„Nu-mi place mâncarea aia!” Un nutriționist dezvăluie patru trucuri pentru părinți ca să-i facă pe copii să mănânce legume

Data publicării:
„Nu-mi place mâncarea aia”. Un nutriționist dezvăluie patru trucuri pentru părinți ca să-i facă pe copii să mănânce legume. FOTO: pexels.com @Mikhail Nilov
„Nu-mi place mâncarea aia”. Un nutriționist dezvăluie patru trucuri pentru părinți ca să-i facă pe copii să mănânce legume. FOTO: pexels.com @Mikhail Nilov

Nutriționista Valentina Martínez se implică în găsirea soluțiilor pentru a face ca adăugarea de legume în meniu să fie o opțiune plăcută și acceptată de către copii. Încorporarea legumelor în obiceiurile alimentare ale copiilor poate reprezenta o provocare semnificativă pentru părinți. 



De obicei, copiii încep să primească hrănire complementară în jurul vârstei de șase luni și își formează treptat preferințele în ceea ce privește mâncarea și aromele.

Valentina Martínez recunoaște că legumele nu sunt întotdeauna pe lista preferințelor copiilor, dar oferă câteva soluții pentru a depăși această situație. Ea sugerează că părinții pot începe prin a face legumele mai atractive și accesibile, prin prezentarea lor sub forma unor mâncăruri creative și pline de culoare. 

Pentru a implica copiii în procesul de selectare a alimentelor, nutriționista recomandă să îi implicați în pregătirea mâncărurilor, încurajându-i să aleagă și să pregătească diverse legume. Acest lucru poate crește interesul lor și poate face ca legumele să fie mai atrăgătoare.

Citește și Singura situație în care dr. Mihail recomandă să-i dai sucuri acidulate dulci din comerț copilului: „Chiar pot face bine!”

Cum poți extinde meniul pentru copii?

Potrivit nutriționistului și specialistului Valentina Martínez, există câteva strategii prin care puteți extinde meniul pentru copii. Ea subliniază importanța oferirii unei varietăți mari de alimente hrănitoare, chiar dacă copiii nu le consumă în totalitate.

Martínez sugerează că este esențial să le permiteți copiilor să exploreze, să se joace și să interacționeze cu mâncarea. Între vârsta de trei și șase ani, copiii sunt adesea mai preocupați de joacă și socializare, iar mâncarea poate deveni o prioritate secundară. Acest lucru poate duce la selectivitate în ceea ce privește aromele, culorile și texturile alimentelor, iar legumele pot fi neglijate în acest proces.

Pentru a aborda această selectivitate și a extinde meniul pentru copii, nutriționistul recomandă câteva strategii. 

4 trucuri pentru extinderea meniului copiilor

1. Adăugați și alte legume la piureul de cartofi. Această garnitură pe care o mâncăm de obicei poate fi mai versatilă în meniul de acasă. Pentru nutriționist, acest preparat funcționează ca „un vehicul bun” pentru legume precum conopida fiartă. Această combinație oferă copiilor ocazia de a experimenta noi arome într-un mod familiar, deoarece leguma adăugată împărtășește textura și culoarea similară cu cartofii. De asemenea, nutriționistul menționează că puteți fi creativi și să „colorați” piureul de cartofi prin adăugarea unor ingrediente precum sfecla roșie, spanacul, dovleacul sau morcovul. Acestea nu doar că aduc mai mulți nutrienți în piure, dar îl și fac mai atractiv vizual pentru copii.

2. Adăugați legume la umplutura nuggets. Aceste gustări sunt ușor de preparat și captivează milioane de copii pentru textura și aspectul lor crocant. Aceasta înseamnă că, în opinia lui Martínez, sunt și o modalitate excelentă de a încorpora legumele.

3. Înlocuiește o măsură de apă în mămăligă cu o porție de piure de morcov sau dovleac.

4. Adăugați legume în sosurile de paste. Pastele sunt de obicei meniul preferat pentru adulți și copii. Având în vedere acest lucru, specialistul sugerează încorporarea legumelor în aceste feluri de mâncare.

Vezi și Dăm sau nu cartofi prăjiți copiilor? Crina Coliban lămurește părinții: „Ajută la sănătate, cu o singura condiție!”

Este recomandat să oferiți legumele de cel puțin cinci ori și să le gătiți în diferite moduri

2. „Nu-mi pla... (nu-mi-place-mancarea-aia--un-nutritionist-dezvaluie-patru-trucuri-pentru-parinti-ca-sa-i-faca-pe-copii-sa-manance-legume-2_26469500.jpg)SURSA FOTO: freepik.com @prostooleh

Martínez subliniază importanța expunerii repetate și diversificate la legume și la alimente noi, pentru ca acestea să fie acceptate de către copii. Potrivit acesteia, este recomandat să oferiți legumele de cel puțin cinci ori și să le gătiți în diferite moduri. De exemplu, dovleacul poate fi transformat într-un piure sau poate fi gătit la cuptor, obținând astfel arome și texturi diferite. Această diversitate în metodele de preparare ajută întreaga familie să combată plictiseala cauzată de consumul repetat al acelorași alimente.

Martínez subliniază că familiarizarea cu diferite moduri de a consuma legumele contribuie la creșterea interesului copiilor pentru aceste alimente. În plus, implicarea activă a copiilor în procesul de preparare a mâncărurilor din meniul familiei le oferă ocazia de a experimenta și de a se conecta mai bine cu alimentele. Prin prezentarea acestor etape preliminare într-un mod atractiv și captivant pentru copii, puteți stimula curiozitatea și entuziasmul lor în privința consumului de legume.

Pentru a încuraja copiii să fie implicați în alegerea și pregătirea alimentelor, Martínez sugerează ca vizita la supermarket să fie privită ca o oportunitate și nu ca o experiență restrictivă. În loc să asocieze supermarketul cu interdicții, copiii ar trebui să vadă acest moment ca pe un prilej de a alege ingrediente, sub supravegherea adulților. Nutriționistul recomandă să îi lași să aleagă fructe, legume și alte alimente care îi interesează și să discuți cu ei despre nume, aspect, miros, textură și gust.

La întoarcerea acasă, Martínez sugerează atribuirea unei sarcini adecvate vârstei copilului, cum ar fi amestecarea ingredientelor într-un bol sau aranjarea legumelor tăiate pe o farfurie. Aceste activități îi vor face să se simtă mândri de propriile creații și vor trezi curiozitatea de a încerca alimentele noi pe care le-au pregătit cu propriile lor mâini.

Aceste acțiuni simple îi implică pe copii în procesul de alimentație și îi fac să se simtă responsabili și implicați. Participarea activă la selecția și pregătirea alimentelor îi motivează să încerce noi preparate și alimente, întrucât acestea le devin „realizările” personale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Alimentatie si nutritie




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel