Părinții care fac aceste cinci lucruri cresc copii care sunt mai rezilienți decât majoritatea

Data publicării:
Părinții care fac aceste cinci lucruri cresc copii care sunt mai rezilienți decât majoritatea / FOTO: freepik.com @ bodysport
Părinții care fac aceste cinci lucruri cresc copii care sunt mai rezilienți decât majoritatea / FOTO: freepik.com @ bodysport

Lista de anxietăți pe care părinții le au în legătură cu copiii lor este nesfârșită: vor reuși să țină pasul la școală? Au destui prieteni? Învață ei abilitățile necesare pentru a deveni adulți bine adaptați?



Există o calitate pe care părinții o pot promova și care i-ar putea ajuta pe copii să depășească orice provocare socială, emoțională sau mentală: reziliența.

Copiii rezilienți sunt mai capabili să-și regleze emoțiile, să revină după eșecuri și să se ierte pentru greșelile comise. Părinții care cresc cei mai rezilienți copii nu elimină factorii de stres. În schimb, îi învață pe copii cum să facă față acestor provocări.

Iată cinci lucruri pe care le fac părinții cu copii rezilienți!

Citește și Evitați aceste capcane! Obiceiurile care fac viața părinților mai ușoară, dar împiedică dezvoltarea copilului. Experți: „Pune-le STOP!”

#1 Lasă-l pe copil să eșueze

Unii părinți limitează experiențele pe care le consideră neplăcute pentru copiii lor, afirmă dr. Ken Ginsburg, profesor de pediatrie la Spitalul de Copii din Philadelphia.

Aceasta poate împiedica dezvoltarea.

„Datoria unui părinte este să-și protejeze copiii și să-i lase să învețe din eșecuri”, spune pediatrul. „Unul dintre modurile în care îi pregătiți pe copii pentru dificultăți este să-i lăsați ocazional să cadă și să se ridice din nou.”

#2 Permite-i copilului să-și facă griji

Când copilul tău vine la tine cu o problemă, este tentant să-i spui: „Oh, nu-ți face griji”.

Totuși, să înveți cum să faci față anxietății și îngrijorării este o parte esențială a rezilienței, scrie Taryn Marie Stejskal, fondatoarea Institutului de Leadership Rezilient și autoarea cărții „The 5 Practices of Highly Resilient People: Why Some Flourish When Others Fold” pentru CNBC Make It.

Ea îi sfătuiește pe părinți să-și aloce timp pentru „ședințele de îngrijorare”.

„Setați un cronometru pentru cinci minute și cereți-i copilului să-și facă griji pentru fiecare aspect al preocupărilor sale”, spune ea. „Pot chiar să-și noteze toate anxietățile. Apoi, odată ce perioada s-a încheiat, cereți-le să elibereze grijile și să nu se mai gândească la ele.”

SURSA FOTO: freepik.com @Guzov Ruslan

#3 Ajută-ți copilul să se gândească la cel mai rău scenariu – și la cel mai bun

O altă modalitate de a-ți ajuta copilul să facă față grijilor este să-i ceri să prezinte cele mai proaste și cele mai bune scenarii legate de ceea ce s-ar putea întâmpla, afirmă Stejskal.

„Acest lucru îi ajută să se simtă mai în siguranță, deoarece își dau seama că cel mai rău rezultat imaginat nu este atât de rău pe cât credeau”, spune ea. „Amintindu-le copiilor noștri că sunt capabili să facă față chiar și celui mai rău scenariu îi ajută să înțeleagă că majoritatea problemelor pot fi gestionate.”

Și, bineînțeles, să se gândească la cel mai bun scenariu le arată că există și rezultate pozitive posibile.

#4 Valorificați creșterea personală

Pentru a-i ajuta pe copii să dezvolte puterea mentală și reziliența, este important să devalorizezi validarea externă, scrie Scott Mautz, fost director senior la Procter & Gamble și autor al cărții „The Mentally Strong Leader” pentru CNBC Make It.

„Ajută-ți copiii să-și măsoare performanța în raport cu propriile așteptări, în loc să caute aprobarea din partea altora”, afirmă el. „În loc să determine dacă au respectat standardele altcuiva, încurajați-i să se întrebe: `Am realizat ceea ce mi-am propus?` și `Devin o versiune mai bună a mea?`”

SURSA FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

#5 Concentrați-vă pe proces, nu pe rezultat

Este inevitabil ca micuții să experimenteze eșecuri atunci când încearcă să-și atingă obiectivele. O concentrare prea mare pe rezultatul eforturilor lor îi poate descuraja să-și asume riscuri și să crească.

„A deveni exagerat de preocupat de rezultate poate distruge puterea mentală a copiilor, deoarece atât de mulți factori, în afară de efort, pot influența rezultatul”, afirmă Mautz.

În schimb, întreabă-i ce au învățat în acest proces sau dacă s-au distrat. Acest lucru îi poate ajuta să realizeze că este benefic să încerce lucruri noi, chiar dacă rezultatul nu este exact cel planificat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel