Neuropsiholog instruit la Harvard: Afirmațiile interzise în casele părinților care cresc copii cu inteligență emoțională ridicată

Data publicării:
Neuropsiholog instruit la Harvard Afirmațiile interzise în casele părinților care cresc copii cu inteligență emoțională ridicată / FOTO: freepik.com @freepik
Neuropsiholog instruit la Harvard Afirmațiile interzise în casele părinților care cresc copii cu inteligență emoțională ridicată / FOTO: freepik.com @freepik

Pentru a crește copii mai inteligenți din punct de vedere emoțional, părinții trebuie să aibă grijă la modul în care le vorbesc acestora. Un neuropsiholog instruit la Harvard ne învață cu ce putem înlocui afirmațiile nepotrivite adresate copiilor, care le pot afecta inteligența emoțională.



Mai exact, neuropsihologul Julia DiGangi îi învăță pe părinți stiluri de comunicare care promovează conectarea și independența, ambele fiind vitale dacă doriți să aveți relații puternice, sănătoase și empatice.

Citește și Un studiu Harvard arată pericolele înscrierii copilului mai devreme la școală: „NU elevii sunt cei care eșuează, ci instituțiile în care îi plasăm prea devreme!”

Iată trei fraze pe care părinții copiilor inteligenți emoțional nu le folosesc niciodată:

„De ce nu poți fi mai motivat?”

Creierul este programat să exceleze când și unde poate. Astfel, atunci când copiii se descurcă greu, nu este din cauză că nu vor să se descurce, ci pentru că pur și simplu nu pot.

Cu alte cuvinte, problema nu este motivația lor, ci faptul că există o neconcordanță între așteptările tale ca părinte și capacitățile lor.

„De ce nu mă asculți?”

Neuropsihologul povestește o experiență personală, când a lucrat cu părinții a căror fiică avea dificultăți senzoriale. Aceasta a spus că părinții erau frustrați pentru că, la cabinetul medical, ea refuza să coboare din mașină.

Dar, când au încercat să afle motivul, au aflat că, de fapt, era deranjată de muzica difuzată în cabinetul medical. Acest lucru a fost ușor corectat cu o pereche de dopuri de urechi. Practic, adevărata problemă a fost că părinții nu „auzeau” nevoile copilului lor.

Sursa foto: freepik.com @freepik

„Ești atât de lipsit de respect!”

Specialistul mai spune că observă din ce în ce mai mulți părinți care trag concluzii generale, de obicei total greșite, cu privire la comportamentul copilului lor, concluzii bazate pe propriile lor nesiguranțe.

Citește și „Psiholog la Universitatea Pennsylvania, avertisment pentru părinți: „NU faceți această greșeală dacă doriți să creșteți copii rezilienți și creativi!”

„Un cuplu mi-a spus: «Adolescentul nostru nu ne respectă», pentru că nu au ascultat când li s-a spus să își termine temele la științe. Dar, odată ce părinții au adus în discuție îngrijorarea lor într-o conversație sigură, cu miză redusă, adolescentul lor a răspuns emfatic: «Eu vă respect! Științele sunt doar dificile pentru mine»”, a dezvăluit întâmplarea neuropsihologul, potrivit CNBC.com.

Practic, dacă un copil nu-și face temele la matematică, să zicem, nu înseamnă că nu-și ascultă părinții, ci pur și simplu poate fi vorba doar despre materia în sine pe care adolescentul nu o înțelege.

Cu ce putem înlocui aceste afirmații?

Sursa foto: freepik.com @freepik

Neuropsiholog instruit la Harvard vine cu o sugestie pentru a înlocui aceste afirmații care afectează inteligența emoțională a copiilor.

„De ce nu poți fi mai motivat?” Specialistul recomandă să privim lucrurile dintr-o altă perspectivă

Răspunsul, din punct de vedere emoțional, este să fiți curioși să aflați unde se intersectează motivația și abilitățile copilului dumneavoastră. În cazul în care, de exemplu, cel mic petrece prea mult timp jucând jocuri video și prea puțin citind, evitați să întrebați: „De ce nu ești mai motivat să citești cărți?”.

În schimb, încercați o întrebare deschisă: „Văd că îți plac foarte mult jocurile video. Mi-ar plăcea să aflu ce îți place atât de mult la ele. Vrei să-mi spui și mie?”.

Vezi și „Afirmațiile pe care părinții ar trebui să le spună pentru a-l ajuta pe elev la începutul anului școlar. Un expert în dezvoltarea copilului oferă cele mai bune patru fraze”

„De ce nu mă asculți?” ar trebui înlocuită cu „Te-am ascultat?”

Creierul copiilor este programat pentru autonomie și nevoia de a explora lumea pe baza propriei lor identități, nu a convingerilor tale despre cine ar trebui să fie.

Părinții inteligenți din punct de vedere emoțional nu se străduiesc să obțină supunere din partea copiilor lor, ci conexiune. Ei trebuie să știe că sunteți dispuși să ascultați adevărul experienței lor.

Sursa foto: freepik.com @freepik

„Ești atât de lipsit de respect!” poate fi înlocuită cu...

„Am observat că ai luat 64% la ultimul test de științe. Ai fi dispus să vorbești despre asta? Vreau doar să aud despre experiența ta”.

Cea mai inteligentă abordare din punct de vedere emoțional a temerilor că cel mic nu vă respectă este să puneți întrebări specifice, fără să judecați, și apoi să vă afirmați în mod explicit dorința de a asculta.

„Sentimentele copiilor se răsfrâng asupra noastră. Când ei sunt tulburați, noi suntem tulburați. Prin urmare, atunci când apar emoții mari, este normal să doriți să controlați sentimentele copilului spunându-i să tacă, să se liniștească sau să asculte mai atent.

Dar, ca părinte, sarcina ta nu este să controlezi emoțiile copiilor tăi - ci să le stăpânești pe ale tale, mai explică neuropsihologul Julia DiGanci.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Parenting





pixel