Părinții ai căror copii devin adulți încrezători și de succes NU folosesc niciodată această expresie! Iată ce spun experții

Data publicării:
Părinții ai căror copii devin adulți încrezători și de succes NU folosesc niciodată această expresie! Iată ce spun experții / FOTO: freepik.com @user16945876
Părinții ai căror copii devin adulți încrezători și de succes NU folosesc niciodată această expresie! Iată ce spun experții / FOTO: freepik.com @user16945876

Părinții care își doresc copii încrezători și de succes evită această expresie, susține un psiholog format la Ivy League.



Să presupunem că fiul sau fiica ta primește o notă bună la un test. „Bravo!” răspunzi tu. Pare un răspuns firesc, dar acest cuvânt poate avea un efect neașteptat, avertizează psihologul Becky Kennedy, conform cnbc.com.

Fără o completare mai detaliată, expresia „Bravo!” poate deveni un „terminator de conversație”, a explicat Kennedy într-un episod al podcastului „The Tim Ferriss Show”.

Psihologul recomandă să pui întrebări suplimentare și să-ți exprimi laudele într-un mod mai specific, pentru a arăta copilului că aprecierea ta este autentică și pentru a încuraja comportamentele pozitive.

Scopul este de a sprijini dezvoltarea încrederii în sine și de a-i ajuta pe copii să nu devină dependenți de validarea externă, ceea ce contribuie la succesul lor pe termen lung, a explicat Kennedy.

Citește și Cea mai mare greșeală pe care o fac părinții care își doresc „să le fie bine copiilor”, dar ajung să îi crească „fragili” mental, potrivit unui celebru psihiatru

„Ar trebui să ne concentrăm pe consolidarea încrederii copiilor noștri”

SURSA FOTO: freepik.com @romeo22

„În astfel de momente, ca părinți, ar trebui să ne concentrăm pe consolidarea încrederii copiilor noștri. Acesta este, în general, obiectivul nostru principal”, a subliniat Kennedy.

Totuși, expresia „Bravo!” nu este nocivă în sine, a precizat psihologul. Însă, dacă un copil vine acasă mândru de o lucrare de cercetare, un dialog care include întrebări relevante și interes sincer va contribui mai mult la dezvoltarea stimei de sine, indiferent dacă folosești sau nu acest cuvânt.

Mamă a trei copii, Kennedy recunoaște că această abordare poate părea incomodă la început, dar adaugă: „Orice îi determină pe copii să împărtășească mai multe despre ei înșiși le oferă, în final, o stare de bine și mai multă încredere.”

Vezi și Cercetare Yale: Această schimbare mică de mentalitate îi ajută pe părinți să crească copii mai fericiți și mai independenți

Cum laudele specifice contribuie la creșterea încrederii și succesului copiilor

Laudele bine definite joacă un rol important în dezvoltarea eficacității interne a copiilor, adică în capacitatea lor de a avea încredere în propriile abilități și de a se provoca pe sine pentru a-și atinge obiectivele, explică psihologul de dezvoltare și autoarea Aliza Pressman.

Pressman, la fel ca psihologul Becky Kennedy, susține că expresia „Bravo!” nu trebuie exclusă complet din vocabularul părinților, dar ar trebui să fie urmată de laude specifice.

„Atunci când spunem «Bravo!» sau «Ai făcut o treabă bună!», trebuie să fim sinceri și concreți. Recunoașteți copiilor efortul, perseverența, creativitatea, independența sau competența lor atunci când le remarcați”, susține Pressman.

Citește și Un fost decan la Stanford explică cel mai simplu lucru pe care părinții îl pot face pentru a asigura succesul copiilor lor

Autovalidarea, una dintre cele mai esențiale abilități pe care copiii trebuie să le dezvolte

SURSA FOTO: freepik.com @AntonyGridin

În plus, Kennedy consideră că autovalidarea – capacitatea de a-ți recunoaște singur valoarea, fără a aștepta laude generice din partea altora – este una dintre cele mai esențiale abilități pe care copiii trebuie să le dezvolte pentru a reuși ca adulți.

„Copiii care se bazează pe validarea din exterior tind să devină foarte fragili, nesiguri și anxioși”, avertizează Kennedy.

Ea subliniază importanța momentelor în care copilul produce ceva – fie că este vorba de o lucrare artistică sau un proiect – și își poate evalua munca în mod autonom.

„Această abilitate are un impact semnificativ asupra imaginii de sine și oferă o protecție importantă împotriva anxietății și depresiei.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel