Ochii roșii la copii? Cum îți dai seama dacă e conjunctivită și ce să faci

Data publicării:
 Ochii roșii la copii Cum îți dai seama dacă e conjunctivită și ce să faci / FOTO: freepik.com@ alexkich
EXCLUSIV
Ochii roșii la copii Cum îți dai seama dacă e conjunctivită și ce să faci / FOTO: freepik.com@ alexkich

Conjunctivita este o afecțiune la ochi frecvent întâlnită la copii, caracterizată prin inflamarea membranei conjunctive care acoperă globul ocular și interiorul pleoapelor.



Conjunctivita reprezintă inflamarea membranei conjunctive. Aceasta căptușește interiorul pleoapelor și acoperă globul ocular. Conjunctivita („ochii roșii”) este o afecțiune oculară frecventă care afectează copiii, în special pe cei cu vârsta sub 5 ani.

La copii, afecțiunea poate fi clasificată în conjunctivita neonatală și conjunctivita dezvoltată în copilărie. Există diferite cauze și tratamente pentru fiecare tip de conjunctivită.

SURSA FOTO: freepik.com@tariktk

Despre acest diagnostic ne-a vorbit medicul de familie Adrian Mețler, de la Spitalul din Darabani, județul Botoșani. 

„Există mai multe cauze ale conjunctivitei. Conjunctivita bacteriană poate fi provocată de bacterii precum:

• Staphylococcus aureus
• Haemophilus influenzae
• Streptococcus pneumoniae
• Neisseria gonorrhoeae
• Chlamydia trachomatis

De asemenea, conjunctivita virală poate fi provocată de virusuri precum: Adenovirusuri și Virusul herpetic. Trebuie precizat că, în general, conjunctivita alergică poate fi provocată de alergeni și este caracterizată de simptome precum mâncărimea ochilor, înroșirea ochilor și lăcrimarea excesivă a acestora. Substanțele chimice din picăturile oftalmice pentru nou-născuți pot cauza, de asemenea, conjunctivită”, a explicat dr. Adrian Mețler.

Ce simptome au copiii diagnosticați cu conjunctivită:

Înroșirea unuia sau a ambilor ochi

Roșeața prezentă inclusiv sub pleoapă

Umflarea pleoapelor

Lăcrimare excesivă

Scurgere apoasă sau o scurgere galben-verzuie din ochi care se usucă atunci când copilul doarme, provocând formarea de cruste în jurul pleoapelor

Fotofobie

Senzație de corp străin în ochi

Mâncărime a ochilor

„Copiii cu conjunctivită alergică aproape întotdeauna își freacă excesiv ochii. De asemenea, pot prezenta rinoree și strănut”, punctează medicul.

Cum tratăm conjunctivita: 

SURSA FOTO: freepik.com@ksenia_val.

Tratament medicamentos în funcție de tipul conjunctivitei

Conjunctivita virală

„Majoritatea cazurilor de conjunctivită virală sunt ușoare. Infecția va dispărea de obicei în 7 până la 14 zile fără tratament și fără consecințe pe termen lung.

Un medic poate prescrie medicamente antivirale pentru a trata formele mai grave de conjunctivită, cum este cazul conjunctivitei cauzate de virusul herpes simplex sau virusul varicelo-zosterian”, a precizat medicul Adrian Mețler.

Conjunctivita bacteriană

Tot potrivit medicului, conjunctivita bacteriană ușoară se poate ameliora fără tratament cu antibiotice și fără a provoca complicații. Adesea, se ameliorează în 2 până la 5 zile fără tratament, dar poate dura 2 săptămâni pentru a dispărea complet.

Medicul poate prescrie picături de ochi cu antibiotic sau unguent pentru a trata conjunctivita bacteriană.

Antibioticele pot ajuta la scurtarea duratei infecției, la reducerea complicațiilor și la reducerea riscului de răspândire la alte persoane. Antibioticele pot fi necesare în următoarele cazuri:

Secreție galbenă, purulentă a ochiului/ochilor

Când apare conjunctivita la persoanele al căror sistem imunitar este compromis

Când sunt suspectate anumite bacterii ca și cauză a conjunctivitei bacteriene.

Conjunctivita alergică

Conjunctivita cauzată de un alergen (cum ar fi polenul sau părul de animal) se ameliorează de obicei prin eliminarea alergenului.

Medicamentele pentru alergii și anumite picături pentru ochi (antihistaminice topice și vasoconstrictoare), inclusiv unele picături pentru ochi pe bază de prescripție medicală, pot oferi, de asemenea, ameliorare în cazul conjunctivitei alergice.

În unele cazuri, medicul poate recomanda o combinație de medicamente pentru a trata simptomele.

Cum poate fi prevenită conjunctivita?

SURSA FOTO: freepik.com@prostooleh

„Pentru a evita răspândirea conjunctivitei la alți membri ai familiei, toți membrii familiei trebuie să se spele regulat pe mâini cu apă caldă și cu săpun.

Fețele de pernă și prosoapele de față ale persoanei care suferă de conjunctivită trebuie spălate cu detergent și apă fierbinte”, a concluzionat medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Probleme de sanatate





pixel