„Nu-ți lăsa copilul să se uite la televizor seara!” Iată ce se poate întâmpla

Data actualizării: | Data publicării:
„Nu-ți lăsa copilul să se uite la televizor seara!” Iată ce se poate întâmpla / FOTO: freepik.com@annalukianenko5091990
„Nu-ți lăsa copilul să se uite la televizor seara!” Iată ce se poate întâmpla / FOTO: freepik.com@annalukianenko5091990

Dacă ați fost părintele unui copil cu vârsta sub zece ani în ultimul deceniu, sunt șanse să fi dat unui copil agitat o piesă de tehnologie ca parte a rutinei de culcare pentru a-i face viața puțin mai ușoară.



Un studiu publicat la începutul acestui an în Infant Behavior and Development se adaugă cercetărilor existente care sugerează că a vă lăsa copilul să se uite la televizor la culcare poate cauza probleme pentru el mai târziu în viață.

Citește și Părinții care cresc copii mai puternici mintal decât majoritatea fac următoarele lucruri

Miller EB, Canfield CF, Wippick H, Shaw DS, Morris PA, Mendelsohn AL. Predictorii televiziunii la ora culcării și asociațiile cu somnul și comportamentul copilului mic într-un eșantion de minorități rasiale / etnice eligibile pentru Medicaid. 

Cu toate acestea, nu trăim într-o lume puritană lipsită de tehnologie, așa că apare întrebarea: cum pot părinții să găsească un echilibru?

Reacția pediatrilor

Sursa foto: freepik.com@freepik

Cercetarea, realizată de cercetători de la NYU și Universitatea din Pittsburgh, a analizat un eșantion de 403 familii pentru a identifica legăturile dintre rezultatele negative și utilizarea televizorului în rutina de noapte a copiilor mici.

În cuvintele lor, ei au constatat că „rezultatele subliniază efectele nocive universale ale utilizării televizorului la culcare și sprijină structurarea rutinelor de noapte pentru copiii mici pentru a promova un somn mai bun și rezultate comportamentale.

Dr. Derek McClellan, MD, director medical pediatric la Central Ohio Primary Care, subliniază că influența tehnologiei asupra copiilor și a rutinelor lor nocturne este orice, dar nu nouă. 

„Pediatrii de ani de zile, chiar și înainte de smartphone-uri și iPad-uri și toate celelalte, au fost întotdeauna împotriva televizorului în cameră, în parte pentru că acesta interferează cu biomecanica somnului și cu modul în care copiii se culcă”, potrivit Verywellmind.


McClellan spune că, cu cât tehnologia a devenit mai portabilă - au apus demult zilele CRT-urilor și ale urechilor de iepuraș - cu atât a devenit mai dificil să se țină televizorul departe de rutina de culcare a copiilor mici. 

„Ne-am opus acestui lucru dintotdeauna, iar acum că majoritatea televizoarelor sunt portabile, cred că este și mai dificil pentru părinți și îngrijitori”.

Familiile cu mai puțin sprijin sunt mai predispuse la utilizarea televizorului

Un punct cheie al studiului este faptul că utilizarea televizorului în rutina de noapte a copiilor pare mai frecventă în rândul familiilor care accesează programe de asistență publică și al părinților începători.

Toate familiile studiate proveneau din medii rasiale diverse, făceau parte dintr-un program de sprijin pentru copilăria timpurie și erau eligibile pentru Medicaid.

Dr. Sarah Adams, MD, pediatru și director medical la Akron Children's Hospital, spune că este important să stabiliți așteptări rezonabile și să nu fiți prea dur cu dumneavoastră dacă nu puteți ține tehnologia departe de rutina de noapte a copilului dumneavoastră.

Este ceva ce spune că încearcă să modeleze în practica sa. 

„Încerc să cunosc familia și să le cunosc povestea, astfel încât să pot aborda problema cu sensibilitate și atunci începem să lucrăm împreună.

Și întreb: „Ce credeți că ați putea face în loc să folosiți mass-media sau care sunt pașii pe care credeți că i-ați putea lua?”. Pentru că dacă le spun doar ce să facă, nu-i prea ajut.”

Adams spune că introducerea activităților care implică creierul, dar nu ecranele, cum ar fi cititul, este o modalitate de a-i face pe copii „să se ridice de pe scaun și să se ridice în picioare” în intervalul de una până la două ore înainte de culcare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Sanatate





pixel