La DC Edu, o emisiune realizată de Sorin Ivan, decan, director al revistei Tribuna Învățământului, a fost invitat profesorul Alexandru Mironov, realizator radio și TV, jurnalist de științe și educație, editor la revista Știință și Tehnică, fost ministru al Tineretului și Sportului, scriitor, autor de articole și studii.
În cadrul ultimei ediții, au fost abordate mai multe probleme din sistemul de învățământ actual, inclusiv rezultatele simulării Evaluării Naționale. Conform datelor furnizate de Ministerul Educației, rezultatele la simularea examenului de Matematică nu sunt deloc încurajatoare. Mai exact, peste jumătate dintre elevii care au susținut testul (aproape 57%) nu au reușit să obțină nota 5.
SURSA FOTO: captură Ministerul Educației
Sorin Ivan l-a întrebat pe prof Alexandru Mironov ce este de făcut?
„Răspunsurile pot fi nenumărate. Unul din ele ar fi că suntem prea mulți pe pământ. Când eu am intrat în școală, eram 2 miliarde de pământeni. Acum sunt 8.1 miliarde. Asta înseamnă că toată lumea, într-un fel sau altul, se duce la școală. Atrag atenția asupra unui element pe care nu-l iau oamenii în considerație: la 5 ani copiii pleacă la școală. Unii au creierul pentru 6-7 ani, alții au creierul de 2-3 ani. Mai târziu se egalizează sau nu. De aici plecăm!
La UNESCO, într-o discuție, eu am propus o școală în fiecare creier. A stârnit interesul, mă întrebau ce înseamnă, nu știam ce înseamnă. Dar am zis hai să discutăm împreună ce poate să însemne. O școală în fiecare creier înseamnă revistele de genul celor Știință și tehnică, emisiunile care sunt de educație și care trebuie să intre în școală, o schimbare totală”, a răspuns prof. Mironov.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
În cadrul discuției, Sorin Ivan a adresat o întrebare cheie profesorului Alexandru Mironov privind calea către o reformă reală a sistemului educațional din România. Răspunsul prof. Mironov a fost clar și ferm: „Meritrocrația!”
„Meritrocrația! Diferențiere în salariu în funcție de performanță”, a precizat fostul ministru.
Ulterior, el a expus mai multe idei concrete pentru o transformare profundă a sistemului de învățământ. În primul rând, a subliniat importanța autonomiei universitare și școlare.
„A doua: autonomia universitară, în primul rând, dar și școlară. Îmi amintesc că eram demnitar și umblând prin județul Mureș am ajuns la o școală la care un învățător își scosese clasa a IV-a la o lecție de karting. Ei aveau doar un singur kart acolo, erau la sat, undeva departe. Erau 5-6 fetițe pline de unsoare și băieței care demontau mașina aia. Mi-a făcut așa de mare plăcere că i-am trimis o bursă specială profesorului. (...) Aceștia sunt marii profesori!”, a mai punctat prof. Mironov.
Fostul ministru a subliniat și importanța înființării Cluburilor de Știință, care să adune pasionații în domeniul științific și artistic, contribuind la formarea unei rețele de colaborare și învățare continuă.
„În aceste clase de ȘTIAM poate să funcționeze, cu mare performanță zic eu, Clubul de Știință. Colegii mei de redacție au înființat 620 de asemenea Cluburi de Știință. (...) Cluburile de Știință pot fi de Știință/Artă, Știință/Literatură. În afară de faptul că-i strângi pe pasionați laolaltă, mai face ceva deosebit, ceva uitat: leagă, face rețele”, a explicat prof. Mironov.
În final, el a evidențiat nevoia de a recunoaște și valoriza rolul esențial al cancelariei profesorului în comunități, sugerând crearea unei rețele de înțelepți locali care să împărtășească idei și să colaboreze pentru îmbunătățirea sistemului educațional la nivel local și național.
„Un al doilea element, pe care nu înțeleg de ce nu-l observă politicienii. Cea mai deșteaptă adunare de indivizi dintr-un sat, dintr-un cartier, dintr-un oraș este cancelaria profesorului. Ea este complet ignorată de autorități și de politicieni. Hai să punem la cale o rețea de înțelepți locali. Și temele de care sunt nevoie să circule din școală în școală la cei 5-10-15 profesori care vor să stea laolaltă”, a conchis prof. Alexandru Mironov.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.