Părinte infidel: Cum percepe copilul infidelitatea părinților

Data publicării:
Fotografie de la Pixabay/ Pexels
Fotografie de la Pixabay/ Pexels

Uneori, copiii sunt primii din familie care descoperă infidelitatea părinților lor. Ei pot sau nu expune aventura secretă a părintelui infidel. 



Adesea, părintele trădat, rănit și furios le spune copiilor despre infidelitatea partenerului de viață întocmai pentru a-l pedepsi pe acesta. Copiii se identifică adesea cu părintele trădat și, prin urmare, se simt la fel de indignați moral față de părintele infidel ca și părintele trădat. Copiii se simt trădați pentru că nu-l mai văd pe părintele infidel ca fiind persoana cinstită și de încredere pe care o credeau că este.

Copilul trădat de infidelitatea părintelui

Copiii nu au prea multă empatie pentru orice frustrare conjugală l-ar fi motivat pe părintele infidel să aibă o aventură extraconjugală. Copiii presupun că părinții lor ar trebui să fie adulți și să facă față frustrărilor conjugale în mod matur, care nu include înșelăciune și trădare.

Este dificil să respecți un părinte necinstit care a încălcat un jurământ conjugal de exclusivitate sexuală. Este greu să ai încredere în acel părinte care merge înainte, pentru că de unde știi dacă părintele infidel este cu adevărat sincer și onest?

Pedeapsa ca strategie pentru infidelitatea părintelui copiilor

Copiii simt că, dacă lumea este un loc drept, vinovații ar trebui pedepsiți pentru faptele lor rele. Singurul mod în care copiii își pot pedepsi cu adevărat părinții este să rețină dragostea și afecțiunea pentru o perioadă nedeterminată de timp și să vadă cum se confruntă părintele cu pedeapsa.

2. Fotografie... (pexels-kindel-media-8550841_51089000.jpg)

Foto: Kindel Media/ Pexels

Distanțarea copiilor ca autoprotecție

Copiii se distanțează nu numai pentru a fi punitivi, ci și, poate cel mai important, pentru a se autoproteja. Infidelitatea părintească îi face pe copii să fie cinici în privința relațiilor romantice. Copiii se distanțează și devin mai reci, pentru a nu mai fi răniți.

Și-au învățat lecția. Ei nu vor să fie naivi și să aibă încredere doar pentru a fi trădați din nou. Ei cresc și vor părăsi cuibul. Încep să taie legăturile de dependență care îi leagă de părinți. Se va înstrăina și va încerca să rupă legătura cu părinții doar pentru a se simți în siguranță. Acesta ar putea fi principalul motiv al înstrăinării copilui. Va construi ziduri impenetrabile pentru a nu mai fi niciodată rănit.

Copiii „trădați” de infidelitatea părintelui lor pot fi recuceriți?

Partenerii infideli nu sunt mândri de infidelitatea lor. Oricare ar fi frustrările conjugale, există rușine și vinovăție pentru a face față acestor frustrări într-un mod înșelător, trădând încrederea. Indiferent dacă partenerul infidel dorește sau nu să iasă din căsătorie, partenerul infidel nu dorește să piardă legătura cu copiii.

Partenerul infidel speră că prin regret va câștiga iertarea copiilor. Partenerul infidel dorește cu disperare iertarea copiilor, dar aceasta poate să nu fie o așteptare realistă. Una este să-ți pierzi soția din cauza infidelității tale, dar alta este să-ți pierzi și copiii.

Reacția părintelui infidel și înstrăinarea în continuare a copiilor

Ceea ce cu siguranță nu va funcționa pentru a recâștiga dragostea și afecțiunea copiilor tăi este să-i faci să se simtă vinovați, chiar dacă au atitudinea nemiloasă, care doare profund. Acest lucru îi va înstrăina și mai mult. Ei o vor vedea doar ca o dovadă suplimentară a egoismului care l-a determinat pe părinte să trișeze, în primul rând.

3. Fotografie... (pexels-alena-darmel-6643025_80990800.jpg)

Foto: Alnena Darnell/ Pexels

Sau părintele rănit poate deveni furios pentru că simte că este încă părintele și că copiii îi mai datorează respect. Acest lucru va înstrăina și mai mult copiii, deoarece ei vor crede că respectul trebuie câștigat și părintele infidel și-a pierdut acel respect fiind considerat de neîncredere. Practic li se pare ipocrit și autoritar ca părintele să ceară respect sau iubire atunci când el însuși nu a oferit aceste lucruri.

Umilința și răbdarea, singurele arme ale recuceririi

În cele din urmă, părintele infidel va trebui să înghită pastila amară a smereniei. Părintele infidel trebuie să accepte pedeapsa.

Atitudinea de bază trebuie să fie: „Chiar dacă mă respingi, eu voi fi în continuare părintele tău atunci când vei fi pregătit să mă primești. În continuare te voi sprijini financiar. Dragostea și devotamentul meu sunt atemporale, chiar dacă sunt în colț cu capul în jos așteptând o iertare care nu va veni niciodată”.

      

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





pixel