„Nu-mi vorbești tu mie pe tonul ăsta!” / „Greșit”, susține un neuropsiholog! Cum să răspunzi atunci când copilul țipă la tine?

Data publicării:
„Nu-mi vorbești tu mie pe tonul ăsta!” / „Greșit”, susține un neuropsiholog! Cum să răspunzi atunci când copilul țipă la tine? / FOTO: freepik.com @freepik
„Nu-mi vorbești tu mie pe tonul ăsta!” / „Greșit”, susține un neuropsiholog! Cum să răspunzi atunci când copilul țipă la tine? / FOTO: freepik.com @freepik

Un celebru neuropsiholog oferă sfaturi despre cum să gestionezi situația în care un copil țipă la părinți.



Maternitatea sau paternitatea este o etapă minunată, dar plină de provocări. Cei mici aduc cu ei temeri și îndoieli în privința alăptării, hrănirii și somnului, primele mari probleme de rezolvat.

Cu toate acestea, gestionarea devine complicată atunci când copiii devin mai autonomi și își arată personalitatea, moment în care părinții trebuie să-i educe și să-i sprijine într-un mod respectuos.

Renumitul psiholog Álvaro Bilbao, specialist în creierul copiilor, prezintă strategii cheie pentru părinți.

Citește și Șase trucuri psihologice care sunt foarte utile atunci când copiii au un comportament sfidător

„Multe dintre lucrurile pe care le facem noi părinții nu fac decât să înrăutățească situația”

Álvaro a dorit să abordeze de această dată problema copiilor care țipă din orice, ceva ce poate deveni obișnuință în viața de zi cu zi sau în momente de oboseală.

Expertul avertizează fiecare părinte că multe dintre reacțiile noastre pot agrava situația. Într-un videoclip care a adunat deja peste 46.000 de vizualizări pe TikTok, el sfătuiește părinții să fie „atenți pentru că multe dintre lucrurile pe care le facem noi părinții nu fac decât să înrăutățească situația. În loc să te enervezi sau să-ți pierzi cumpătul, încearcă aceste trei strategii”, propune neuropsihologul.

Vezi și „De ce plânge copilul meu din orice?” Expert în creierul micuților: „Există trei schimbări care îl conduc la aceste perioade de plâns crescut”

SURSA FOTO: freepik.com @freepik

„Nu-mi vorbi pe tonul ăsta”

În primul rând, el îi îndeamnă pe părinți să evite să spună „Nu-mi vorbi pe tonul ăsta”. Spune doar „înțeleg că ești supărat. Când ești mai calm, putem vorbi”, recomandă Bilbao.

Álvaro menționează și o altă afirmație de evitat: „Dacă țipi nu primești nimic”, pe care mulți au tendința să o spună în momente de conflict. În schimb, spune „Știu că vrei să stai mai mult în parc, dar este timpul să mergem acasă și țipatul nu va rezolva nimic”, sfătuiește Bilbao, oferind un exemplu tipic de situație întâlnită în multe familii.

În final, expertul îi îndeamnă pe părinți să nu-și piardă cumpătul și să răspundă simplu: „Nu, dragă, îmi pare rău. Tata sau mama nu vorbesc cu oamenii care țipă la ei. Vorbesc doar cu cei care îi tratează bine”. În acest fel, el sugerează să ceri copilului să vorbească „cu un ton mai calm”.

„Nu o lua personal. Este doar frustrarea lui care încearcă să iasă la suprafață”, concluzionează neuropsihologul în videoclipul său, amintindu-le părinților că „un copil care țipă nu are nevoie de furia și pierderea ta de control. Are nevoie de validare emoțională, reglare externă și limite calme pentru a dezvolta abilități de comunicare și autocontrol.”

Citește și Șapte reguli pentru a stabili limite fără dramatism, de la un expert în creierul copiilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel