Nou-născut: când devine definitivă culoarea ochilor?

Data publicării:
Fotografie de la Anna Shvets: PEXELS
Fotografie de la Anna Shvets: PEXELS

Cenușii, ușor spre albastru, sau maro. De îndată ce iei în brațe un copil de câteva ore, îl privești imediat în ochi. Iar una dintre primele întrebări pe care și le pune un părinte este: ”Ce culoare au ochii lui?”



Pentru a ști exact culoarea ochilor trebuie să așteptați până când micuțul împlinește cel puțin un an. Culoarea irisului, ca și culoarea pielii și a părului, depinde de cantitatea de melanină prezentă.

Ochii sunt gri sau albaștri la naștere

Când se naște un copil, ochii lui sunt de obicei gri sau de culoare albastru lăptos, care în anumite momente ale zilei, și în funcție de lumină, pot deveni albaștri. Cu toate acestea, aceasta nu este culoarea definitivă a ochilor. Culoarea gri/albastru a irisului pe care o vedem la naștere și în primele luni depinde de lipsa melaninei.

Melanina este produsă de celule specializate, numite melanocite, a căror sarcină este tocmai să producă melanină acolo unde este nevoie. Melanocitele se activează doar în prezența luminii, iar micuțul a stat nouă luni în întuneric în pântecele mamei.

Pentru care melanocitele încep să se activeze abia după naștere și își termină munca după aproximativ un an. Și, prin urmare, numai la  prima zi de naștere va fi posibil să înțelegeți cu adevărat culoarea ochilor copilului.

Apoi sunt copii care arată imediat ochii închiși sau căprui; în aceste cazuri, cu greu se vor schimba în culori mai deschise, cum ar fi albastru, gri sau verde, deoarece cantitatea de melanină este deja prezentă în codul genetic și, prin urmare, se poate stabiliza doar.

În ultimii ani a existat o legendă urbană, conform căreia, culoarea ochilor nou-născutului este influențată de alăptare. Este fals, deoarece tipul de alăptare nu determina culoarea ochilor sugarilor.

Există vreun tabel care să poată fi consultat pentru a înțelege, pe baza ochilor părinților și bunicilor, probabilitatea de culoare a ochilor copilului?

Pe scurt, putem spune că:

- doi părinți cu ochi albaștri au șanse mai mari de a avea un copil cu ochi albaștri, dar acesta poate să nu fie întotdeauna cazul;

-doi părinți cu ochi căprui au mai multe șanse să aibă un copil cu ochi căprui, dar nici măcar acest lucru nu este garantat;

- dacă un părinte are ochi căprui și celălalt are ochi albaștri, șansele ca ochii să fie de o culoare sau alta sunt egale;

- dacă unul dintre bunicii de pe partea părintelui cu ochi căprui are ochi albaștri, șansele de a avea un copil cu ochi albaștri cresc oarecum.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi
Tagurile articolului: copii culoarea ochilor gentica




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel