Modurile corecte și sănătoase de a acționa cu un copil răsfățat, potrivit unui psiholog: „Există soluții!”

Data publicării:
Modurile corecte și sănătoase de a acționa cu un copil răsfățat, potrivit unui psiholog: „Există soluții!” / FOTO: freepik.com @Svetlana_Repnitskaya
Modurile corecte și sănătoase de a acționa cu un copil răsfățat, potrivit unui psiholog: „Există soluții!” / FOTO: freepik.com @Svetlana_Repnitskaya

Cum să gestionezi un copil răsfățat și cu un comportament temperamental? Un psiholog îți oferă trei tehnici pentru a reechilibra relația.



Cum să faci față situației când copilul tău este capricios și obișnuit să obțină tot ce își dorește?

„Fie că este vorba despre cereri constante de sprijin financiar sau despre refuzul de a-și asuma responsabilitatea pentru propriile acțiuni, aceste comportamente pot escalada rapid în resentimente și pot pune presiune pe întreaga dinamică a familiei.

Totuși, există soluții: prin stabilirea unor limite clare, promovarea respectului reciproc și învățarea responsabilității, poți recâștiga controlul asupra relației și îl poți ajuta pe copil să crească sănătos și echilibrat”, explică psihologul Jeffrey Bernstein într-un articol pentru Psychology Today.

Psihologul sugerează trei modalități prin care poți corecta comportamentul răsfățat al copilului tău pentru a calma relația.

Citește și Cele cinci „simptome” că al tău copil este răsfățat. Psiholog: „Dacă nu suntem atenți la ele, vom crește un adult egoist și pretențios!”

Stabilește limite clare și respectă-le

„Stabilirea unor limite ferme este unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru gestionarea unui copil care se simte îndreptățit. De multe ori, sentimentul de îndreptățire apare din lipsa limitelor, atunci când părintele cedează constant la cerințele sau solicitările acestuia.

Prin definirea clară a ceea ce este acceptabil și a ceea ce nu este, îți protejezi bunăstarea și îi oferi copilului tău o lecție neprețuită despre respect”, explică psihologul.

Aceasta poate lua forma unei conversații calme în care îi explici că nu ești de acord cu situația actuală și că ai anumite nevoi în ceea ce privește relația voastră.

Ulterior, psihologul te încurajează să rămâi consecvent cu ceea ce ai cerut referitor la ajustările limitelor tale.

„Atunci când stabilești limite, este esențial să nu cedezi atunci când copilul tău opune rezistență. Deși acest lucru poate provoca fricțiuni la început, pe termen lung va promova o relație mai sănătoasă și mai echilibrată”, spune el.

SURSA FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Încurajează responsabilitatea, nu dependența

„Mulți copii care cred că au dreptul să caute ajutor nu își asumă responsabilitatea, gândind că pot beneficia de sprijin fără a oferi nimic în schimb.

Încurajarea copilului tău să își asume responsabilitatea pentru acțiunile și deciziile sale ajută la depășirea mentalității de îndreptățire.

Așa cum subliniez în cadrul sesiunilor de coaching pentru părinți, acest lucru nu înseamnă că trebuie să încetezi complet să îi oferi sprijin, ci mai degrabă să te asiguri că ajutorul tău promovează independența în locul dependenței”, explică psihologul.

Modelează respectul reciproc și stabilește consecințe

„Sentimentul de îndreptățire prosperă adesea într-un mediu în care respectul este unilateral. Dacă copilul tău nu te respectă sau profită de bunătatea ta, trebuie să modelezi comportamentul pe care îl aștepți de la el, stabilind consecințe atunci când limitele sunt depășite”, explică Jeffrey Bernstein.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel