Părinți separați: când și cum să prezentați noul partener copilului. „Lucrurile NU trebuie grăbite”

Data publicării:
Părinți separați când și cum să prezentați noul partener copilului. „Lucrurile NU trebuie grăbite” / FOTO: freepik.com@avatar prostooleh
Părinți separați când și cum să prezentați noul partener copilului. „Lucrurile NU trebuie grăbite” / FOTO: freepik.com@avatar prostooleh

Începerea unei noi relații în viața unui părinte aduce schimbări pentru copil. Iată câteva sfaturi despre cum să vă asigurați că această întâlnire decurge cât mai bine.



După o separare, adesea este nevoie de timp pentru putea trece peste pierderea relației. Dar atunci când cunoști pe cineva nou și ești convins că este ceva serios, atunci este timpul să prezinți persoana copilului tău.

Aceasta este o etapă care merită să fie pregătită, astfel încât să decurgă cât mai ușor. 

Citește și „Cele mai frecvente cauze ale despărțirilor sau divorțurilor, conform unui expert: „Comportamentele toxice repetate pot avea consecințe pe termen lung!”

Când ar trebui să vă prezentați noul partener copiilor?

Sursa foto: freepik.com@senivpetro

Nu este întotdeauna ușor să stabiliți momentul potrivit pentru a vă prezenta noul partener copilului. În primul rând, nu există o durată ideală a relației înainte de a-i prezenta.

Dar cel mai bine este să te asiguri că ești serios în privința acestei persoane.

„A vedea noi soți venind și plecând nu este ideal pentru copii, deoarece ei se atașează de oameni.

În cazul unor despărțiri repetate, copiii își pot pierde orientarea și sentimentul de siguranță”, avertizează Sabrina de Dinechin, mediator familial și autor al cărții «Parents séparés: mode d'emploi pour une gestion simple» (Editura Hatier).

Este, de asemenea, o chestiune de a vă simți pregătiți să treceți prin etapa prezentării. Ar trebui să așteptați până când și copilul dumneavoastră este pregătit, urmărind semnele sau cuvintele?

Nu chiar. „Nu sunt sigur că un copil va fi vreodată pregătit să cunoască un nou partener. Pentru ei, înseamnă că legătura de iubire dintre mamă și tată s-a terminat cu adevărat, că sunt în doliu”, adaugă mediatorul familial.

Cu toate acestea, copiii pot pune întrebări dacă suspectează că tatăl sau mama lor se întâlnește mult cu cineva.

Acest lucru poate sugera că sunt mai înclinați să vorbească despre asta, dar nu înseamnă că lucrurile trebuie grăbite sau că vor primi această nouă relație cu brațele deschise.

Cum vă prezentați un nou partener?

Sursa foto: freepik.com@senivpetro

Prezentarea unui nou partener nu este ceva ce se face dintr-o clipă în alta. Este nevoie de un minim de pregătire.

Îi puteți explica copilului că doriți să îi prezentați pe cineva pe care l-ați cunoscut și care vă place foarte mult.

Pentru această primă întâlnire, Sabrina de Dinechin recomandă un loc neutru, cum ar fi un parc, deoarece copiii sunt foarte atașați de teritoriul lor.

Copilul ar putea vedea ca pe o intruziune primirea acestui străin în casa lui imediat și ar putea deveni gelos.

De asemenea, este o idee bună să planificați o activitate împreună pentru a sparge gheața mai ușor și pentru a-i ajuta să se cunoască mai bine.

Vezi și „6 semne care prezic divorțul. 5 reguli pentru a-ți salva căsnicia”

Pentru copil, este o ocazie de a cunoaște această persoană printr-o activitate distractivă, relaxantă și de a împărtăși un moment plăcut.

Întâlnirea ar trebui să fie „cât mai informală posibil”, spune mediatorul familial. Astfel, se evită punerea sub presiune a fiecăruia. Î

Începeți, treptat, să petrecți o după-amiază împreună în jurul unei activități, de exemplu. Nu vă duceți imediat într-un weekend sau o vacanță întreagă împreună.

Spuneți-i celuilalt părinte despre întâlnire

Sursa foto: freepik.com@freepik

Un alt sfat al expertului: spuneți-i celuilalt părinte despre întâlnire.

Altfel, ar putea deveni un subiect tabu, un secret care îl pune pe copil în contradicție cu celălalt părinte. Dacă toată lumea este informată, copilul va putea vorbi despre asta mai liber, fără să se simtă inconfortabil”, confirmă Sabrina de Dinechin, potrivit Parents.

Ce trebuie să faceți atunci când tatăl copilului nu este de acord?

Atunci când unul dintre părinți începe o nouă viață și își găsește un nou partener, poate fi dificil pentru fosta soție sau fostul soț să accepte.

Mai ales dacă este posibil ca fostul soț sau fosta soție să nu se fi împăcat încă cu trecutul sau să poarte ranchiună.

Sursa foto: freepik.com@prostooleh

Fostul soț sau fosta soție poate găsi diverse scuze pentru a întârzia prezentarea noului partener. Este important să discutați acest lucru între părinți pentru a găsi un teren comun, pentru a-i arăta fostului soț că îi înțelegeți rezervele, dar că această poveste este importantă pentru dumneavoastră și că copilul are dreptul să știe ce se întâmplă în viața părinților săi.

Medierea familială poate ajuta la rezolvarea tensiunilor și la găsirea unei soluții.

Pot refuza să îmi las copilul să îl vadă pe partenerul fostului meu soț?

„Aveți tot dreptul, dar s-ar putea transforma într-un conflict teribil. Și apoi celălalt părinte face și el ce vrea. Deci își poate prezenta partenerul în ciuda dezacordului nostru”, spune Sabrina de Dinechin.

Încă o dată, dacă unul dintre părinți își prezintă partenerul în timp ce celălalt părinte se opune, copilul se poate afla în situația jenantă de a trebui să păstreze un secret greu pe umerii săi.

Ce se întâmplă dacă copilul refuză să se întâlnească cu noul partener?

Sursa foto: freepik.com@drobotdean

Copilul poate, de asemenea, să își exprime refuzul categoric de a se întâlni cu noul partener al părintelui său.

Este posibil să nu fie pregătit să vadă o persoană nouă în mediul său. Acest lucru întărește ideea că părinții săi sunt într-adevăr separați, că nu se mai iubesc, că fiecare este liber să aibă un nou iubit.

Într-un fel, este vorba de jelirea pierderii unității familiale, a vieții sale cotidiene cu părinții săi. Dacă unul dintre ei este deosebit de întristat de separare și se luptă să treacă peste asta, copilul poate simți că îl trădează acceptând să se întâlnească cu această persoană.

Psihologii numesc acest lucru un conflict de loialitate. La un moment dat, copilul poate simți că această persoană își înlocuiește tatăl sau mama în viața părintelui. Acest lucru poate fi dureros pentru ei să își imagineze și să experimenteze.

„Trebuie să respectați sensibilitatea copilului și să aveți răbdare”, sfătuiește mediatorul familial.

Nu există nicio grabă în a prezenta persoana iubită. Pentru a vă asigura că această întâlnire începe cu dreptul, cel mai bine este să acordați copilului timp pentru a se obișnui cu ideea.

Dacă grăbiți lucrurile împotriva dorinței copilului, acesta ar putea să stea în calea relației sau chiar să o facă să explodeze. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Parenting




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel