Modurile corecte de a crește copii cu „valori mari”. „Unii psihologi cred că sunt imposibil de predat, dar, atunci, cum le pot învăța micuții?”

Data publicării:
Modurile corecte de a crește copii cu „valori mari”. „Unii psihologi cred că sunt imposibil de predat, dar, atunci, cum le pot învăța micuții?” / FOTO: freepik.com @somemeans
Modurile corecte de a crește copii cu „valori mari”. „Unii psihologi cred că sunt imposibil de predat, dar, atunci, cum le pot învăța micuții?” / FOTO: freepik.com @somemeans

Unii psihologi consideră că valorile sunt imposibil de predat, și este adevărat că a le spune copiilor să fie mai cinstiți, mai harnici sau mai grijulii nu funcționează mai bine decât a le spune același lucru adulților. Cu toate acestea, chiar dacă valorile nu pot fi predate direct, ele sunt prea importante pentru a fi lăsate la voia întâmplării.



În ultimii ani, unele școli au încercat să includă dezvoltarea morală în curriculumul lor. Totuși, le este dificil să învețe copiii valorile, pentru că intervin prea târziu și sunt prea deconectate de restul vieții copilului. Mai mult, adesea, școala intră în conflict cu ceea ce copilul învață acasă despre valori.

Adevărul este că noi le transmitem zilnic copiilor valori, în fiecare moment al vieții lor. Întrebarea NU este dacă îi învățăm valori, ci CE valori le transmitem?

„Dar, cum învață copiii valorile?” Copiii învață valorile, în esență, observând ceea ce faci și concluzionând ce consideri tu important în viață. Indiferent de ce încerci să îi înveți în mod conștient, copiii vor ajunge la maturitate cu o viziune clară asupra a ceea ce părinții lor prețuiesc cu adevărat și cu propriul lor sistem de valori bine dezvoltat.

„Am auzit că, în zilele noastre, colegii au un rol mai important decât părinții în formarea valorilor”, spun specialiștii de la peacefulparenthappykids.com.

„Desigur, părinții nu sunt singura sursă din care copiii învață valori, iar colegii au o influență semnificativă, mai ales în perioada adolescenței. Este firesc ca tinerii să-și formeze propriile opinii și să își dezvolte propria viziune asupra lumii, chiar dacă părinții ar prefera să aibă o influență mai mare.

Totuși, cercetările arată că, cu cât relația ta cu copilul este mai puternică, cu atât lumea copilului – inclusiv influența colegilor – este filtrată prin prisma valorilor pe care le-a preluat de la tine. În plus, dacă are o stimă de sine solidă și o viață de familie caldă, copilul va fi mai predispus să își aleagă prieteni care împărtășesc valorile tale”, a spus pentru sursa citată Laura Catherine Schlessinger, cunoscută în mod obișnuit ca Dr. Laura, o prezentatoare și autoare americană.

Citește și Vrei să crești un copil competent? Experți: „E un amestec de încredere, ingeniozitate, perseverență, măiestrie și inteligență emoțională”

„Lista valorilor mele ar putea fi foarte lungă!”

SURSA FOTO: freepik.com @jul14ka

Expertul în valori Michael Gurian enumeră zece competențe morale de care toți oamenii au nevoie: decență, corectitudine, empatie, sacrificiu de sine, responsabilitate, loialitate, datorie, serviciu, onestitate și onoare.

Martin Seligman, expertul în fericire, susține că fericirea este rezultatul dezvoltării punctelor forte ale caracterului, care seamănă mult cu cele ale lui Gurian, dar include și umilință, autocontrol, dragoste pentru învățare, hărnicie, conducere, prudență și joacă.

Linda și Richard Eyre, experți în educație parentală, adaugă la această listă curajul, pacea, încrederea în sine, încrederea, castitatea, respectul, dragostea, altruismul și mila.

„Indiferent de propria listă personală cu valorile pe care le prețuiți cel mai mult, nu vă încurajez să încercați să o impuneți copilului dumneavoastră. Cuvintele nu vor avea prea mare impact în afara unui context adecvat. Totuși, puteți să vă ajutați copilul să-și dezvolte valorile dorite. Iată cum!” mai susține Dr. Laura.

