O învățătoare cu zeci de ani de experiență a răbufnit: „Copiii ajung la școală în scutece și nu mai știu să comunice. E o problemă mult mai gravă decât ne imaginăm!”

Data publicării:
O învățătoare cu zeci de ani de experiență a răbufnit: „Copiii ajung la școală în scutece și nu mai știu să comunice. E o problemă mult mai gravă decât ne imaginăm!” / FOTO: freepik.com @BillionPhotos
O învățătoare cu zeci de ani de experiență a răbufnit: „Copiii ajung la școală în scutece și nu mai știu să comunice. E o problemă mult mai gravă decât ne imaginăm!” / FOTO: freepik.com @BillionPhotos

Urcă scările, mănâncă folosind cuțitul și furculița, merge singur la toaletă – sunt doar câteva dintre abilitățile considerate importante pentru un copil care începe școala.



Aceste recomandări apar pe Starting Reception, o platformă guvernamentală recent lansată în Marea Britanie, menită să ofere părinților sfaturi utile pentru a-și pregăti copiii pentru primele săptămâni și luni de școală, informează metro.co.uk.

Potrivit organizației caritabile Kindred Squared, care a colaborat cu guvernul pentru crearea site-ului, un procent alarmant, 33% dintre copiii din clasele de început, nu sunt pregătiți pentru școală, conform observațiilor făcute de profesori.

Printre dificultățile semnalate se numără: incapacitatea de a ține corect un creion, lipsa abilităților lingvistice de bază și, în unele cazuri, întârzieri în dezvoltarea mersului.

SURSA FOTO: freepik.com @Ravindushan

Deși NHS oferă deja îndrumări privind etapele de dezvoltare ale copilului la 6 luni, 1 an și 2 ani, mulți părinți nu știu exact cine ar trebui să se ocupe de învățarea abilităților de bază. Un sondaj arată că 51% dintre părinții cu vârste între 18 și 34 de ani cred că școala este cea care ar trebui să se ocupe de acest aspect.

Totuși, scopul nu este să-i învinovățim pe părinți. Site-ul a fost lansat în contextul unor date îngrijorătoare care arată că mulți copii născuți în perioada pandemiei au rămas în urmă din punct de vedere al dezvoltării.

Cercetările indică o scădere de 23% a scorurilor cognitive în cazul așa-numiților „bebeluși ai pandemiei”, iar Kindred Squared avertizează că nouă din zece profesori din învățământul primar au observat o deteriorare a abilităților de vorbire și limbaj ale copiilor începând cu anul 2020.

„E ca și cum ai pune un plasture peste o rană deschisă.” De ce nu este corect să dăm vina doar pe părinți

Specialista în parenting Kirsty Ketley recunoaște că pandemia de Covid-19 a avut un impact major asupra pregătirii copiilor pentru școală. Totuși, ea subliniază că adevărata problemă este dispariția sistemelor de sprijin care, în trecut, îi ajutau pe părinți.

„Centrele SureStart au început să se închidă chiar înainte de 2020, dar pandemia a accelerat acest proces, iar multe nu au mai fost redeschise”, a declarat ea pentru Metro.

„Grupurile organizate de voluntari în căminele sătești, locuri unde părinții se întâlneau, împărtășeau experiențe și primeau informații utile, nu au mai revenit în același număr. Chiar și echipele care efectuau vizite medicale la domiciliu și ofereau sprijin personalizat și-au redus semnificativ activitatea.”

Ketley mai spune că noul site web Starting Reception „pare mai degrabă o critică la adresa părinților decât un ajutor real”:

„Problema este prezentată ca fiind responsabilitatea părinților, când de fapt guvernul le-a retras sprijinul. Vorbim adesea despre acel sat care ajută la creșterea unui copil, dar acel sat este din ce în ce mai mic. Nu putem critica informația gratuită, dar senzația este că doar se maschează niște probleme profunde.”

„A fi părinte este copleșitor!” Ce spun cadrele didactice

Emma, mamă și învățătoare cu peste 16 ani de experiență în învățământul primar, a observat recent o creștere a numărului de elevi care nu dețin abilitățile de bază necesare pentru a face față școlii.

„Am avut un elev în clasa a doua care încă purta scutece de tip slip-on”, spune ea pentru Metro. „În timpul vizitelor la domiciliu, constatăm că unii copii sunt complet dependenți de părinți și nu sunt învățați să folosească toaleta. Le cerem părinților să lucreze la antrenamentul la oliță în timpul vacanței de vară.”

Emma consideră că părinții se confruntă astăzi cu provocări mai mari decât în trecut.

„Copiii născuți în timpul pandemiei sau imediat după nu au beneficiat de socializare în primul an de viață, ceea ce i-a făcut extrem de dependenți de adulții din jur.”

