Noul nume de fată purtat de 300 de femei din Spania: trei litere și o semnificație dulce

Data publicării:
Noul nume de fată purtat de 300 de femei din Spania: trei litere și o semnificație dulce / FOTO: freepik.com@Holiak
Noul nume de fată purtat de 300 de femei din Spania: trei litere și o semnificație dulce / FOTO: freepik.com@Holiak

Acest nume este purtat de 300 de fete din Spania și are o semnificație deosebită



Părinții aleg nume din ce în ce mai scurte. Dacă în urmă cu câteva decenii norma erau numele compuse sau lungi, în prezent numele cu trei sau patru litere sunt cele mai populare. Acesta este motivul pentru care astăzi vedem nume precum Leo și Marc, dar și nume nemaivăzute în urmă cu un deceniu, precum Rio, Liam sau Enzo.

În cazul fetelor găsim și nume scurte, Mia fiind cea mai populară opțiune dintre toate. Dar dacă vrei un nume scurt care nu este atât de cunoscut și care puțin câte puțin a început să fie auzit, îți propunem unul cu o semnificație dulce.

Citește și „Numele unisex inspirat din mitologia romană purtat de mai puțin de 200 de fete și băieți din Spania”

Originea și semnificația acestui prenume dulce:

La prima vedere am putea crede că este un diminutiv al unor nume precum Melisa (de origine greacă, însemnând „albină, miere”) sau Melanie/Melania (tot de origine greacă, însemnând „întunecat, negru”). Dar, deși poate fi folosit și ca hipocoristic al acestor și altor nume, Mel are propria sa identitate.

Dacă ne întoarcem în Catalonia, comunitatea autonomă în care acest nume a început să fie auzit în urmă cu doar câțiva ani, aflăm că numele înseamnă „miere” în catalană, deci pe lângă faptul că este un nume blând, el are o semnificație foarte dulce. Este vorba despre numele Mel. 

Conform celor mai recente cifre ale INE (Institutul Național de Statistică) în Spania există 315 fete pe nume Mel cu o vârstă medie de 6,4 ani, un indicator al noutății acestui nume în registrele de naștere.

După cum am menționat, comunitatea autonomă Catalonia este locul în care acest nume este cel mai des auzit, Barcelona fiind orașul în care găsim cel mai mare număr de fete pe nume Mel: 170 din cele 315 din Spania.

Semnificația numelui Mia

Un alt nume scurt și dulce, din ce în ce mai ales de părinți pentru fetițele lor, este Mia.

Dacă în urmă cu câteva decenii tendința era către nume compuse și nume foarte lungi, în prezent se întâmplă contrariul: părinții aleg nume din ce în ce mai scurte pentru urmașii lor. Numele din trei și patru litere urcă în clasamentul celor mai populare nume, și nu numai în țara noastră.

Dacă aruncăm o privire la cele mai populare nume din Spania pentru nou-născuți, există un nume de fată super scurt care ne atrage atenția: Mia. Este numele din trei litere preferat de părinți pentru fiicele lor. Un nume melodios, cu forță și o semnificație frumoasă.

În Spania, aproape unsprezece mii de fete poartă acest nume, cu o vârstă medie de 4,9 ani, ceea ce ne dă un indiciu că este un nume care stabilește o tendință în ultimii ani.

Se află în top 10 cele mai populare nume pentru fete nou-născute în cinci comunități: Asturias, Insulele Baleare, Cantabria, Catalonia, Galicia.

Și nu numai în Spania. În alte țări europene, precum Croația, Malta, Elveția și Estonia, Mia este, de asemenea, cel mai popular nume de trei litere pentru fete.

Este, de asemenea, unul dintre cele mai populare nume de fete din Argentina, conform datelor din Registrul național al persoanelor, și este al șaselea cel mai ales nume de către părinții din Columbia, al doilea cel mai scurt după Ana.

Semnificația numelui Mia

Deși mulți pot crede că semnificația numelui Mia este posesivă („este ceva al meu”) și este perfect valabil dacă părinții îl aleg din acest motiv, adevărul este că numele Mia este un diminutiv al lui Maria, un nume de origine ebraică care înseamnă „cea aleasă”, „cea iubită de Dumnezeu”.

Este un diminutiv care a dobândit statutul de nume propriu, așa cum s-a întâmplat cu Lola sau Alex, de exemplu. Este folosit și ca diminutiv al altor nume cu sonorități asemănătoare, precum Miriam, Amelia sau Emilia.

Poate fi scris cu sau fără accent. În spaniolă, se scrie cu accent deoarece are un hiat de vocală închisă accentuată urmată de o vocală deschisă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Divertisment





DC Media Group Audience
pixel