Vezi și Expertă în parenting și mamă a trei copii: „Lucrul nr. 1 pe care părinții uită să-i învețe pe copiii din această generație!”

Fă valorile relevante pentru lumea lui


Valorile pot părea abstracte până când copiii încep să discute despre propriile lor vieți - care, crezi sau nu, sunt pline de decizii încărcate de valori.

Este acceptabil ca al tău copil de 6 ani să întrerupă o întâlnire cu un prieten pentru a accepta o altă invitație, mai tentantă?

Cât de mult ar trebui să o ajuți pe fiica ta de 8 ani cu proiectul de școală?

Ar trebui ca fiul tău de 10 ani să părăsească echipa de fotbal a cartierului la jumătatea sezonului când este recrutat pentru o echipă mai profesionistă, chiar dacă acest lucru va afecta echipa din care face parte acum?

Ar trebui ca fiica ta de 12 ani să invite la petrecerea ei o colegă pe care alte fete o privesc cu dispreț, dar care a invitat-o la petrecerea ei?

Ar trebui ca băiatul tău de 14 ani să-i spună profesorului că unii copii trișează la test?

Ar trebui ca adolescenta ta de 16 ani să facă muncă de voluntariat care nu o interesează în mod deosebit, doar pentru că ar arăta bine în dosarul de admitere la facultate?

Gestionarea acestor decizii ajută la formarea valorilor. Nu rata ocazia de a-ți sprijini copilul în luarea deciziilor conștiente.

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Fii atent la ceea ce modelezi

Nu contează ce spui, ci ce faci. Dacă le spui copiilor că fotbalul înseamnă distracție, exercițiu și spirit de echipă, dar prima ta întrebare este cine a câștigat meciul, ei vor înțelege că victoria este mai importantă decât orice altceva.

Dacă vorbești despre onestitate, dar minți despre vârsta copilului pentru a obține un bilet mai ieftin la un parc de distracții, nu doar că îl pui într-o situație inconfortabilă, ci îi transmiți că înșelăciunea este acceptabilă în anumite situații.

Ajută-ți copilul să dezvolte empatie

Empatia stă la baza compasiunii, care la rândul ei este fundamentul valorilor. Copiii nu pot învăța empatia doar spunându-le să o simtă.

Singurul mod în care o vor dezvolta este să fie tratați empatic și să vadă cum reacționezi tu față de ceilalți cu compasiune și bunătate.

Discută deschis despre valorile tale și de ce sunt importante pentru tine

Ce înseamnă integritatea?

Care este datoria noastră față de cei din jur?

Ce înseamnă să te porți respectuos într-o biserică?

A-i ajuta pe copii să interpreteze lumea din jurul lor este o responsabilitate esențială a părinților.

Vorbește despre motivele din spatele deciziilor tale bazate pe valori


De ce votezi pentru acel candidat? Sau, de fapt, de ce votezi? Iar atunci când ești în cabina de vot, lasă-ți copilul să te ajute să înțeleagă și să participi la procesul decizional.

SURSA FOTO: freepik.com @freepik

Etichetează și consolidează exprimarea valorilor

Când observi că al tău copil demonstrează o valoare importantă pentru tine, recunoaște acest lucru cât mai specific posibil.

„Am observat cât de amabil ai fost cu Ben când ai încercat să-l înveselești.”

„Am apreciat mult că ai fost sincer cu mine despre ce s-a întâmplat la școală.”

„Ce generos din partea ta să-i oferi lui Carmen unul dintre animalele tale de pluș!”

„Ai reușit să recuperezi singur temele pe care le-ai ratat. Asta este ceea ce eu numesc a fi plin de resurse!”

Evită prelegerile

Copiii mei râd de mine că transform fiecare moment într-un „moment de învățare”. Totuși, aceste momente funcționează doar atunci când copiii sunt dispuși să învețe, iar majoritatea oamenilor percep prelegerile ca fiind alienante.

În schimb, încearcă să pui întrebări pentru a înțelege mai bine deciziile pe care le ia și gândirea din spatele acestora - și oferă-ți propriile opinii cu moderație.

