Nu-ți place partenerul copilului tău? Citește asta

Data publicării:
Foto: Freepik @freepik
Foto: Freepik @freepik

Ca părinte, ai petrecut întreaga viață încercând să-l proteșezi pe copilul tău și să-l susții.  Între timp micuțul sau micuța ta a crescut și pe lângă alte preocupări dorința ca acesta să-și găsească dragostea și fericirea devine scopul principal.



„Este ușor să crezi că nimeni nu este suficient de bun pentru copilul tău. Vrei doar ce e mai bun pentru el și vrei ca persoana să fie perfectă”, a declarat pentru HuffPost dr. Colleen Marshall.

În același timp, trebuie să ai încredere în copilul tău pentru a face singur această alegere. Dorința să faci ceea ce este mai bine pentru copilul tău te poate face să te simți rupt de ce să faci atunci când începi să vezi defectele partenerului său.

Când ar trebui săfaci un pas înapoi și să-ți lași copilul să ia propriile decizii? Când ar trebui să intervii și să spui ceva în interesul bunăstării copilului tău?

Iată trei întrebări pe care ar trebui să vi le puneți înainte de a începe să discutați cu copilul despre relația lui amoroasă.

1. Care este mai exact preocuparea ta?

Încercați să vă dați seama exact ce anume vă deranjează la partenerul copilului tău.

Este posibil ca ceea ce vezi ca fiind o greșeală să fie pur și simplu o diferență în modul în care se fac lucrurile în familia ta sau un comportament cu care nu ești obișnuit.

„Fiecare familie are propriile valori, tradiții și moduri de a fi. Acestea uneori pot fi o sursă de tensiune în noile relații”, a spus Marshall. Într-o familie care prețuiește stoicismul, de exemplu, o persoană care este deschisă cu emoțiile sale poate provoca nemulțumiri.

Părinții doresc, de asemenea, ca copiii lor să-și ducă mai departe tradițiile religioase și culturale, iar alegerea unui partener din afara comunității poate duce la tensiuni.

2. Foto: Free... (nu-ti-place-partenerul-copilului-tau-citeste-asta_50648100.jpg)

Foto: Freepik @stockexpert

Aceste nedumeriri sunt ilustrate în serialul Netflix „Nobody Wants This”, în care un tânăr rabin frumos (Adam Brody) se îndrăgostește de o femeie care nu este evreică (Kristen Bell), iar cuplul întâmpină difultăți ăentru a câștiga aprobarea familiei.

Încearcă să fii sincer cu tine însuți și stabilește ce anume te deranjează cu adevărat despre această persoană. Are de fapt ceva de-a face cu trecutul lor?

Este acest lucru atât de important pentru tine încât ești dispus să riști să-ți înstrăinezi copilul? Vei putea ieși din zona ta de confort pentru a primi această persoană în viața ta?

2. Cât de gravă este îngrijorarea ta?

Dacă există vreo posibilitate de abuz emoțional sau fizic, „în acel moment, [părinții] trebuie să preia situați în mâini. „În această situație, nu poți să stai pe spate și să spui: „Va înțelege ea”, a continuat Brateman.

„Siguranța poate însemna că credeți că copilul dumneavoastră se află într-o relație abuzivă din punct de vedere fizic, emoțional sau financiar”, a explicat Marshall. S-ar putea să observați că partenerul copilului dumneavoastră îl controlează sau îl izolează de prieteni și membri ai familiei.

„Cheia este să îi spui copilului tău că vei fi mereu acolo pentru a-l sprijini, indiferent de decizia lui de a rămâne cu această persoană, dar ești îngrijorat de siguranța lui și îi explici de ce”, a spus  Brateman.

3. Foto: Free... (nu-ti-place-partenerul-copilului-tau-citeste-asta-2_99402800.jpg)

Foto: Freepik @koplexs_stock

3. Îl poți aborda împreună cu copilul tău într-un mod care să fie susținător și fără judecăți?

Dacă ești îngrijorat de felul în care partenerul copilului tău îl tratează, dar nu la nivelul unei preocupări legate de siguranță, încearcă să pui întrebări deschise, astfel încât să poți înțelege mai bine situația.

A veni direct și a face acuzații față de partener sau a spune că trebuie să se despartă este probabil să-ți facă copilul la defensivă. În schimb, a sugerat Brateman, ai putea spune ceva de genul: „Cum te-ai simțit când a spus asta?” sau „Am observat că te-ai schimbat la față în timpul acestei conversații. Ce se întâmplă cu tine?”

Brateman a sfătuit să te gândești la asta ca la plantarea unei sămânțe. Copilul tău s-ar putea să nu vadă comportamentul partenerului său în aceeași lumină pe care o faci tu în acel moment, poate pentru că este îndrăgostit de persoana respectivă, dar asta s-ar putea schimba pe viitor.

1. Foto: Free... (nu-ti-place-partenerul-copilului-tau-citeste-asta-3_64501700.jpg)

Foto: Freepik @freepik

În loc să spui: „Nu-mi vine să cred cât de mojic a fost cu tine!” ceea ce, din nou, ar putea face copilul să vină în apărarea partenerului, ai putea spune: „Cum te-ai simțit când a spus „Nu, nu știi despre asta?”, a sugerat Brateman.

„Fii specific și comportamental”, a spus Marshall. „Evitați acuzațiile de caracter sau personalitate.”

A pune un tip similar de întrebări curioase, fără judecăți despre relație în general, te poate ajuta, de asemenea, să înțelegi ce vede copilul tău la această persoană și de ce vrea să fie cu acel partener.

„Este greu să judeci o relație din exterior”, a spus Marshall. „Numai cei doi oameni din relație pot ști cu adevărat cum este și cum este bine sau nu pentru ei. Dar poți să ajuți rămânând nejudecător și curios și să înțelegi ce caută copilul tău și de ce îi place această persoană.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel