Cum să ameliorezi durerea în mod natural? Cu salivă. Acestea sunt rezultatele cercetărilor recente de la Institut Pasteur din Paris.
Un analgezic natural, produs de corpul uman și capabil să atenueze senzațiile de suferință. Aceasta este „opiorfina”, o moleculă descoperită în principal în salivă și izolată pentru prima dată de un grup de oameni de știință de la Institutul Pasteur din Paris.
Ca toți compușii naturali, opiorfina, datorită proprietăților sale analgezice, acționează prin oprirea durerii, prin receptori care funcționează la fel ca întrerupătoare, reușind să atenueze impulsul.
Cu toate acestea, pragul de sensibilitate la suferință este foarte subiectiv în care factorul eredității joacă și el un rol fundamental.
Dar principiul care stă la baza analgezicelor pe care le folosim în mod normal este întotdeauna același, de fapt ele imită acțiunea puternicelor noastre daruri naturale.
Echipa de cercetători francezi a descoperit anterior un compus numit „sialorfină” la șoareci capabil să efectueze o acțiune intensă de calmare a durerii.
Acest rezultat i-a determinat pe Rougeot și colegii să-și extindă căutările pentru o substanță naturală similară și în corpul uman. După numeroase teste efectuate, rezultatele au arătat că opiorfina poate fi considerată echivalentul uman al sialorfinei, deoarece acționează într-un mod similar prin activarea aceleiași clase de receptori pentru durere.
Dar nu se termină aici. Datorită experimentelor efectuate, oamenii de știință au măsurat puterea analgezică a opiorfinei, demonstrând că, pentru a atenua senzațiile de suferință, un miligram din această substanță este suficient pentru fiecare kilogram din greutatea persoanei (1 mg/kg), în timp ce pentru a obține același lucru efectul analgezic cu morfina necesită 3 până la 6 mg pe kg.
Următorul pas va fi descoperirea care sunt condițiile fiziologice care induc eliberarea naturală a opiorfinei în organism, pentru a înțelege atât mecanismele care o activează, cât și stările patologice care îi cresc sau scad circulația.
Prin urmare, cercetarea, publicată în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, pare să deschidă noi căi pentru studii ulterioare care pot aprofunda subiectul managementului durerii în cadrul clinic prin proprietățile analgezice ale moleculei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.