Iulia Cociuba, șefa promoției de la Colegiul „Mihai Viteazul” din Ineu, județul Arad, a captat atenția publicului cu un discurs neconvențional la ceremonia de absolvire. Într-un context în care majoritatea absolvenților preferă să mulțumească profesorilor și părinților și să celebreze reușitele, Iulia a ales să transmită un mesaj acid și sincer despre realitățile sistemului educațional românesc.
„Mi-am dorit să audă şi ceilalţi care sunt frustrările mele şi ale multor altor elevi. Sunt multe materii care mie mi se par inutile sau mult prea grele, se fac multe diferenţe între elevi”, spune Iulia Cociuba, potrivit Observator.
„Am ştiut cu o seară înainte de intenţia Iuliei de a citi discursul. Am încurajat-o să îl spună, pentru că noi nu am avut ocazia să facem asta. Iulia a avut curaj”, au spus părinții conform sursei citate.
„Iulia are dreptul de a manifesta, de a exercita dreptul la a-şi exprima in mod liber opinia. Îi dorim succes la Bacalaureat şi în continuare în ceea ce va dori să facă mai departe”, a precizat Veniamin Iga, director adjunct al Liceului Mihai Viteazu, potrivit sursei citate.
Discursul ei, surprins într-un video care a devenit rapid viral, a stârnit un val de reacții și a adus în discuție problemele cu care se confruntă elevii din România.
Iulia și-a început discursul într-un mod care a captat imediat atenția audienței:
„Vreau să împărtășesc cu dumneavoastră o perspectivă diferită asupra anilor de liceu. Poate că nu e discursul clasic de mulțumire și celebrare, dar este unul sincer și reflectă în mod real experiențele mele”, a spus eleva.
Cuvintele Iuliei au fost un strigăt împotriva unui sistem educațional pe care îl consideră deficitar și care nu reușește să își îndeplinească scopul de bază – acela de a educa și de a forma caractere.
„Am petrecut ani de zile învățând pentru note și validare academică și am realizat abia acum cât timp am pierdut. Am dobândit doar cunoștințe, nu și valori, pentru că asta înseamnă, din păcate, școala.
În loc să fie un loc al învățării și dezvoltării, școala a devenit o sursă de frustrare și dezamăgire pentru mulți dintre noi. Ne-am simțit deseori în imposibilitatea de a ne exprima punctul de vedere, de a gândi diferit sau de a fi autentici”, a mai spus șefa de promoție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.