Înainte de pandemie, copiii aveau acces la familie extinsă, la vecini, la grupuri de joacă sau la centre pentru părinți și copii. Generația pandemiei a fost privată de aceste experiențe esențiale până la vârsta de 1 an sau chiar 18 luni.

Emma identifică și un alt factor major:

„Suntem tot mai conectați la telefoanele noastre”, spune ea. „Înțeleg perfect, a fi părinte este obositor. Uneori vrei doar să te așezi și să derulezi în liniște, lăsând copilul să se joace singur. Dar acest lucru reduce drastic interacțiunile directe și folosirea limbajului.”

Rezultatul? Mulți copii ajung la școală fără abilități sociale sau de comunicare dezvoltate. Le este greu să colaboreze în jocuri, să-și exprime emoțiile, iar activități simple precum schimbatul pentru ora de educație fizică pot deveni o provocare.

„Vedem tot mai des copii care suferă la despărțirea de părinți în primele zile de școală”, adaugă Emma. „În aceste cazuri, îndrumările disponibile pot fi de mare ajutor, dar doar dacă părinții au acces la ele.”

Cine ar trebui să învețe copiii abilitățile esențiale? Părinții sau școala?

Organizația Kindred Squared i-a întrebat pe părinți cine cred că este responsabil pentru învățarea anumitor abilități de bază.

Iată rezultatele:

Îmbrăcatul independent al copilului: 86%

Îmbrăcatul fără ajutor: 83%

Mâncatul și băutul independent: 81%

Abilități lingvistice de bază: 65%

Comunicarea nevoilor personale: 70%

Răspunsul la instrucțiuni simple: 60%

Utilizarea cărților: 48%

Jocul și împărțirea jucăriilor cu alți copii: 48%

Capacitatea de a sta nemișcat: 48%

Toleranța la despărțirea de părinți: 56%

Abilități numerice de bază: 40%

Ținerea unui creion sau a unei creioane colorate: 36%

Cu toate acestea, Emma, care predă într-o școală din centrul orașului Manchester, unde mulți copii au engleza ca limbă secundară, avertizează că părinții care accesează site-ul Starting Reception nu sunt neapărat cei care au cea mai mare nevoie de el.

„Părinții care caută activ astfel de informații sunt, de regulă, cei ale căror copii sunt deja pregătiți pentru școală”, spune ea. „În lipsa unui profesionist care să imprime materialul sau să ofere un link, mulți părinți din școala mea nici nu ar ști că acest site există.”

Resursele suplimentare pot fi de mare ajutor pentru părinți

Chiar dacă situația este complexă, specialista subliniază că orice resursă suplimentară este, fără îndoială, un pas înainte.

„Dacă studiile arată că tot mai mulți copii nu sunt pregătiți pentru școală, atunci de ce să nu îi ajutăm pe părinți să se asigure că micuții lor încep cu dreptul?”

Supernanny Jo Frost: „A nu te ocupa de lucrurile de bază înseamnă neglijență”

Recent, guvernul britanic a anunțat lansarea unei campanii naționale pentru igiena orală, cu scopul de a îmbunătăți sănătatea dentară a copiilor și de a reduce presiunea pusă pe serviciile NHS.

Programul se va desfășura în creșe și grădinițe și are ca obiectiv încurajarea copiilor să se spele pe dinți folosind pastă cu fluor.

Cu o finanțare de 11 milioane de lire sterline, inițiativa vizează în special copiii cu vârste între 3 și 5 ani din cele mai defavorizate regiuni ale Angliei.

Cu toate acestea, Jo Frost, cunoscută drept Supernanny, și-a exprimat dezacordul într-o postare controversată pe Instagram.

„Părinți, dacă nu vă supravegheați copiii mici sau nu le spălați dinții celor foarte mici, aceasta este NEGLIJENȚĂ PARENTALĂ!”, a scris ea.

„Ce urmează să mai facă școala pentru părinți? Mai întâi îi învață să scape de scutece, acum îi spală pe dinți”, a adăugat Frost în descrierea postării.

Dar realitatea din teren este mai complicată decât pare

Experta în îngrijirea copiilor Kathryn Lord, intervievată anterior de Metro, atrage atenția că pentru unii părinți chiar și simplul obicei de a-i face pe cei mici să vrea să se spele pe dinți poate fi o adevărată provocare.

Potrivit acesteia, dificultățile cresc în cazul familiilor cu mai mulți copii, copii cu nevoi speciale sau cu un program zilnic extrem de stresant.

„Când ești copleșit, încerci să faci tot ce poți. Dar uneori nu e suficient timp sau energie pentru toate”, spune Lord.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel