O mamă declanșează o dezbatere socială: Atingerea părului copiilor. Este corect sau greșit?

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Keira Burton/ Pexels
Fotografie de la Keira Burton/ Pexels

O mamă declanșează o dezbatere socială: este corect să atingi părul copiilor fără a cere permisiunea? 

 



Nu atingeți copiii! Și nu este vorba doar de palme, împingeri sau alte gesturi agresive și violente. Chiar și o mângâiere, un sărut sau o îmbrățișare dată fără acordul lor poate fi considerată o invazie a spațiului lor. Acesta este mesajul pe care aceasta mama vrea sa-l transmită: evitarea atingerii părului copiilor este o formă de respect față de cei mici.

NU ATINGEȚI PĂRUL COPIILOR: RESPECTAȚI-I PE CEI MICI

De câte ori am citit pe chipurile unor persoane, rude sau străini complet, impulsul de neoprit de a mângâia, atinge sau în orice caz a face orice altă „atenție fizică” copilului nostru? Și de câte ori i-am văzut făcând aceste lucruri fără să ne ceară în prealabil permisiunea nouă, părinților sau a copilului însuși?

 Nu există nicio îndoială că copiii, în special cei foarte mici, sunt irezistibili, însă acest lucru nu justifică absolut o atitudine invazivă, mai ales din partea străinilor. Blen, TikToker și mama micuței Kylie, a încercat să transmită acest mesaj explicându-și părerile despre această problemă.

„M-am trezit certându-mă cu niște domni […] Putem normaliza faptul că nu este normal să atingem copiii altora după bunul plac? Înțeleg frumusețea fiicei mele, dar asta nu justifică ca ei să o atingă. Nu este o păpușă.”

În videoclipul postat pe profilul său TikTok, Blen spune că a întâlnit pe stradă un cuplu de cincizeci de ani care, atrași de frumusețea și particularitatea părului fiicei sale, nu s-a putut abține să nu o atingă. Acest gest impulsiv a enervat atât fetița, cât și pe mama ei.

”Reacția mea în acel moment a fost să-i spun doamnei: „Ti se pare normal asta?”. Au fost jigniți pentru că, în opinia lor, nu au făcut-o cu intenții rele”.

De fapt mama nu contestă natura gestului, este mai mult decât de înțeles că nu a fost făcut cu răutate și că a primi un compliment este întotdeauna plăcut.Totuși, acea „mângâiere” a fost percepută de mamă și fiică ca o invazie a spațiului acesteia din urmă.

@blen.nkylie

Ma è normale? ????????

♬ suono originale - Blen & Kylie

ATINGEREA PĂRULUI COPIILOR: DA SAU NU

Videoclipul postat de Blen a stârnit o dezbatere importantă: mai multe persoane au comentat în favoarea domnilor, considerând exagerată reacția tinerei mame. Au fost la fel de multe comentarii în favoarea tiktoker-ului care a subliniat supărarea cauzată de acel gest sau altele asemănătoare (au fost cei care și-au amintit de enervarea resimțită atunci când li se atingea constant burta în timpul sarcinii).

”Trebuie să știi să-i asculți, trebuie să știi să observi copiii și să înțelegi. Mai presus de toate, să le respecti spațiul, să respecți și faptul că poate nu vor să fie atinși de un străin”, a mai declarat Blen.

Pentru a înțelege pe deplin motivațiile tinerei mame, ar fi suficient să te pui în pielea copilului: te-ai bucura dacă un străin, trecând pe lângă tine pe stradă, ți-ar atinge părul?

„La vârsta adultă, actul de a fi atins de un străin ar putea fi considerat hărțuire. Și de ce nu ar putea fi și hărțuire față de copii? Doar pentru că sunt copii și sunt drăguți?”.

Blen subliniază încă o dată că toate gesturile făcute fără consimțământ nu sunt altceva decât acțiuni invazive și, ca atare, hărțuitoare față de cei care le suferă.

„M-am pus în pielea fiicei mele și mă întreb: „O poate deranja? S-ar putea să nu se simtă confortabil?. Acestea sunt întrebări pe care și tu ar trebui să ți le pui în loc să nu-ți pese deloc să lași pe cineva să-ți atingă copiii, obișnuindu-i cu conceptul că nu este nevoie să ceri consimțământul”, a mai spus mama.

După părerea dumneavoastră, este corect să atingeți părul copiilor fără acordul acestora din urmă și al părinților lor sau o considerați o acțiune invazivă ca și cum ar fi față de un adult?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: atingerea copil gesturi strain





pixel