”Nu știu”: Un răspuns cu puternic caracter educațional? Iată ce îi învață pe copii

Data publicării:
Fotografie de la August de Richelieu/ Pexels
Fotografie de la August de Richelieu/ Pexels

Părinții și profesorii se simt adesea foarte greu să admită că nu pot răspunde la o întrebare adresată de un copil. Tindem să credem că este necesar să oferim întotdeauna răspunsuri copiilor, fără să realizăm că această abordare poate să nu fie întotdeauna utilă, deoarece așteptarea de a avea întotdeauna răspunsuri ar putea submina capacitatea copiilor de a învăța și de a crea relații semnificative cu oameni care nu le împărtășesc punctul lor de vedere. 



A spune "nu știu" este mai mult decât o simplă recunoaștere a unei lipse de cunoștințe; este un act de curaj, integritate și deschidere spre învățare.

Într-o lume în care presiunea de a avea toate răspunsurile este mare, abilitatea de a recunoaște ceea ce nu știi poate conduce la dezvoltare personală și profesională, relații mai puternice și decizii mai bine informate. Este un semn de înțelepciune și un prim pas către adevărata cunoaștere.

A răspunde cu ”nu știu” este echivalent cu evitarea miciunilor: când nu știi ceva și recunoști acest lucru, eviți să oferi informații false sau înșelătoare. Aceasta contribuie la menținerea integrității tale și a relațiilor de încredere cu ceilalți. În același timp ”nu știu” arată transparența. A recunoaște limitele cunoștințelor tale creează un mediu de lucru sau de învățare transparent și onest.

”Nu știu” sau ”smerenia intelectuală”

Admiterea când greșim și când nu suntem conștienți de răspunsul corect, recunoașterea limitelor noastre, ajută copiii și tinerii să dezvolte o minte deschisă, capabilă să-i ajute în contexte școlare și relaționale. Această capacitate de a ne recunoaște greșelile, deficiențele și de a admite că cunoștințele noastre sunt limitate pentru a învăța mai multe se numește „smerenie intelectuală”.

De ce este atât de importantă smerenia intelectuală?

Un studiu a arătat că persoanele cu umilință intelectuală ridicată sunt mai competenți în domeniile academice și ale vieții decât persoanele cu umilință intelectuală scăzută, deoarece tind să fie mai curioși în privința dezinformării, să investigheze mai mult și sunt mai motivați pentru a primi feedback.

Ei tind să respecte dreptul la libertatea de exprimare chiar dacă o persoană are o viziune diferită de a lor și sunt mai îngăduitori cu oamenii chiar și după ce au avut un conflict. În cele din urmă, sunt mai înclinați să susțină valori, cum ar fi altruismul, recunoștința și empatia.

2. Fotografie... (pexels-tatianasyrikova-3975659_54403100.jpg)

Fotografie de la Tatiana Syrikova/ Pexels

Oamenii cu smerenie intelectuală scăzută, în schimb, tind să slăbească inteligența celor pe care îi consideră „oponenți”, refuzând posibilitatea de a-și face prieteni sau de a-i urmări pe rețelele de socializare. 

Cum putem încerca să promovăm smerenia intelectuală în copiii noștri?

1. În primul rând, prin crearea diverselor oportunități de a explora diverse puncte de vedere.  Cu siguranță încurajarea copiilor să citească cărți cu opinii și puncte de vedere conflictuale încurajează discuția și explorarea, permițând copilului, precum și adulților, să se abată de la una și singura viziune asupra lucrurilor.

2. Reflectați asupra unei schimbări de perspectivă care a avut un rezultat pozitiv. Este important să le arătați copiilor că schimbarea minții poate fi adesea extrem de utilă și că gândirea flexibilă este o abilitate importantă.

3. Experimentarea modului în care o credință de mult timp poate fi de fapt incorectă sau incompletă. Este indicat, de exemplu, să avem o conversație săptămânală cu întreaga familie pentru a explora câteva mituri comune pe diferite subiecte și a crea oportunități nu numai de a admite că anumite lucruri nu sunt cunoscute, ci și de a descoperiți-le împreună și sporiți propriul bagaj cultural. În acest fel, copiii se vor simți mai confortabil în a recunoaște că nu este nimic rău în a recunoaște că nu știu, în a-și revizui opiniile și, dacă este necesar, în a le remodela. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel