Doi părinți din Oradea au fost trimiși în judecată după ce și-au retras copiii din sistemul educațional românesc pentru a-i înscrie la o școală din Statele Unite. Aceștia sunt acuzați de încălcarea articolului 380 din Codul Penal, care se referă la obstrucționarea accesului la învățământul general obligatoriu.
Potrivit ziarului Bihoreanul, Estera și Darius au trei copii care până în 2022 au frecventat ciclul primar la Liceul German „Friedrich Schiller”.
Ulterior, părinții i-au retras și i-au înscris într-un program de homeschooling la Abeka Academy, o școală privată din Florida, SUA, ce oferă cursuri online.
Studiile efectuate la această academie sunt recunoscute în România și au echivalare cu Bacalaureatul.
Estera și Darius se simt profund nedreptățiți.
„Nu suntem împotriva educației! Eu am 18 ani de studii și acum urmez un masterat”, declară Darius, care este videograf, conform sursei citate.
El a încercat să le explice anchetatorilor că Abeka Academy are un curriculum acreditat în SUA și în alte țări europene care acceptă homeschooling-ul. A prezentat chiar și un document emis de Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor din cadrul Ministerului Educației, care arată că diploma unei absolvente de la Abeka a fost echivalată cu bacalaureatul românesc vara trecută.
Cei doi părinți sunt nemulțumiți și pentru că autoritățile române nu au fost interesate de progresul copiilor lor, ci doar de faptul că aceștia nu sunt înscriși la o școală din România.
În plus, au descoperit pe internet mai multe exemple de persoane publice din România, cum ar fi actorul Dragoș Bucur și soția sa Dana Nălbaru, care au recunoscut public că își educă copiii în sisteme alternative, dar nu au avut probleme legale.
Darius și Estera speră acum ca judecătorii să înțeleagă că intențiile lor au fost cele mai bune atunci când și-au înscris copiii la Abeka.
Nu doar această familie se confruntă cu o asemenea situație.
În luna mai, acești doi părinți din Bihor au primit o sentință de 4 luni de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, pedeapsă suspendată pe o perioadă de 2 ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.