Atunci când vorbim despre o persoană narcisistă, cel mai adesea ne gândim la adulți.
Narcisiștii au un sentiment exagerat de importanță personală și au nevoie de admirația altora. Dar pentru a înțelege cu adevărat de unde provine tulburarea de personalitate narcisică, trebuie să privim dezvoltarea copilăriei.
Copiii sunt cei mai susceptibili la influențele asupra personalității lor, deoarece abia își formează personalitatea. Și cine sunt cei cu care suntem cel mai mult atunci când suntem copii? Părinții noștri!
SURSA FOTO: Freepik.com@gpointstudio
Indiferent dacă este bine sau rău, felul în care părinții își tratează copiii influențează personalitatea acestora la vârsta adultă. Deci, cum devin oamenii narcisisti în copilărie?
Citește și De ce fetițele sunt mai apropiate de tați?
Elinor Greenberg, psiholog, autoare și consultantă în tulburările narcisice, explică faptul că anumite relații părinte-copil în primii ani de viață pot cauza tulburarea de personalitate narcisică la vârsta adultă. Ea a împărtășit trei scenarii care analizează în profunzime de ce cineva ar putea dezvolta această tulburare și cum se manifestă în viața de adult.
Citește mai departe pentru a descoperi ce se întâmplă greșit în dezvoltarea timpurie a copilului care poate duce la tulburarea de personalitate narcisică. Există trei greșeli pe care părinții care cresc narcisisti le fac frecvent și care sunt prevenibile.
SURSA FOTO: Freepik.com@ryazancevaolga1406
În această situație, copilul este crescut într-o familie extrem de competitivă, care recompensează doar realizările deosebite. Motto-ul familiei era: dacă nu poți fi cel mai bun, de ce să mai încerci?
Iubirea era condiționată: când câștigeai primul loc la o cursă, câștigai premiul la un concurs științific sau erai vedeta unui spectacol școlar, erai răsfățat cu laude și atenție. Când nu reușeai, erai o dezamăgire.
Copiii din aceste familii nu se simt iubiți stabil. Le este greu să se bucure de orice pentru ceea ce este, dacă nu le aduce un statut.
În acest scenariu, există un părinte extrem de dominant și disprețuitor, care tot timpul critică și subestimează copilul. Acest părinte este, de obicei, iritabil, ușor de supărat și are așteptări nerealist de mari.
Dacă există mai mulți copii, părintele va lăuda pe unul și va subestima pe ceilalți. „Băiatul bun” poate deveni rapid „băiatul rău” și, dintr-o dată, un alt frate este ridicat pe piedestal.
Nimeni din familie nu se simte în siguranță și toată lumea își petrece timpul încercând să calmeze părintele narcisist, care are un comportament exploziv.
Celălalt părinte este adesea tratat exact ca și copiii și este, de asemenea, subestimat. Când acest părinte nu este de acord cu părintele narcisist, și el este devalorizat.
Acești părinți sunt de obicei narcisisti ascunși, care se simt inconfortabil în centrul atenției. În schimb, se mândresc cu copilul lor extrem de talentat.
De multe ori, copilul este cu adevărat talentat și merită laude, însă acești părinți uneori duc acest lucru la extreme ridicole.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.