Părinți după 65 de ani: Până la ce vârstă poate un bărbat să aibă copii? Expert: „În jurul acestei vârste încep să întâmpine probleme”

Data publicării:
Părinți după 65 de ani Până la ce vârstă poate un bărbat să aibă copii Expert „În jurul acestei vârste încep să întâmpine probleme” FOTO: freepik.com @standret
Părinți după 65 de ani Până la ce vârstă poate un bărbat să aibă copii Expert „În jurul acestei vârste încep să întâmpine probleme” FOTO: freepik.com @standret

Bertín Osborne, în vârstă de 68 de ani, și Al Pacino, în vârstă de 83 de ani, sunt două celebrități care au anunțat recent că vor deveni tătici, atrăgând atenția asupra vârstei înaintate la care pot fi posibile astfel de evenimente.



Anunțul iminentului paternității lui Bertín Osborne a provocat un val de interes în mass-media, în special din cauza vârstei sale înaintate (bebelușul se va naște când el va avea 69 de ani). Cu atât mai mult, întrucât sarcina nu a fost planificată, ci a fost considerată un „accident”, conform afirmațiilor prezentatorului. Însă până la ce vârstă un bărbat poate fi încă fertil?

Pentru a răspunde acestei întrebări, un expert în domeniu, doctorul Pascual Sánchez, co-fondator și director medical al clinicii Ginemed a dezvăluit că, în jurul vârstei de 65 de ani, trei sferturi dintre bărbați prezintă deja probleme semnificative de calitate a materialului seminal, ceea ce face dificilă conceperea unui copil pentru această categorie de bărbați. Cu toate acestea, deși există cazuri de bărbați în vârstă care devin tătici, aceștia au nevoie de ovule relativ tinere, care pot compensa într-o oarecare măsură daunele pe care spermatozoizii le suferă odată cu înaintarea în vârstă a bărbatului.

Așadar, în ciuda unor excepții notabile, fertilitatea masculină începe să scadă semnificativ în jurul vârstei de 65 de ani. Aceasta subliniază importanța factorului de vârstă în procesul de concepție și necesitatea de a avea în vedere aceste aspecte în decizia de a avea copii la o vârstă înaintată.

Citește și Copilăria și „epidemia de singurătate”: Copii super plictisiți de părinți hiper-ocupați. Nu cauza daune emoționale ireparabile micuțului tău!

Până la ce vârstă pot avea bărbații copii?

Fertilitatea masculină este o caracteristică biologică a organismului care scade treptat pe parcursul vieții, explică medicul specialist. În timp ce femeile experimentează o declinare activă a funcției ovariene, care începe în jurul vârstei de 37 de ani și durează aproximativ 13 ani până la menopauză, bărbații nu au un proces similar, dar suferă o deteriorare continuă și progresivă pe parcursul întregii vieți.

Dar când începe exact această deteriorare? „În prezent, știm că în jurul vârstei de 40-45 de ani, bărbații încep să întâmpine probleme în ceea ce privește fertilitatea, chiar dacă rata lor de fertilitate rămâne relativ stabilă comparativ cu vârstele mai tinere”, afirmă medicul. Aceste probleme includ calitatea scăzută a spermatozoizilor, ceea ce poate dificulta conceperea unei sarcini în mod natural. Cu toate acestea, există întotdeauna excepții, deși acestea nu reprezintă norma, de bărbați care păstrează fertilitatea până la o vârstă înaintată.

De fapt, există numeroase celebrități care au devenit părinți la o vârstă înaintată; doi dintre cei mai recenti exemple sunt Robert De Niro, în vârstă de 79 de ani, și Al Pacino, în vârstă de 83 de ani. De Niro a confirmat recent că a devenit tată pentru a șaptea oară, în timp ce Al Pacino a anunțat că partenera sa este însărcinată. Un caz notabil este cel al dr. Iglesias Puga, tatăl lui Julio Iglesias, care a avut cel de-al treilea copil la vârsta de 89 de ani și al patrulea copil la scurt timp după decesul său, la vârsta de 90 de ani.

Vezi și Până la ce vârstă cresc băieții? Spre deosebire de fete, ei mai au câțiva ani în care pot continua să se înalțe

Cum se produce deteriorarea fertilităţii masculine

În timp ce femeile sunt născute cu toate ovulele lor, bărbații trebuie să producă spermatozoizi pe parcursul vieții. Această producție continuă de spermatozoizi este cunoscută sub numele de spermiogeneză și are loc aproximativ la fiecare trei luni. Pe măsură ce un bărbat îmbătrânește, calitatea spermatozoizilor săi scade, manifestându-se prin o capacitate mai mică de motilitate și mișcare a spermei, precum și un procent mai mare de spermatozoizi cu morfologie anormală. Cu toate acestea, deteriorarea calității spermei și, implicit, drumul către infertilitate, este mult mai lentă și mai graduală la bărbați decât la femei.

Pe lângă vârstă, există și alți factori care influențează fertilitatea masculină, la fel cum există și în cazul fertilității feminine. Acești factori includ stilul de viață (fumatul, obezitatea, alimentația necorespunzătoare, stresul etc.) și starea generală de sănătate și echilibrul hormonal, cum ar fi diabetul, tulburările tiroidiene sau hiperprolactinemia. În unele cazuri, indiferent de vârstă, se pot adăuga și alte probleme cauzate de sistemul reproducător masculin:

Cauza testiculară: Aceasta este cauzată de afecțiuni la nivelul testiculelor, care pot fi uneori congenitale și, în general, au o origine genetică. Cu toate acestea, pot apărea și în timpul vieții, cum ar fi tumorile testiculare.

Cauza posttesticulară: Aceasta apare ca rezultat al modificărilor căilor de evacuare a spermatozoizilor. Exemple includ ejacularea retrogradă, infecțiile bacteriene ale canalelor seminale, impotența și anejacularea.

Cauza spermatozoizilor: Aceasta este cauzată de o concentrație scăzută a spermatozoizilor (numită oligozoospermie), un număr mare de spermatozoizi anormali (teratozoospermie), slaba motilitate a spermatozoizilor (astenozoospermie) și chiar absența totală a spermatozoizilor (azoospermie).

Este important de menționat că fiecare caz este unic, iar factorii care influențează fertilitatea masculină pot varia de la individ la individ. Consultarea unui medic specialist și efectuarea analizelor adecvate pot ajuta la evaluarea specifică a fertilității masculine și la identificarea posibilelor probleme și soluții în cazul cuplurilor care doresc să aibă copii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: al pacino parinti tata





pixel