Mâncatul în familie a devenit o excepție.
Modul de viață, societatea individualistă, ritmul de lucru, lipsa de timp, mâncatul la ore târzii, oboseala, faptul că televizorul este noul punct central în jurul căruia se adună familia sau tendința postmodernă de a face mai multe lucruri în același timp (a lua prânzul, a citi un e-mail și a te uita la televizor) înseamnă că vechea și sănătoasa tradiție de a mânca împreună în familie se pierde.
Cercetătorii de la Harvard au vorbit deja despre beneficiile de a lua prânzul și cina în familie.
Sursa foto: freepik.com@user17581499
Potrivit unui studiu Knorr, opt din zece spanioli consideră mesele în familie o valoare care trebuie păstrată, iar 75% spun că are o influență pozitivă asupra bunăstării lor personale.
În Marea Britanie, un alt studiu arată că nouă din zece persoane care mănâncă împreună cu alții se simt mai fericite și mai mulțumite de viață.
Sursa foto: freepik.com@freepik
Nouă din zece persoane spun că mâncarea are un gust mai bun atunci când este savurată în familie.
Aceste momente de împărtășire a poveștilor și anecdotelor întăresc legăturile familiale, facilitând comunicarea între membrii familiei, după cum confirmă un raport realizat de Coca-Cola prin ARCONTE și Estadística Aplicada în 2013.
Asociația Americană de Dietetică subliniază că cei care mănâncă singuri tind să mănânce mai repede, consumă mai multe băuturi răcoritoare, grăsimi saturate și nu își acordă timp pentru a se bucura de mâncare.
În schimb, cei care mănâncă împreună tind să consume mai multe fructe, legume, calciu și fibre și petrec aproape de două ori mai mult timp mâncând.
Sursa foto: freepik.com@boggy
Potrivit sociologului José Luis Barceló, mâncatul în familie îi învață pe copii modul corect de a folosi tacâmurile, de a-și curăța gura și alte reguli de etichetă la masă, o sarcină care nu ar trebui să fie delegată doar școlii.
Un studiu realizat de Universitatea Columbia din SUA a ajuns la concluzia că adolescenții care nu iau cina în mod regulat cu părinții lor sunt mai predispuși să consume tutun, alcool și droguri.
„Într-o epocă supraîncărcată cu date și informații, a sta de vorbă în familie este un exercițiu de concentrare neprețuit și necesar”, spune sociologul José Luis Barceló, potrivit Serpadres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.