Niciodată, dar niciodată, să nu mai obligi copilul să ofere o îmbrățișare! Ce spun specialiștii despre acest gest al părinților: „Este periculos!”

Data actualizării: | Data publicării:
Niciodată, dar niciodată, să nu mai obligi copilul să ofere o îmbrățișare! Ce spun specialiștii despre acest gest al părinților: „Este periculos!”
Niciodată, dar niciodată, să nu mai obligi copilul să ofere o îmbrățișare! Ce spun specialiștii despre acest gest al părinților: „Este periculos!”

Deși mulți părinți consideră că îmbrățișările sunt manifestări necesare ale afecțiunii și respectului în cadrul unei familii, există câteva motive importante pentru care ar trebui să ne gândim de două ori înainte de a-i cere copilului să facă acest lucru.



„Dă-i bunicii și bunicului o îmbrățișare că pleacă!” Aceasta este o afirmație care este rostită în mod regulat în multe familii. Dar există un motiv întemeiat pentru care s-ar putea să nu vrei să-i spui copilului tău să îmbrățișeze pe cineva, inclusiv rudele.

Problema cu a insista asupra îmbrățișărilor

Când îi dați copilului instrucțiuni, cum ar fi „ridică-ți jucăriile”, sugerați că va exista o consecință negativă dacă nu se conformează. În esență îi spui copilului tău că, indiferent de cum se simte, este important să facă ceea ce spui. Așa că atunci când spui „îmbrățișează-l pe bunicul”, insinuezi că vor exista consecințe negative dacă el nu face ceea ce spui. Este ca și cum ai spune: „nu-mi pasă dacă ești confortabil cu asta sau nu, arată-ți afecțiunea oricum”.

Când un copil se simte obligat să-și arate afecțiunea, primește mesajul că nu deține controlul asupra propriului corp. Și acesta este un mesaj periculos pe care îl pot primi copiii.

Copiii care cred că trebuie să se supună solicitărilor adulților de afecțiune sunt mai predispuși de a fi abuzați sexual.

Dacă unui copil i se spune să facă ceva ce nu este confortabil pentru el, se poate simți obligat să se conformeze. Dar, un copil căruia i s-a spus: „este corpul tău și poți să spui NU lucrurilor pe care nu vrei să le faci”, are mai multe șanse să poată spune „nu” dacă cineva îi cere să facă ceva ce nu este confortabil să facă. 

Citește și 11 afirmații pe care să le spui copilului în loc de „termină cu smiorcăiala” sau „potolește-te!” De ce e foarte periculos să îi suprimi plânsul

Transmiteți un mesaj mai sănătos despre corpul copilului 

Când înveți un copil că are dreptul să aleagă dacă vrea să îl gâdile cineva sau dacă vrea să stea în brațele cuiva, îi arată că poate lua acele decizii în funcție de propriul nivel de confort. Este esențial să le transmitem copiilor că autonomia lor este valoroasă și că au dreptul de a-și exprima propriile limite și opțiuni în privința contactului fizic. 

În încercarea de a proteja autonomia copiilor noștri și de a-i învăța să-și exprime limitele personale, ar trebui să instituim o regulă care să sublinieze că nimeni nu este obligat să se angajeze în contact fizic cu altcineva - inclusiv rudele - dacă nu dorește acest lucru.

Este important să le spunem copiilor noștri în mod clar că nu trebuie să-și arate afecțiunea fizică doar pentru a face pe plac altora. Doar pentru că cineva încearcă să primească o îmbrățișare de rămas bun, nu înseamnă că trebuie să o ofere.

De exemplu, dacă bunica spune: „Ți-am făcut un cadou azi, acum vino să-mi dai un sărut de rămas bun” sau un unchi afirmă: „Nu te las să iei o prăjitură decât dacă mă îmbrățișezi mai întâi”, interveniți și amintiți-i copilului că nu este obligat să facă acest lucru.

Este crucial să-i învățăm pe copiii noștri că sunt responsabili de propriul corp și de cine are dreptul să-l atingă. Acest mesaj trebuie să fie prezent în viața lor în permanență.

Învățându-ți copiii să-și protejeze corpul și să refuze contactul fizic atunci când nu doresc, îi pregătim mai bine pentru a rezista avansurilor intime în viitor. Nu este necesar să arătăm afecțiune doar pentru că cineva insistă cu argumente de genul „Mă supăr dacă nu o faci”.

Vezi și Copilul se simt respins de ceilalți colegi. Sfaturi de la specialiști pentru părinți ca să-și ajute micuțul să depășească aceste situații

2. -imagine fara descriere- (niciodata--dar-niciodata--sa-nu-mai-obligi-copilul-sa-ofere-o-imbratisare-ce-spun-specialistii-despre-acest-gest-al-parintilor-este-periculos-2_43327600.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com

 

Salutări politicoase

Mulți părinți se îngrijorează că refuzul de a oferi o îmbrățișare poate fi perceput ca nepoliticos. Întrucât urmează să spună „la revedere!” cuiva, ei simt presiunea de a le spune copiilor să îmbrățișeze, spunând lucruri de genul: „Mătușa vine doar o dată pe an. Măcar dă-i o îmbrățișare acum când pleacă!” Cu toate acestea, este important de înțeles că, în realitate, cu cât copiii văd mai rar pe cineva, cu atât este mai sănătos pentru ei să aibă libertatea de a decide asupra afecțiunii fizice pe care o arată.

Încercați să abordați situația astfel: „Ai vrea să îl îmbrățișezi pe unchiul înainte să plece?” Dacă copilul tău refuză, nu îl forța!

Poți întreba în continuare: „În schimb, ai vrea să bați palma?” Dar asigură-te să clarifici că este perfect în regulă să refuzi și această opțiune.

Dacă o rudă spune: „dă-mi o îmbrățișare!”, iar copilul tău nu manifestă interes, intervine și spune: „vrei să o îmbrățișezi sau preferi să spui doar la revedere?” Este posibil să fii nevoit să educi prietenii, membrii familiei și alți vizitatori în privința faptului că nu este în regulă să forțezi copilul să arate afecțiune fizică.

Învață-ți copilul că strângerea de mână este o opțiune atunci când cunoaște oameni noi. Discutați despre modul potrivit de a strânge mâna, de exemplu atunci când întâlnește un nou profesor sau când salută un coleg.

Explică-i copilului că „a bate palma” este o modalitate adecvată de a interacționa cu antrenorii sau profesorii. Dar asigură-te să clarifici că nu va fi niciodată pedepsit pentru că alege să nu se angajeze în contact fizic cu ceilalți.

În concluzie, este important să respectăm limitele personale în saluturi și despărțiri. Învățarea copiilor să aleagă și să comunice în mod adecvat preferințele lor în privința contactului fizic le oferă un sentiment de control asupra propriului corp și îi înzestrează cu abilitățile necesare pentru a-și exprima opțiunile în mod respectuos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel