Parentingul evoluează odată cu fiecare generație: dacă bunicii noștri au crescut copiii într-un anumit fel, părinții noștri au adoptat un alt stil, iar copiii și nepoții noștri vor avea, la rândul lor, abordări diferite.
Cu toate acestea, în ciuda schimbărilor generaționale și a progreselor în educarea și îngrijirea copiilor, există lucruri care, treptat, au fost abandonate (nu în toate cazurile, dar suficient de des pentru a remarca absența lor).
În realitate, acestea ar trebui să rămână parte integrantă a parentingului modern, susțin specialiștii de la bebesymas.com.
Iată trei lucruri valoroase pe care le-au făcut părinții de altădată și pe care părinții de astăzi ar trebui să le urmeze.
SURSA FOTO: freepik.com @amixstudio
Odată cu apariția ecranelor, zilele de joacă în aer liber par să fi devenit o raritate. Este tot mai obișnuit să vedem copii absorbiți de jocurile pe telefonul mobil sau tabletă, în loc să interacționeze cu jucăriile sau cu alți copii.
Deși această activitate poate părea inofensivă, ea poate avea consecințe negative dacă nu sunt stabilite limite clare privind utilizarea dispozitivelor.
Nu este necesar să condamnăm sau să interzicem complet folosirea tehnologiei, dar există un aspect asupra căruia părinții din trecut erau categorici: încurajarea copiilor să se joace afară, în aer liber.
Statisticile recente arată că, în mod surprinzător, deținuții petrec mai mult timp în aer liber decât copiii din zilele noastre, iar până la 75% dintre copii nu beneficiază suficient de timpul pentru joacă.
Această situație este un semnal de alarmă, iar părinții de astăzi ar trebui să acorde prioritate activităților în aer liber, oferindu-le copiilor ocazia să exploreze, să socializeze și să se bucure de natură.
SURSA FOTO: freepik.com @volodymyr-t
În multe familii de astăzi, părinții se concentrează aproape exclusiv pe implicarea copiilor în activități extracurriculare și pe performanțele școlare, ignorând uneori sarcini esențiale, precum atribuirea responsabilităților casnice.
Aceste sarcini îi ajută pe copii să dobândească abilități practice și necesare pentru a deveni adulți independenți și responsabili.
Nu este vorba de a transforma treburile casnice într-o pedeapsă, ci de a le folosi ca un instrument educativ. Pe lângă faptul că sprijină menținerea unei case curate și ordonate, implicarea copiilor în activitățile casnice aduce beneficii semnificative.
Cercetările arată că această practică contribuie la dezvoltarea abilităților sociale și personale, oferindu-le copiilor ocazia să învețe responsabilitatea și să lucreze în echipă încă de la o vârstă fragedă.
SURSA FOTO: freepik.com @amixstudio
Învățarea bunelor maniere este fundamentală, nu doar pentru dezvoltarea socială și educația copiilor, ci și pentru a încuraja o conviețuire armonioasă între oameni.
Totuși, în prezent, mulți părinți tind să fie mai relaxați în acest sens, adoptând o atitudine informală atât în relația cu propriii copii, cât și în interacțiunile cu ceilalți.
Nu este nevoie să ne așteptăm ca cei mici să se comporte perfect 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână, dar este esențial să nu neglijăm regulile de bază ale bunelor maniere.
Lucruri simple, precum să spună „te rog” atunci când cer ceva, „mulțumesc” pentru a-și exprima recunoștința, să salute când ajung undeva sau să trateze persoanele în vârstă cu respect, sunt lecții care contribuie la formarea unor copii bine crescuți și empatici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.