Modurile simple prin care vă puteți asigura că ai voștri copii NU se vor simți niciodată neglijați emoțional

Data publicării:
Modurile simple prin care vă puteți asigura că ai voștri copii NU se vor simți niciodată neglijați emoțional / FOTO: freepik.com @creativeart
Modurile simple prin care vă puteți asigura că ai voștri copii NU se vor simți niciodată neglijați emoțional / FOTO: freepik.com @creativeart

Poți deveni părintele pe care ți-ai fi dorit să-l ai mereu!



„Nu mai plânge și pune-ți pantofii așa cum ți-am spus acum zece minute!” a strigat Will la fiul său de 6 ani, Billy, notează Your Tango. Pe măsură ce aceste cuvinte ieșeau din gura lui, o neliniște se instala în mintea lui. O parte din el își aducea aminte de vocea tatălui său, care, cu 30 de ani în urmă, striga aceleași cuvinte la el.

Indiferent dacă ne place sau nu, cu toții purtăm în noi ecourile părinților noștri. Modurile în care mamele și tații noștri ne vorbeau în copilărie se întipăresc adânc în mintea noastră. Este posibil să ne adresăm nouă înșine astfel, în gând, timp de zeci de ani, dar să nu ne dăm seama că repetăm aceste comportamente cu alții.

Apoi, devenim părinți. Ne găsim în postura de a repeta tiparele părinților noștri, simțind, în același timp, emoțiile copiilor noștri. Aceasta poate fi o experiență dureroasă, mai ales dacă ne dorim cu adevărat să fim părinți buni.

„Treci peste asta”.

„Nu mai fi copil”.

„Nu mai plânge”.

„Du-te în camera ta până te liniștești”.

„Ești o criză continuă”.

Dacă te surprinzi ignorând emoțiile copilului tău în acest mod, cel mai probabil repeți exact ceea ce ai experimentat. Ca oameni, nu înțelegem că sentimentele noastre și ale copiilor noștri contează decât dacă părinții noștri ne-au învățat acest lucru.

Astăzi, datorită progresului în psihologie, medicină și neuroștiințe, știm că există modalități specifice prin care, ca părinți, putem răspunde la emoțiile copiilor noștri, pregătindu-i pentru o maturitate fericită și sănătoasă.

Din păcate, mulți dintre noi nu sunt încă familiarizați cu aceste metode. Nu este vina noastră; așa stau lucrurile.

Este important să ne recalibrăm și să fim mai atenți la modul în care ne adresăm copiilor noștri!

Patru pași simpli pentru a crește copii care NU se simt niciodată neglijați emoțional

SURSA FOTO: freepik.com @syda_productions

Observați

În loc să reacționați la comportamentul copilului, încercați să identificați ceea ce simte și să-i exprimați aceste emoții în cuvinte.

Validați

Ajutați-vă copilul să înțeleagă că sentimentele sale au un motiv și că sunt normale.

Empatizați

Încercați să percepeți emoțiile copilului din perspectiva lui. Acest lucru va crea un moment de conexiune cu o valoare incredibilă pentru relația voastră.

Învățați-l

Ajutați-vă copilul să învețe cum să gestioneze diversitatea emoțiilor sale. Stabiliți limite, dacă este necesar, în funcție de situație.

Formula, pusă în practică pentru părinți

SURSA FOTO: freepik.com @nastyaofly

Pentru a înțelege cum funcționează formula pentru părinți, să ne reamintim despre Will și Billy, mai spune sursa citată.

În această dimineață, Will este pregătit. Au trecut câteva zile, iar Billy plânge din nou în loc să-și pună pantofii. În ciuda îngrijorării că vor întârzia la școală, Will se așează lângă Billy și îi spune: „Ce se întâmplă, puiule? De ce ești supărat astăzi?”

„Urăsc pantofii ăștia! Mama a spus că îmi va aduce alții noi, dar nu a făcut-o!” țipă Billy, aruncând unul dintre pantofi prin cameră.

Will se gândește la acest lucru pentru o clipă și știe că trebuie să-i ofere lui Billy o etichetă pentru ceea ce simte. „Ești supărat pe mama că nu ți-a cumpărat pantofi noi?”

„Unde este ea? Vreau pantofi noi!” răspunde Billy, dar țipătul lui devine din ce în ce mai trist.

„Știu că ești supărat din cauza pantofilor. Îți înțeleg frustrarea. Dar cred că îți lipsește și puțin mama. A plecat de trei zile, și mie mi-e dor de ea!”

În acel moment, simțind empatia tatălui său, Billy suspină: „Când se întoarce?”

„Mâine”, explică Will cu o voce liniștitoare. „Atunci, vom mânca împreună pizza și vom merge la magazinul de pantofi. Crezi că poți rezista o zi cu acești pantofi vechi?” În timp ce vorbește, șterge lacrimile de pe obrajii lui Billy.

Billy dă din cap în semn de acord, mult mai calm acum (pentru că se simte înțeles și validat emoțional). „OK, te rog, du-te și ia pantoful pe care l-ai aruncat. Știi că nu aruncăm lucruri când suntem supărați. În schimb, discutăm. Corect?”

În timp ce Billy se duce să-și ia pantoful, el dă din cap în semn de aprobat. Will îl duce pe Billy la școală cu câteva minute întârziere, dar, în mintea lui, a meritat din plin!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel