Părinții ar trebui să renunțe la sentimentul de vinovăție legat de ecrane, explică un expert

Data publicării:
Părinții ar trebui să renunțe la sentimentul de vinovăție legat de ecrane, explică un expert / FOTO: freepik.com
Părinții ar trebui să renunțe la sentimentul de vinovăție legat de ecrane, explică un expert / FOTO: freepik.com

Intersecția dintre copii și timpul petrecut în fața ecranului provoacă o adevărată agitație în rândul părinților, experților și chiar al ministrului american al sănătății (care dorește etichetarea aplicațiilor social media) în aceste zile.



La începutul acestui an, un psiholog social de la Universitatea din New York a publicat o carte de succes despre presupusele pericole ale telefoanelor inteligente și ale rețelelor de socializare pentru copiii înainte de o anumită vârstă. Alții au răspuns spunând că timpul petrecut în fața ecranului nu este atât de rău - atât timp cât este moderat.

Dar cum rămâne cu sentimentul de vinovăție al părinților care își lasă copiii să folosească ecranele? Acesta este subiectul unei cercetări recente realizate de Dr. Nathan Walter, profesor asociat de psihologie media la Universitatea Northwestern, și doi coautori. Cercetarea lor s-a axat pe sentimentul de vinovăție al părinților care își lasă copiii să folosească ecranele mai mult decât spun psihologii dezvoltării că ar trebui.

Vezi și „De ce uităm lucrurile pe care le-am căutat de o mie de ori pe internet: cum funcționează efectul Google”

Cercetarea a fost publicată la începutul acestui an în revista Media Psychology.

Conform datelor, nu este surprinzător faptul că părinții care se simt vinovați de utilizarea ecranului de către copiii lor sunt mai stresați și mai puțin susceptibili de a raporta relații pozitive cu copiii lor.

Cercetarea a sugerat, de asemenea, că este important să se analizeze mai atent știința din spatele afirmațiilor privind impactul negativ al ecranelor, deoarece unele studii arată corelație, dar nu și cauzalitate, potrivit CNN.

„Am doi copii, iar când s-a născut cea mai mare, am urmat toate recomandările, fără timp petrecut pe ecran până la o anumită vârstă. Când a fost un pic mai mare, în jur de 2 ani, stăteam cu ea și ne uitam, îi explicam și îi mediatizam totul.

Când s-a născut fiul meu, câțiva ani mai târziu, eram în altă situație, puțin mai ocupați, puțin mai obosiți, iar el a fost expus la ecrane mult mai mult decât ea, mai ales de timpuriu. M-am simțit extrem de vinovată, ca și cum aș fi eșuat ca părinte.

De asemenea, m-am simțit ipocrită pentru că, în calitate de profesor de comunicare, predam cursuri despre efectele mass-media, iar acum le prezint studenților mei de 18, 19 și 20 de ani efectele negative ale utilizării ecranelor.

Coautorii mei au avut experiențe similare. Deoarece studiem și emoțiile, eu și coautorii mei am fost interesați să aflăm care este rolul pe care îl joacă vinovăția în efectele negative ale timpului petrecut în fața ecranului. Unul dintre lucrurile pe care le-am descoperit: Majoritatea dovezilor pe care le avem despre utilizarea ecranului sunt corelaționale.

Este vorba doar de asocieri cu probleme sociale, obezitate și performanțe academice scăzute. Este dificil de știut dacă utilizarea ecranului cauzează de fapt toate aceste probleme. Iar faptul că două lucruri sunt asociate ar putea însemna pur și simplu că există un al treilea factor implicat, cum ar fi, de exemplu, statutul socioeconomic (...)”, a spus Dr. Nathan Walter, potrivit sursei citate.

Citește și „5 strategii prin care familiile se pot asigura că ai lor copii sunt în siguranță online. „Social media reprezintă o amenințare pentru copii încât ar trebui să aibă atașată o etichetă de avertizare”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Stil de viata




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel