Părinți, iată ce ar trebui să faceți dacă examenul a fost un eșec

Data publicării:
Fotografie de la Kindel Media/ Pexels
Fotografie de la Kindel Media/ Pexels

Eșecurile sunt o parte integrantă a drumului de formare și de creștere individuală. Ele pot deveni oportunități prețioase de a ne înțelege punctele forte și punctele slabe, de a revizui obiectivele și strategiile de studiu. În plus, confruntarea și depășirea lor întărește capacitatea de a reacționa la dificultăți prin adaptarea pozitivă la schimbări.



Părinții sunt adesea pierduți atunci când un copil eșuează la liceu sau la universitate. Unii tind să meargă prea departe, cu pedepse și umilințe, mulți merg în sens invers, dând de la sine înțeles că copiii lor au fost nedreptățiți.

Eșec la liceu

În general, eșecul la un examen corespunde unei adevărate lipse de angajament din partea copilului. Asta nu înseamnă că, chiar dacă este de așteptat, rezultatul nu este un șoc.

Ce ar trebui să facă părintele?


- Chiar dacă simți tu însuți furie și dezamăgire, stai aproape de copilul tău. Întreabă ce simte: tristețe, înfrângere, înjosire.
- Încearcă să înțelegi dacă școala la care a ales să urmeze a fost așa cum și-a imaginat-o, cum sunt relațiile sale cu colegii și profesorii.
- Nu-i mai mortifica sensibilitatea: eșecul nu este un verdict asupra copilului însuși, ci o judecată asupra angajamentului său. El nu e prost, doar că a făcut o prostie să nu studieze la timp.
- Mustrările și pedepsele sunt utile, dar trebuie să servească pentru a demonstra că nu poți obține tot ce îți dorești dacă nu te străduiești suficient.

2. Fotografie... (pexels-cottonbro-6209569_42060600.jpg)

Fotografie de la RDNE Stock Project/ Pexels

Eșec la învățământul superior

Suportul emoțional este important: riscul de a deduce un eșec existențial dintr-o lipsă de admitere este mare. 


- Părinți, convingeți-vă copilul că eșecul s-ar fi putut datora unor factori externi. Provocați-l să încerce din nou, dacă acea facultate corespunde înclinațiilor sale: invitați-l să ia în considerare această posibilitate din perspectiva vieții, pentru care șase luni sau un an de întârziere nu constituie o tragedie.

- Continuați să vă exprimați încrederea în el, indiferent de alegerea pe care o face.

- A picat la un examen universitar. Poate că nu a studiat suficient. Fără a exagera, încearcă să-l stimulezi să studieze mult mai mult. Se poate întâmpla și ca examenul să meargă prost dintr-un motiv independent de angajament, cum ar fi o boală sau o perioadă proastă. Există și cazul în care copilul tău a întâlnit un profesor prea rigid și sever.

2. Fotografie... (pexels-rdne-8419181_29358000.jpg)

Fotografie de la RDNE Stock Project/ Pexels


Învață-l să nu acorde o importanță exagerată înfrângerii. Căderile servesc pentru a te ridica mai puternic decât înainte și pentru a încerca din nou cu mai multă convingere.

În loc să ne descurajăm, ar trebui să privim eșecul ca pe un stimulent pentru a ne îmbunătăți. Putem trage lecții utile pentru viitor învățând din greșelile făcute. Cu angajament și motivație, un eșec poate fi transformat într-o etapă de învățare către obiective mai ambițioase.

Pe scurt, a face față unui eșec academic cu spirit constructiv ajută la transformarea acestuia într-o oportunitate de creștere personală și de învățare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel