Părinții care fac aceste lucruri cresc „copii îngerași” și „nealintați”. Doctor în psihologia copilului: „Eu îi spun parenting intenționat”

Data publicării:
Părinții care fac aceste lucruri cresc „copii îngerași” și „nealintați”. Doctor în psihologia copilului: „Eu îi spun parenting intenționat” / FOTO: freepik.com @kukota
Părinții care fac aceste lucruri cresc „copii îngerași” și „nealintați”. Doctor în psihologia copilului: „Eu îi spun parenting intenționat” / FOTO: freepik.com @kukota

Părinții de succes, care reușesc să crească copii echilibrați și recunoscători, au claritate în obiectivele lor și acționează consecvent.



„În experiența mea, întâlnesc adesea familii înstărite care se străduiesc să-și crească copiii astfel încât să rămână recunoscători, în ciuda unui stil de viață privilegiat – vacanțe luxoase, case impresionante, cele mai noi gadgeturi, jucării și mașini de lux.

Mulți părinți mă întreabă dacă este posibil să crești copii care nu sunt răsfățați, iar răspunsul meu este: `da, dar necesită efort și disciplină`”, susține Sheryl Ziegler, mamă, doctor în psihologie, speaker și autoarea cărții „Mommy Burnout: How Addressing Yours Will Make You a Better Mother and Create A Better Life For Your Children”, în rubricile Your Tango.

Îi spun „parenting intenționat” și implică o abordare conștientă și consecventă. Pentru a reuși, este important să aveți claritate în ceea ce vă doriți pentru copiii voștri și să acționați constant în această direcție.

Iată 10 lucruri pe care le fac părinții care cresc copii echilibrați și nealintați!

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

CITEȘTE ȘI Lucruri pe care părinții copiilor de succes NU le fac niciodată în copilăria acestora, potrivit unui expert în parenting: „Nu cădea în aceste capcane!”

Spun „nu” în mod regulat

Practicați răbdarea și amânați satisfacerea dorințelor copilului, chiar dacă vă permiteți să-i oferiți tot ce își dorește. Unii părinți întâmpină dificultăți în a spune „nu” din cauza unor limite neclare.

Așa cum explică antrenoarea de relații Patty Stiles: „Ne lăsăm influențați de ceea ce fac sau permit alți părinți. Este mult mai simplu să urmăm exemplul altora decât să ne clarificăm propriile valori și să stabilim limite sănătoase în familie. Urmând modelul părinților considerați ‘cool’, ne putem simți și noi mai acceptați.”

Vestea bună este că, dacă realizați că cedați la fiecare dorință a copilului, puteți schimba acest obicei rapid și ușor.

Secretul este să faceți o pauză înainte de a reacționa, astfel încât să vă desprindeți de automatismele dăunătoare și să faceți alegeri mai bune atât pentru voi, cât și pentru copiii voștri.

Dau exemplu de recunoștință

Mergi dincolo de a-ți învăța copilul să spună „te rog” și „mulțumesc”.

Încurajează-l să mențină contact vizual, să ofere o strângere de mână adecvată, să exprime afecțiune și să aprecieze gesturile amabile și generoase ale celor din jur.

Dacă nu manifestă recunoștință, explică-i importanța acestui comportament și, dacă este necesar, roagă-l să returneze cadoul (fie persoanei care l-a oferit, fie ție, pentru a-l păstra).

Spune-i că va putea să-l primească atunci când va fi pregătit să-l aprecieze cu adevărat.

Încurajează altruismul

Donează haine și jucării celor care au cu adevărat nevoie, nu doar vecinilor sau cunoscuților pentru că este mai comod.

Implică-ți copiii în acest proces, astfel încât să înțeleagă importanța generozității.

Transformați acest obicei într-o activitate de familie: sortați împreună lucrurile, ambalați-le și livrați-le personal, astfel încât cei mici să vadă unde ajung și cum pot aduce bucurie altora.

Faceți acest gest în mod constant, nu doar în preajma sărbătorilor.

Aleg cu grijă compania pe care o păstrează

Dacă petreci timp doar în preajma altor familii înstărite care nu își cresc copiii cu intenție, s-ar putea să te afli într-un mediu care nu susține valorile pe care încerci să le insufli copilului tău.

Asigură-te că familia și prietenii cu care petreci timp semnificativ împărtășesc principii similare.

În caz contrar, s-ar putea să te simți descurajat pe termen lung.