Copilul va învăța mai mult din procesul de a-și exprima dilemele și de a observa implicațiile morale ale alegerilor sale decât dintr-o prelegere. În plus, va simți o conexiune mai profundă cu tine, deoarece îl asculți.

Modelează implicarea în comunitate

Fie că tu candidezi pentru consiliul școlii, fie că faci voluntariat la biserică, copiii tăi trebuie să vadă că te implici activ în bunăstarea comunității mai largi.

Ajută-ți copilul să aprecieze cum munca invizibilă a altora ne sprijină zilnic și că, pe măsură ce avem mai multe binecuvântări în viață, avem și mai multă responsabilitate de a ajuta pe alții.

Fă voluntariat pentru proiecte de serviciu comunitar în familie

De la colecte de haine până la vizitarea unui azil de bătrâni de Ziua Îndrăgostiților. Copiii mei au avut nevoie de ghidajul meu pentru a se implica la o ciorbă locală, dar, după ce au experimentat-o, au ajuns să le placă și să dorească să facă asta din nou.

Încurajează inițiativele copilului tău care reflectă valori în formare

Dacă decide să înființeze un club „Curăță Parcul” cu prietenii ei de grădiniță, ajută-l să-l organizeze într-un mod ușor de gestionat și sigur.

Lumea este plină de proiecte inițiate de copii care vor să facă o schimbare. Trebuie să înceapă de undeva.

SURSA FOTO: freepik.com @freepik

Confruntă mesajele culturale despre bani


A educa copilul despre utilizarea responsabilă a banilor este o provocare într-o cultură axată pe achiziții. Poate fi necesar să îți clarifici propriile valori legate de bani.

Este un obiectiv potrivit în viață să fii milionar?

Dacă își pierde telefonul, ar trebui să plătească pentru unul nou?

Este în regulă ca fiica ta să își cheltuie toți banii primiți de Crăciun doar pentru ea?

Chiar dacă familia poate acoperi costurile facultății, ar trebui să lucreze în timpul verii pentru a contribui?

Folosește inițiatori de discuții

Alege cărți și filme pe care să le vizionați împreună, cu scopul de a construi caracterul. După vizionare, discutați despre ce s-a întâmplat.

Crede copilul că personajul a luat decizia corectă? De ce da sau de ce nu?

La masă, pregătește o întrebare bună pentru a porni conversația. Sau împărtășește o dilemă etică pe care ai întâlnit-o recent. Acestea se găsesc peste tot, dacă ești atent, de la incidente din trafic până la bârfe.

Toți copiii ar trebui să aibă ocazia să contribuie cu bani pentru scopuri caritabile

Multe familii folosesc un sistem de alocație împărțit în trei părți. Cea mai mare parte este pentru cheltuieli personale. Restul se împarte în două categorii: „Caritate” și „Economii”.

Banii pentru caritate pot fi oferiți unei cauze alese de copil. Un moment potrivit pentru donații este ziua de naștere sau perioada sărbătorilor, dar orice moment este bun. Uneori, un reportaj de știri poate motiva copilul să contribuie. Poți oferi să egalezi contribuția lor.

Predă și modelează în mod conștient comportamentul unui bun sportiv

Unii oameni sunt mai competitivi din fire, dar toți copiii trebuie să învețe cum să fie buni sportivi. Sprijinul tău îl va ajuta pe copilul tău să găsească satisfacție într-un joc bine jucat și să felicite sincer adversarii, indiferent de rezultat.

SURSA FOTO: freepik.com @standret

Comunică credința în a fi de partea binelui

Copiii trebuie să știe că a face ceea ce este corect nu este doar necesar, ci și satisfăcător, chiar și atunci când ne costă ceva. Pentru a deveni oamenii care ne dorim să fim, trebuie să credem în lucruri esențiale: că majoritatea oamenilor sunt buni, că binele învinge răul, că este mai bine să fi iubit și să fi pierdut decât să nu fi iubit deloc.

Fiecare părinte va răspunde diferit la întrebarea „De ce contează ce face o persoană dacă nimeni nu știe?” Răspunsul expertei este: „Îngerii au nevoie de ajutorul nostru”.

„A educa o persoană doar în minte și nu în morală înseamnă a educa o amenințare pentru societate” – Theodore Roosevelt

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel