sunt pentru tine.
Descoperă cum își exprimă copilul emoțiile.
„După ce fiul nostru a fost diagnosticat cu PANS, pediatrul ne-a sfătuit să fim atenți la desenele fiicei noastre, mai ales la cele care includeau familia.
Arta și joaca sunt mijloace excelente prin care copiii mici își exteriorizează gândurile și sentimentele. La un moment dat, fiica noastră a desenat imagini cu mine și soțul meu petrecând timp doar cu ea – un semn clar că avea nevoie de mai multă atenție.
Pe măsură ce cresc, copiii pot folosi jurnale sau desenul ca modalități de a-și procesa emoțiile”, conchide experta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.