„NU există suficiente locuri!” Provocări pentru părinți din cauza numărului insuficient de locuri disponibile la creșele de stat: „Este o problemă!”

Data publicării:
„NU există suficiente locuri!” Provocări pentru părinți din cauza numărului insuficient de locuri disponibile la creșele de stat: „Este o problemă!” / FOTO: freepik.com @krakenimages.com
„NU există suficiente locuri!” Provocări pentru părinți din cauza numărului insuficient de locuri disponibile la creșele de stat: „Este o problemă!” / FOTO: freepik.com @krakenimages.com

A doua etapă de înscriere la creșele de stat este încă în desfășurare, dar numărul locurilor disponibile este limitat. Mulți părinți au optat deja pentru creșe private sau bone, în lipsa sprijinului din partea bunicilor sau rudelor, și dacă își permit din punct de vedere financiar.



În comuna Florești, județul Cluj, există o singură creșă de stat cu 160 de locuri, informează Știrile PRO TV, pentru care au fost depuse peste 400 de cereri în prima fază.

Mulți părinți, neavând locuri disponibile, și-au înscris copiii la creșe private.

„Am aplicat și ni s-a spus că ne încadrăm, dar, din păcate, sunt doi copii pe un loc. Am fost nevoiți să o înscriem la o creșă privată pentru că nu putem aștepta, și nimeni nu este disponibil să stea cu copilul meu cât eu muncesc”, spune, conform sursei citate, Elena Lișiță, o mamă. 

În Cluj, costurile pentru creșele private pot ajunge până la 3.000 de lei pe lună. La stat, au fost disponibile 964 de locuri, iar aproape 700 de copii au rămas fără loc în prima etapă.

Anamaria Pop, o altă mamă, a spus: „M-am simțit foarte dezamăgită inițial. Este o problemă: nu există suficiente locuri la creșe, mai ales în marile orașe.”

Unii părinți au rămas pe listele de așteptare

Există părinți care au rămas pe listele de așteptare. În Iași, inițial au fost disponibile 591 de locuri, dar cererile au fost aproape duble.

Eugen Gavriloaia, contabil-șef la Creșa Municipiului Iași Sf. Maria, a explicat: „Am suplimentat numărul de locuri până la 640. În perioada următoare, este posibil ca unii copii, care nu au încă rezultatul final, să se retragă. Vom contacta persoanele de pe lista de așteptare pentru locurile eliberate.”

Costurile pentru bone sunt, de asemenea, ridicate. Pentru un program de 8 ore, de luni până vineri, salariile ajung la aproximativ 3.500 de lei pe lună.

În România, există peste 500.000 de copii cu vârsta de până la 3 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Social




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel