Anxietatea este tot mai prezentă în rândul copiilor. Psihologul Amy Morin dezvăluie mai multe cauze care pot explica acest fenomen.
În ultimii ani, numeroase studii au arătat o creștere considerabilă a anxietății în rândul tinerilor. Într-un articol publicat în Psychology Today, Amy Morin explică diferitele motive care stau la baza acestui fenomen.
În primul rând, specialistul subliniază că presiunea asupra copiilor este tot mai mare.
„Copiii sunt împinși să exceleze, uneori încă de la o vârstă foarte fragedă, ceea ce creează o atmosferă competitivă, sursă de stres și anxietate”, afirmă ea.
În al doilea rând, psihologul subliniază că anxietatea copiilor poate fi influențată și de cea a părinților.
„Părinții stresați pot fi mai puțin afectuoși și mai puțin receptivi la nevoile copiilor lor, ceea ce poate duce la un risc crescut de probleme comportamentale, scăderea stimei de sine și izolare socială în cazul copiilor”, adaugă Amy Morin.
SURSA FOTO: freepik.com @Inga.G
Specialistul explică apoi că timpul petrecut în fața ecranelor are un impact asupra dezvoltării anxietății la copii.
„Odată cu avansul tehnologiei, copiii petrec din ce în ce mai mult timp în fața ecranelor, ceea ce poate avea un impact negativ asupra tiparelor de somn și poate reduce oportunitățile de interacțiuni față în față. Aceste interacțiuni sunt esențiale pentru dezvoltarea inteligenței emoționale și a rezilienței”, afirmă Amy Morin.
În plus, aceasta consideră că, în zilele noastre, copiii au programe supraîncărcate, ceea ce contribuie la creșterea stresului.
„Mulți copii au un program plin de activități extracurriculare, lăsându-le puțin timp pentru relaxare și joacă liberă. Deși aceste activități pot fi îmbogățitoare, un stil de viață aglomerat poate duce la epuizare și la apariția anxietății”, avertizează psihologul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.