Nu mai forța copilul să-și ceară scuze! Psiholog: „Este de-a dreptul ineficient!” Ce poți face în schimb?

Data actualizării: | Data publicării:
Nu mai forța copilul să-și ceară scuze! Psiholog „Este de-a dreptul ineficient!” Ce poți face în schimb. FOTO: freepik.com
Nu mai forța copilul să-și ceară scuze! Psiholog „Este de-a dreptul ineficient!” Ce poți face în schimb. FOTO: freepik.com

Forțarea copilului să-și ceară scuze poate părea o reacție naturală pentru părinți în fața unui comportament incorect al celui mic. Cu toate acestea, psihologii susțin că această forțare nu este eficientă și poate avea efecte negative asupra dezvoltării emoționale a copilului.



„Spune că-ți pare rău!”, „Cere-ți scuze!”. Sună familiar? Aceste replici sunt atât de prezente în viața unei familii și probabil că ți le amintești și din propria copilărie. Potrivit psihologilor, forțarea copilului să-și ceară scuze este de-a dreptul ineficientă!

De ce să nu forțezi copilul să-și ceară scuze?

2. -imagine fara descriere- (nu-mai-forta-copilul-sa-si-ceara-scuze-psiholog-e2809eeste-de-a-dreptul-ineficiente2809d-ce-poti-face-in-schimb--2_56786100.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com @bearfotos

De ce nu ar trebui să forțăm copiii să-și ceară scuze? Răspunsul este simplu: un „îmi pare rău” rostit în grabă nu ajută copilul să înțeleagă situația sau comportamentul său, iar cuvintele pot deveni lipsite de semnificație. Acest lucru nu promovează compasiunea și empatia, care sunt aspecte importante în dezvoltarea lor emoțională. Dacă copiii învață că scuzele se rezumă la o exprimare superficială și lipsită de intenție, atunci acesta va fi și modul în care le vor trata în viitor.

Conform dr. Siggie Cohen, un psiholog specializat în dezvoltarea copilului, dorința noastră reală este ca micuții să simtă remușcări autentice, nu doar să repete un set de cuvinte prestabilite. Pentru ca aceștia să înțeleagă această emoție complexă și confuză, este important să nu o trecem cu vederea și să nu-i cerem copilului să o ignore, repetându-i pur și simplu cuvintele.

Vestea bună este că putem învăța copiii cum să-și ceară scuze într-un mod autentic și cu adevărat înțelegător.

Citește și Să-ți săruți copilul de noapte bună este mai important decât crezi: Tot ce îi arăți cu acest gest simplu

Deci, ce ar trebui să facă părinții în schimb?


Abordarea 1

Atunci când vrei ca micuțul să-și ceară scuze, există o abordare recomandată de dr. Siggie pe care poți să o încerci data viitoare. În loc să îi spui pur și simplu copilului să rostească cuvintele „îmi pare rău”, încearcă următorul scenariu:

„Vrei să-ți ceri scuze? Ne cerem scuze atunci când simțim că am greșit și folosim expresia «îmi pare rău». Aceasta ne poate ajuta atât pe noi, cât și pe cealaltă persoană să ne simțim mai bine. Ai vrea să încerci?”

Prin folosirea acestor cuvinte, ajutați copilul să înțeleagă conceptul în ansamblul său, adică motivul pentru care ne cerem scuze, în loc să-l facă doar să repete aceste cuvinte deoarece așa i-a spus mama sau tata. În esență, copilul învață să-și ceară scuze conștientizând că a făcut ceva greșit.

„Acordați cuvântului «îmi pare rău» un înțeles și o oportunitate de a-l exprima prin alegere, nu prin forță”, explică dr. Siggie. 

Dar, ce se întâmplă dacă micuțul decide că nu dorește să-și ceară scuze? (Deoarece acesta este în mod evident rezultatul pe care îl vei obține, nu-i așa?) Conform dr. Siggie, acest lucru este perfect normal. În acest caz, expertul în parenting sugerează să spui ceva de genul: „Se pare că nu ești pregătit acum și este în regulă... poate pentru că încă ești supărat. Ia-ți timp și, dacă dorești, poți să-ți ceri scuze când te simți pregătit”.

Abordarea 2

Conform psihologului clinician și consilierului pentru părinți dr. Becky Kennedy este important să nu forțăm copiii să-și ceară scuze. În schimb, ea sugerează că părinții ar trebui să abordeze rezistența copiilor și să modeleze comportamentul scuzelor adecvate. Iată scenariul propus de ea pentru a realiza acest lucru:

„Îmi dau seama că este greu să găsești cuvintele potrivite pentru a-ți cere scuze, nu-i așa? Eu o voi face în locul tău: Îmi pare rău. M-am simțit atât de frustrat și am reacționat într-un mod nepotrivit. Pot să fac ceva pentru a te ajuta?”

Dr. Becky explică că atunci când un copil refuză să-și ceară scuze, acesta se simte rușinat. Pentru a-l ajuta să învețe și să se schimbe, este important să reducem această rușine.

Desigur, există șansa ca micuțul tău să refuze să-și ceară scuze pentru greșeala pe care a făcut-o, iar aceasta poate fi o situație neplăcută (mai ales dacă greșeala a avut loc în public sau la o întâlnire de joacă, nu doar acasă). Cu toate acestea, prin punerea bazelor acum, îi pregătești copilului tău calea pentru a-și cere scuze sincere în viitor.

Ei bine, nimeni nu a spus că creșterea unor oameni amabili și bine adaptați va fi ușoară!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi
Tagurile articolului: copii copil parinti parinti si pitici scuze




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel