Părintele Constantin Necula a oferit recent un puternic apel la conștientizare: despre umanitate, despre generozitate, despre copii care ne oferă lecții de viață mai valoroase decât orice manual!
Evenimentul Parent X de la Brașov a fost un prilej pentru mulți părinți să asculte lecții valoroase despre viață, educație și credință. Printre vorbitori, părintele Constantin Necula a oferit o serie de relatări cutremurătoare și pline de însemnătate.
„Am primit o lecție, am înghițit nodul și am plecat mai departe cu maximă durere, dar și cu o bucurie cum n-am avut de mult timp.
Benzinărie, Roman, la întoarcerea mea spre casă.
O domnișorică mică, mică, un pic de strabism, înghețată bocnă, părintele care m-a dus cu mașina a coborât, i-a dat niște bani. Am coborât, am intrat în benzinărie și am cumpărat bomboane, am ieșit și am urcat în mașină. Fetița a venit la mine și zice: «Părinte, nu-mi dai și dumneata ceva, niște bani?»
I-am zis: «Bani n-am, dar îți dau bomboanele mele, le vrei?» Fata a zis: «O, mulțumesc frumos!»
Dar zic: «De câți bani mai ai nevoie?» La care ea zice: «De 60 de lei». Și zic: «Ăsta e target-ul pe azi și te poți duce la căldură?» Zice: «Da!»
I-am dat o sumă mult mai mare decât aia de care avea nevoie și a venit să-mi de restul”, a mărturisit părintele Necula la Parent X Brașov.
„Deci, când la un copil din ăsta n-a murit bunul simț, să-i fie rușine ăluia care din copiii de doi bani și îngâmfații din școli îi fac vedete și ni-i aruncă ca fiind principalii promotori ai libertății de gândire românească. «Vax albina puca vax», vorba lui Dem Radulescu, NIMIC!” a mai subliniat părintele Necula.
O altă lecție profundă a venit dintr-un salon de oncologie de la Spitalul „Sfânta Maria” din Iași. Părintele Necula a intrat să ofere mângâiere unor copii aflați în suferință.
„Intru în primul salon, Florin, de 16 ani, nevăzător. Zic: «Bună seara! Sunt Moș Nicolae». Zice «Nu, nu! Dumneata ești părintele Necula»”, povestește preotul.
Aceasta a fost, după cum spune părintele Necula, „Oscarul vieții mele preoțești!”
„Și îl întreb «de unde știi dumneata că aș putea fi eu?» Zice: «Părinte, întotdeauna când mi-a fost greu și m-am întristat, tata mi-a pus un podcast cu dumneata. Am râs, am plâns, dar mi-a trecut din minte că aș putea pleca mai repede din viață». M-a făcut varză! (...)”, a mai spus părintele Necula!
Ultima lecție vine de la o fetiță diagnosticată cu o boală gravă. Atunci când medicii nu mai reușeau să se apropie de ea pentru analize, părintele Necula a transformat momentul într-un joc.
„Am ajuns la o fetiță care de dimineață îi stabiliseră că are o boală cumplită și trebuia să îi mai ia o analiză în seara aceea. Nu se mai puteau apropia de ea cu nimic, era foarte speriată într-un colț. (...)
Am mers cuminte și m-am prefăcut că sunt urmărit și că doamnele încearcă să-mi facă injecție.
I-am zis: «Te rog frumos, salvează-mă!» Avea o păturică și mi-a zis: «Vino aici părinte că te acopăr eu! Nu-i aici părintele!»
Deci, ea nu vorbise de dimineață de la 10 și eram seara la 7.
Și a venit doamna asistentă și a zis: «Unde-i părintele Necula că trebuie să-i iau sânge?» Și ea zicea: «Nu-i aici părintele!» Eu nu încăpeam chiar tot sub păturică, dar sigur, nu eram vizibil. La care asistenta zice: «Nu se poate, că trebuie să-i luăm sânge». «Nu știu unde e» zicea fetița, «dar, lasă-l, luați de la mine!»” mai spune părintele Necula.
Un copil care, deși fragilizat de boală, a fost dispus să facă un gest de iubire supremă: să ofere din propriul sânge pentru a salva pe altcineva.
Părintele Necula a încheiat discursul său cu un apel dur, dar necesar:
„Deci, trei copii. Unul ne învață despre fericire, altul să dai rest când ai primit mai mult și unul care își dă sângele ca să salveze un om!
Să ne fie rușine că ne plângem de România! Să ne fie rușine!
Am ajuns niște smiorcăiți și niște lamentatori pe la toate porțile închise. De aia se închid ușile în bot! Nu ne merităm nicio ușă deschisă, uneori nici cea de la cimitir, că ne ardem morții să-i facem ness, că așa e la modă.
Să ne fie rușine! Atât!
Apăsați pe butonul: RECONFIGURARE!
Nu se poate națiune fără Hristos!”
Părintele Necula a vorbit și despre felul în care părinții își pasează copiii în sistemul de învățământ fără a le oferi timp și atenție reală.
„Nu există discurs educațional fără învățător la catedră. Ce-i cu prostia asta? After-school-uri. Zici că avem afte în gură toți! Să ne venim în fire! Învățătorul e inalienabil! Ăla care se trezește dimineața înaintea tuturor și pleacă la școală să fie pregătit să întâmpine copiii.
Noi nu știm cum să-i pasăm mai repede că ne așteaptă șeful.
Că de aia începem ora la 07:30. Nu pentru că vrea școala, ci pentru că vrea șeful la 08:00 deja să fim lătrăi la locul de muncă. Să-i pupăm rezultatele imbecile pe care le au marea majoritate a firmelor.
Target-ul de vânzări... ne-au vândut mai multe supozitoare pe cap de vacă furajată decât în ultimele luni, bravo, să fim fericiți!
Nu despre fericirea asta vorbește puștiul ăsta!” a mai spus părintele Necula.
Cuvintele părintelui Constantin Necula sunt un semnal de alarmă și un prilej de introspecție pentru fiecare dintre noi. Ce lăsăm moștenire copiilor noștri? Ce valori le transmitem?
Poate că, dincolo de griji și nemulțumiri, ar trebui să învățăm de la ei. Să redescoperim fericirea, bunul-simț și capacitatea de a oferi din inimă, fără calcule sau interese.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.