A lucra de acasă poate părea un vis pentru mulți dintre noi – să fii aproape de copii, să ai un program mai flexibil și să îți poți organiza ziua cum vrei.
Însă, pentru părinții care își fac munca acasă, găsirea unui echilibru între job și parenting nu este mereu ușoară. E destul de greu să rămâi concentrat pe proiectele tale atunci când ai un copil mic care vrea să îți atragă atenția sau să îți ceară ajutorul.
În primul rând, trebuie să recunoaștem că nu există o „rețetă” universală, iar fiecare familie este diferită. Unele zile vor fi mai ușoare decât altele, iar alteori va fi nevoie de o organizare riguroasă pentru a face față provocărilor.
SURSA FOTO: Freepik.com@freepik
Stabilește un program clar
Chiar dacă lucrezi de acasă, este important să ai un program bine stabilit. Copiii au nevoie de rutină, iar dacă știu că mama sau tata sunt ocupați într-un anumit interval de timp, ei vor înțelege mai ușor că trebuie să își găsească o activitate sau să te lase să lucrezi.
Crează un „spațiu de muncă”
Este ușor să te lăsați prins de muncă atunci când lucrezi de acasă, dar și mai ușor este să te lași distras de treburile casnice sau de copii.
Așadar, încearcă să îți amenajezi un colț dedicat exclusiv muncii. Nu trebuie să fie un birou fancy, dar un loc separat în care să îți pui laptopul și materialele de lucru îți va permite să te concentrezi mai bine.
În plus, va crea și o delimitare între „munca” și „acasă”.
SURSA FOTO: Freepik.com@Halinskyi Maksym
Comunicarea este esențială
Atât cu partenerul tău, cât și cu copiii. Dacă ești căsătorit sau locuiești cu cineva, este important să te înțelegi cu partenerul tău privind împărțirea responsabilităților.
Poate că va fi nevoie să faci schimburi de roluri – o zi tu lucrezi mai mult, iar în alta el/ea să își ia mai multe îndatoriri. La fel, comunică cu copiii tăi – explică-le că, deși ești acasă, trebuie să te concentrezi pe muncă și să îți respecți orele de program.
Nu te aștepta ca totul să fie perfect. Uneori, copiii vor fi mai activi decât de obicei, iar uneori tu vei fi mai obosit/ă decât de obicei. Acceptă că va fi nevoie de compromisuri.
SURSA FOTO: Freepik.com@freepik
Poate că nu vei termina toate task-urile exact la timp sau poate că uneori va trebui să amâni o întâlnire pentru a te ocupa de un copil care are nevoie de tine. Asta face parte din viața de părinte, iar găsirea unui echilibru vine doar cu răbdare și adaptabilitate.
Învață să spui „nu”
Poate că ai tendința să îți asumi prea multe pentru că vrei să faci pe toate, dar e important să recunoști că nu poți să le faci pe toate deodată. Fii selectiv/ă cu sarcinile și învață să refuzi când este nevoie.
Acest lucru îți va permite să îți dedici timpul mai mult în direcțiile care contează cu adevărat.
Căută sprijin atunci când ai nevoie
Nu ezita să ceri ajutorul. Fie că este vorba de ajutorul unui bunic sau al unui prieten, uneori o pauză de câteva ore te poate ajuta să îți recapeți energia și să fii mai productiv/ă. De asemenea, este important să îți acorzi timp și ție pentru a te relaxa, chiar și pentru câteva minute pe zi, potrivit TheNewYorkTimes.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.