Scriu bilete de mulțumire

Da, scrise de mână, pe hârtie, cu pix. Atunci când redactați mesaje de mulțumire, psihologul Sharon Saline recomandă: „A spune ‘mulțumesc’ este un act de bunătate și o expresie a recunoștinței. Acest obicei cultivă integritatea, generozitatea și apropierea dintre oameni.”

Ia-ți un moment pentru a reflecta la persoanele care îți aduc bucurie, te susțin sau te iubesc exact așa cum ești.

Apreciază-le și recunoaște-le rolul în viața ta – ele fac parte din echipa ta de sprijin, o resursă valoroasă care îți oferă susținere zi de zi.

Nu îi feresc mereu de eșec

Ajută-ți copilul să învețe din consecințele naturale încă de la o vârstă fragedă. Împărtășește-i din propriile experiențe și învață-l lecții importante, precum faptul că „viața nu este întotdeauna corectă”.

Nu-l supraproteja de dezamăgiri, deoarece eșecul și dificultățile fac parte dintr-o dezvoltare sănătoasă.

Psihoterapeutul Zoe Shaw explică: „Ca părinți moderni, ne ‘protejăm’ copiii evitând să ținem scorul la jocuri și declarându-i pe toți câștigători.

Înțeleg că forțarea ultra-competitivității la o vârstă fragedă poate fi dăunătoare, dar tratarea tuturor la fel, indiferent de efortul depus sau talentul demonstrat, creează un dezechilibru.

Pendulul ajunge în extrema cealaltă, unde orice efort, oricât de mic, este recompensat la fel ca unul autentic.”

Rezistă impulsului de a cumpăra excesiv

Doar pentru că îți permiți să cumperi mai multe lucruri, nu înseamnă că ar trebui să o faci!

Nu lua patru păpuși doar pentru că poți – cumpără una singură și învață-ți copilul să o aprecieze și să se bucure de ceea ce are.

Aceasta este una dintre cheile esențiale pentru a crește copii echilibrați și recunoscători.

Comunică cu bunicii și le explică intențiile

Împărtășește-le bunicilor dorința ta de a crește copii respectuoși, recunoscători, amabili și responsabili și explică-le cum intenționezi să atingi acest obiectiv.

Dacă bunicii sunt ca majoritatea și adoră să-și răsfețe nepoții, vei avea nevoie de sprijinul lor.

Roagă-i să le ofere dragoste, timp, afecțiune și atenție, în loc să îi copleșească cu jucării, dulciuri și bani.

Îi învață valoarea banilor

Încurajează-ți copilul să își gestioneze banii responsabil, împărțindu-i între economii, donații și cheltuieli.

Dacă începi acest proces de la o vârstă fragedă, vei pune bazele unei relații sănătoase cu banii și vei contribui la dezvoltarea unui adult echilibrat.

Dacă nu știi de unde să începi, organizatorul profesionist Diane Quintana recomandă: „Dacă copilul tău primește bani cadou de ziua de naștere sau de sărbători, învață-l să economisească punând o parte într-un cont special.

De asemenea, ajută-l să înțeleagă importanța responsabilității financiare, economisind pentru ceva special pe care și-l dorește.

Creează un borcan de economii în care să adauge banii câștigați din mici activități suplimentare.”

Își împărtășesc povestea

Nu în ultimul rând, este important să le povestești copiilor despre moștenirea și parcursul financiar al familiei voastre. Conceptul de bogăție este relativ, iar copiii ar trebui să înțeleagă efortul din spatele ei.

Dacă ai crescut într-o familie cu resurse financiare semnificative, împărtășește-le copiilor tăi cum a fost obținută și gestionată această avere. Cercetările publicate în The Social Forces Journal arată că astfel de discuții îi ajută pe copii să dezvolte o perspectivă sănătoasă asupra banilor.

Dacă ai reușit pe cont propriu, spune-le povestea ta, dar nu uita că „a le oferi copiilor tot ce tu nu ai avut” nu este întotdeauna cea mai bună alegere.

Pe drumul tău, cu siguranță ai învățat multe lecții și ai întâmpinat obstacole care te-au modelat ca persoană. Iar dacă ajungi să ai un copil răsfățat – care plânge, insistă și face crize atunci când nu obține ce își dorește – responsabilitatea îți revine ție.

Așadar, nu mai ceda impulsului de a face mereu pe plac și începe să aplici cât mai multe dintre aceste principii.

Vei descoperi că te bucuri mai mult de rolul de părinte, copilul tău va fi mai fericit și mai bine adaptat, iar în casa voastră va domni mai multă armonie și iubire.

Iar acestea sunt lucruri pe care banii nu le pot cumpăra.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel