Părinții care cresc copii mai puternici mintal decât majoritatea fac următoarele lucruri

Data actualizării: | Data publicării:
Părinții care cresc copii mai puternici mintal decât majoritatea fac următoarele lucruri / FOTO: freepik.com@jalanajaudah
Părinții care cresc copii mai puternici mintal decât majoritatea fac următoarele lucruri / FOTO: freepik.com@jalanajaudah

Ce-ar fi dacă ai putea face ceva pentru a-ți ajuta copilul să reușească în viață, dar nu faci încă? 



Este vorba despre a vă ajuta copilul să devină mai puternic din punct de vedere mental, lucru ușor de trecut cu vederea, având în vedere toate celelalte lucruri care vă solicită atenția părintească.

Dar este mai esențial ca niciodată, având în vedere că copiii se confruntă cu atât de mulți factori declanșatori ai îndoielii de sine, fricii și anxietății și cu atât de multe bariere în calea rezistenței, concentrării și pozitivității.

Citește și Ce să-i spui copilului tău în loc de „fată cuminte” și „băiat cuminte”. Lauda și creșterea stimei de sine sunt esențiale pentru bunăstarea celui mic!

Vă puteți ajuta copiii să devină persoane încrezătoare, reziliente și cu o mentalitate pozitivă în rezolvarea problemelor.

Începeți prin a le hrăni puterea mentală în aceste șase moduri.

Copiilor le place să întrebe „De ce?”

Sursa foto: freepik.com@freepic.diller

Dacă aveți copii, probabil că ați îndurat o avalanșă de întrebări „De ce?”: „De ce, mami?” „De ce trebuie să facem asta, tati?” „Dar de ce?” 

Luați acest spirit curios și puneți-l în valoare. Învățați-i pe copii să fie buni rezolvatori de probleme folosind abordarea analitică a celor cinci de ce, inițiată de inventatorul și industriașul japonez Sakichi Toyoda, al cărui fiu a înființat producătorul auto Toyota. 

Stimulați instinctul copiilor de a continua să întrebe „De ce?” până când ajung la rădăcina unei probleme. Adesea, cauza principală apare în jurul celei de-a cincea repetări a întrebării, potrivit CNBC.

Spuneți că nu-și primesc alocația săptămâna aceasta, de exemplu, ceea ce reprezintă o problemă pentru ei. Ajutați-i să devină analitici după cum urmează, poate chiar făcând un joc din asta:

De ce nu-ți primești alocația? Pentru că nu ai spălat vasele așa cum ai spus că o vei face.

De ce nu ai spălat vasele? Pentru că te-ai jucat jocuri video în schimb.

De ce te-ai jucat jocuri video când știai că n-ar fi trebuit? Pentru că nu le-ai pus deoparte. Erau în fața televizorului, gata de joc.

De ce nu le-ai pus deoparte când ți-am spus să o faci? Pentru că nu m-ai ascultat.

De ce nu ai ascultat? Pentru că ăsta e un obicei prost la care trebuie să lucrezi.

Ajutați-i să se concentreze pe autenticitate, nu pe aprobare

Sursa foto: freepik.com@freepic.diller

Copiii caută aprobarea părinților lor. Este firesc. Dar căutarea aprobării devine nesănătoasă atunci când se transformă într-o căutare constantă de validare externă.

Puteți începe să migrați departe de sinele vostru autentic. 

Ajutați-vă copiii să își măsoare performanțele în raport cu propriile așteptări, mai degrabă decât să caute o ștampilă de aprobare de la alte persoane.  

În loc să stabiliți dacă s-au ridicat la standardele altcuiva, încurajați-i să se gândească: „Am realizat ceea ce mi-am propus să fac?” și ”Devin o versiune mai bună a mea?” 


Ajutați-i să pună social media în context

Probabil că știți deja că este inteligent să puneți limite cu privire la cât timp petrec copiii dvs. pe social media - și cât timp petreceți și dvs. pe acolo. Asta nu înseamnă că este ușor.

În timp ce discutați cu copiii dvs. despre rețelele de socializare pe care le întâlnesc, reamintiți-le să nu compare gafele lor cu cele ale celorlalți.

Ajutați-i să înțeleagă că persoanele influente postează adesea impresii atent adaptate care nu reflectă viața reală și că ei nu ar trebui să se ridice la standardele imposibile pe care le întâlnesc. 

Încurajați-i să privească social media mai degrabă ca pe un mijloc de divertisment, decât ca pe un instrument de măsurare.

Acest lucru poate ajuta la prevenirea sau cel puțin la atenuarea sentimentelor de inadecvare care ar putea apărea altfel. 

Ajutați-i să se concentreze pe proces, nu pe rezultat

Sursa foto: freepik.com@freepik

Atunci când copiii se concentrează prea mult pe rezultatul eforturilor lor, acest lucru poate duce la perfecționism. În schimb, învățați-i să se îndrăgostească de proces. 

Mai ales atunci când se confruntă cu eșecuri în eforturile lor, întrebați-i:

„Învățați pe parcurs aici?” 

„Vă distrați?” 

„Creșteți și vă îmbunătățiți?” 

Aceasta este adevărata victorie și, punându-le aceste întrebări, îi ajutați să se concentreze pe aspectele pozitive ale călătoriei.  

În niciun caz nu spun că nu ar trebui să se străduiască să obțină un rezultat grozav. Dar a deveni prea zelos în ceea ce privește rezultatele poate afecta forța mentală a copiilor, deoarece atât de mulți factori în afară de efort pot influența rezultatul.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Comportamente si Emotii





pixel