Știm cu toții că a avea obiceiuri este necesar și foarte benefic pentru noi. Cu ajutorul obiceiurilor, este mai ușor să ne atingem obiectivele și să rămânem fideli lucrurilor care, în ansamblu, ne ajută să avem o viață mai stabilă, mai sănătoasă și mai fericită.
Cu toate acestea, deși obiceiurile sunt, în general, un lucru bun, trebuie să fim conștienți că ele nu sunt o soluție magică la toate problemele noastre și nici nu ne vor rezolva viața. Dar, mai presus de toate, trebuie să fim atenți să nu facem greșeala de a le lăsa să ne dicteze toate deciziile.
Capcana rigidității
Așa cum am spus la început, a avea obiceiuri este bine atât timp cât acestea își servesc scopul - care, în majoritatea cazurilor, este să ne ajute să fim mai fericiți și să ne atingem obiectivele. Prin urmare, problema nu este să avem obiceiuri, ci să le transformăm în reguli inflexibile.
Uneori, atunci când stabilim rutine, suntem tentați să urmăm lucrurile la literă, în principal din dorința de a ne ține acea promisiune față de noi înșine. Problema este că atât nevoile noastre, cât și circumstanțele noastre se pot schimba în timp.
Cu alte cuvinte, obiceiul care a funcționat pentru noi acum un an s-ar putea să nu mai fie util astăzi. Iar a ne agăța de el pentru că „este ceea ce a funcționat pentru noi” ne poate duce mai aproape de frustrare decât de fericire.
Același lucru se poate întâmpla dacă un obicei ne aduce un beneficiu, dar afectează negativ un alt aspect al vieții noastre.
Unele obiceiuri nu sunt veșnice
Având în vedere acest lucru, înțelegem că, deși obiceiurile pot fi pozitive, trebuie să ținem cont de faptul că nu toate obiceiurile sunt pentru totdeauna.
De exemplu, în timp ce putem menține pe tot parcursul vieții obiceiul de a mânca mai multe legume sau de a bea cantitatea recomandată de apă pe zi, a continua să alergăm în fiecare seară poate deveni problematic sau dificil de continuat dacă ne-am mutat într-un loc în care acest lucru nu mai este posibil, fie din cauza climei, fie a designului urban al orașului în care trăim acum.
Astfel, obiceiul care ne-a ajutat cândva să ducem o viață mai sănătoasă și să ne eliberăm de stres începe să devină ceva care ne face viața mai dificilă. Ceea ce trebuie să facem, atunci, este să fim flexibili și să ne adaptăm la noua noastră realitate. Este posibil să nu mai putem continua cu acest obicei specific, dar putem trece de la alergat la o sală de gimnastică sau la un alt curs de activitate fizică care ne ajută să menținem ceea ce a făcut acel obicei, și anume să ne mențină activi și în formă.
Reiterăm faptul că nu este vorba despre abandonarea obiceiurilor noastre, ci despre conștientizarea impactului pe care acestea îl pot avea asupra vieții noastre. Dacă situația noastră și stilul nostru de viață s-au schimbat, ar trebui să se schimbe și obiceiurile noastre.
Prin urmare, este esențial și necesar ca atunci când stabilim obiceiuri să ne amintim și să facem un exercițiu de reflecție după o anumită perioadă de timp, pentru a defini dacă acestea încă funcționează pentru noi sau dacă este timpul să le ajustăm.
Dacă observați că în ultima vreme vă este greu să mențineți un obicei, poate că este momentul să analizați dacă acesta este încă aliniat obiectivelor noastre și dacă este încă ceva care ne face să ne simțim bine. Dar dacă observați că acesta generează mai mult stres decât elimină, probabil că este timpul să îl regândiți sau să îl înlocuiți cu altceva.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.