Părinții care fac aceste 2 lucruri au ceea ce este necesar pentru a rupe ciclurile generaționale dureroase pentru copiii lor

Data publicării:
Părinții care fac aceste 2 lucruri au ceea ce este necesar pentru a rupe ciclurile generaționale dureroase pentru copiii lor / FOTO: freepik.com @user12006472
Părinții care fac aceste 2 lucruri au ceea ce este necesar pentru a rupe ciclurile generaționale dureroase pentru copiii lor / FOTO: freepik.com @user12006472

Ruperea ciclului începe cu tine – iată cum să le oferi copiilor tăi ceea ce ție ți-a lipsit.



Trauma generațională poate fi copleșitoare, mai ales atunci când începi să observi cum aceleași tipare se repetă în viața ta.

Ca părinte, îți dorești tot ce e mai bun pentru copilul tău. Dar nu este întotdeauna ușor să oferi un nou început când tu însuți ai fost format într-un mediu marcat de durere sau disfuncționalitate.

Vestea bună? Chiar dacă poate părea dificil și obositor, este posibil să rupi acele cicluri și să creezi o cale nouă, mai sănătoasă, pentru tine și familia ta.

Kate Gray, creatoare de conținut pe TikTok și terapeut autorizat în căsătorie și familie, a publicat recent un videoclip în care vorbește despre modul în care părinții pot rupe tiparele dureroase moștenite din generație în generație.

În mesajul ei, citat de YourTango, Gray oferă o „rețetă” simplă pentru vindecarea relațiilor din familie, în special a legăturii părinte-copil și a dinamicilor de tip codependent.

SURSA FOTO: freepik.com @Guzov Ruslan

Ea explică faptul că există două abilități esențiale pe care orice părinte are nevoie să le dezvolte pentru a ieși din cercul vicios al traumelor transmise.

Într-un mesaj care aduce speranță multor părinți, Gray își începe videoclipul cu următoarea observație liniștitoare:

„Studiile arată că este suficient să fii un părinte 'suficient de bun' în doar 30% din cazuri pentru a crește un copil cu un atașament sigur.”

Această idee se bazează pe cercetările din prima jumătate a secolului XX ale pediatrului britanic Donald Winnicott, care a descoperit că parentingul eficient nu înseamnă perfecțiune, ci suficiență, acel prag minim de 30% în care părintele răspunde adecvat nevoilor copilului.

Confortant, nu-i așa?

Gray continuă:

„Îți voi arăta care sunt cele două abilități-cheie care te pot ajuta să te încadrezi în acel 30% și să faci o diferență reală în viața copilului tău.”

Compasiunea față de sine

Prima abilitate pe care Kate Gray o evidențiază este compasiunea față de sine. Aceasta nu este doar o componentă importantă a unui parenting sănătos, ci și cheia unei vieți echilibrate și a unor relații fericite.

Deși mulți dintre noi reușim să fim blânzi, înțelegători și susținători cu prietenii noștri, ne este adesea greu să ne oferim aceeași grijă și acceptare. Acest lucru este cu atât mai dificil dacă am crescut într-un mediu cu părinți critici sau absenți emoțional.

Gray explică simplu și clar: „Vestea bună este că acea voce critică din capul tău... nu este a ta. Nu te-ai născut cu ea. Ai învățat-o.”

Iar ceea ce ai învățat, poți dezvăța. Ea continuă: „Trebuie să faci loc pentru ca vocea ta reală să iasă la suprafață. Pentru că asta e cine ești tu cu adevărat.”

Această abordare este susținută de cercetări. Potrivit unui articol din Harvard Business Review, persoanele care practică autocompasiunea, adică se tratează cu bunătate după eșecuri, au performanțe mai bune, învață mai eficient din greșeli și dezvoltă o relație mai sănătoasă cu propria persoană.

Mai mult, ele sunt mai înclinate să adopte o mentalitate de creștere, convingerea că abilitățile se pot îmbunătăți prin efort, perseverență și învățare.

Partea cea mai frumoasă? Compasiunea față de sine se poate învăța.

Tot ce trebuie să faci este să începi cu o întrebare simplă: „Aș spune asta unui prieten drag?” Dacă răspunsul este „nu”, atunci e momentul să înveți să fii mai blând cu tine însuți.

Cu timpul, acest mod de a gândi poate duce la mai multă încredere în sine, o reziliență mai mare în fața dificultăților și o evoluție personală.

Metoda BEND

Părinții care vor să rupă ciclurile generaționale dureroase pot folosi un instrument extrem de valoros: metoda BEND, creată de terapeuta Kate Gray.

Această metodă este concepută pentru a ajuta adulții să proceseze emoțiile într-un mod conștient, în loc să le ignore sau să reacționeze automat cu critică și vinovăție.

BEND este un acronim care ghidează părinții prin patru pași:

B vine de la comportament – recunoaște ce ai făcut într-o anumită situație (de exemplu, ai ridicat tonul la copilul tău).

E se referă la emoție – identifică ce simți cu adevărat în spatele reacției, cum ar fi frica sau tristețea, nu doar furia de la suprafață.

N simbolizează nevoia – întreabă-te ce nevoie neîmplinită stă la baza reacției tale (poate e vorba de oboseală, lipsa sprijinului sau nevoia de liniște).

D este despre dorință – clarifică ce ai avea nevoie în acel moment pentru a te simți mai bine sau a reacționa diferit.

Prin exersarea acestor pași, părinții învață să răspundă cu mai multă claritate și echilibru emoțional, în loc să reacționeze impulsiv. Astfel, pot întrerupe tiparele distructive și pot construi relații mai sănătoase cu copiii lor.

Această abordare este susținută de cercetări. Studiile arată că părinții joacă un rol important în modul în care copiii învață să-și gestioneze emoțiile.

Când un părinte recunoaște și validează emoțiile copilului, acel copil este mai fericit, mai echilibrat și mai sigur pe sine. În schimb, ignorarea sentimentelor sau reacțiile autoritare cresc riscul apariției unor probleme emoționale și comportamentale pe termen lung.

Atunci când părinții oferă un exemplu pozitiv de autoreglare emoțională, copiii învață, prin imitare, să facă același lucru. Astfel, nu doar că se formează o relație mai sănătoasă părinte-copil, ci se creează și premisele pentru a rupe ciclurile negative care se transmit din generație în generație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel