William Shakespeare a spus cândva: „nicio moștenire nu este atât de prețioasă precum onestitatea”. Această afirmație este complet adevărată, iar părinții ar trebui să o aibă în vedere pentru a crește copii care nu doar să fie cinstiți, ci și să devină oameni de succes.
Cea mai eficientă modalitate de a le transmite copiilor onestitatea este prin exemplul nostru zilnic, prin lecțiile pe care viața ni le oferă.
Onestitatea joacă un rol esențial în relații, în dezvoltarea emoțională și socială și în viață, în general. Noi, ca adulți, avem responsabilitatea de a le vorbi copiilor despre acest aspect ori de câte ori este nevoie.
Nu îi putem proteja dacă nu știm ce se întâmplă cu adevărat și nu îi putem ghida corect dacă ceea ce ne spun nu este sincer. Copiii nu pot învăța lecțiile deciziilor greșite sau ale eșecurilor dacă nu sunt încurajați să vorbească deschis despre experiențele lor sau dacă simt nevoia să mintă.
Dacă observi că al tău copil minte, respiră adânc și nu te îngrijora – uneori este normal, susțin experții de la etapainfantil.com. Copiii trec printr-o etapă de dezvoltare universală a minciunii, care apare de obicei în jurul vârstei de trei ani.
Pentru a minți, ei trebuie să-și imagineze o realitate diferită de cea reală. Totuși, nu reușesc de obicei să susțină o minciună prea mult timp, pentru că este dificil să rețină detaliile și sunt ușor de prins. Dacă descoperi că al tău copil minte, nu te alarma și nu te supăra – îndrumă-l cu calm în procesul de învățare.
SURSA FOTO: freepik.com @senivpetro
Toți copiii își doresc să facă lucrurile corect, însă uneori au nevoie de libertatea de a face propriile greșeli. Permite-le să exploreze lumea liber și discută cu ei despre ce au învățat sau ce ar putea face diferit data viitoare după o greșeală.
Nu trebuie să repari totul – și nici ei –, dar e important să învețe din aceste experiențe.
Copiii simt remușcarea atunci când mint, acest sentiment fiind natural. Nu este necesar să aplici consecințe pentru fiecare minciună, dar poți recompensa onestitatea – de exemplu, prin laude.
În loc să întărești negativ minciuna, întărește pozitiv adevărul, ceea ce este mult mai eficient.
Orice s-ar întâmpla, amintește-ți că toți facem greșeli. Uneori, luăm decizii pripite sau impulsive. În multe cazuri, însă, nu atât greșeala în sine este problematică, ci faptul că am fost mințiți despre aceasta.
Este important să îi ghidezi pe copii în înțelegerea acestui aspect și să le explici că adevărul este întotdeauna mai valoros.
De multe ori spunem că vrem să auzim adevărul, dar poate nu suntem pregătiți să îl acceptăm. Este esențial pentru copii să simtă că pot avea încredere în tine și că adevărul este mai valoros decât orice minciună.
Dacă îți spun sincer ceva ce nu îți place, poți răspunde astfel: „Trebuie să fi fost greu pentru tine să-mi spui asta. Apreciez mult că ai avut curajul să o faci.”
Copiii sunt mai predispuși să mintă atunci când consideră că regulile sunt nedrepte sau inutile. Ei vor respecta însă mai ușor regulile pe care le consideră echitabile și care sunt în controlul lor. În special, regulile legate de sănătate și bunăstare sunt respectate de obicei.
În ce privește preferințele personale, oferă-le control și libertatea de a lua decizii. Vei observa că, reducând regulile acasă, vei reduce și minciunile.
Amintiți-vă că este, de asemenea, important să evitați pedepsirea copiilor pentru minciună, să nu îi amenințați dacă spun adevărul, să fiți deschiși la o comunicare eficientă și să negociați cu ei. Este normal să apară mici conflicte acasă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.